Afacerea Sparanghelul (II). Încrengături cu guverne și ambasadori. În folosul cui?
- Simona Ionescu
- 14 aprilie 2020, 06:36
Povestea asta cu sparanghelul nemțesc și cu muncitorii români care-l culeg pe câmpurile din Germania nu-i nouă. Nouă e afacerea agricolă în care și-a băgat coada Guvernul României, în timp de pandemie. Au făcut-o atât de prost, încât ea a explodat pe aeroportul din Cluj.
Poporul autoizolat în case a aflat cu stupoare că, deși e greu de intrat în România, se poate zbura cu avionul în țări din zona roșie, așa cum e Germania, dacă vrei să culegi sparanghel. Cu voie de la Guvern, prin Ordonanță Militară. Așa a și căpătat dimensiunea unei afaceri plină de secrete.
După cum am spus, povestea recoltării sparanghelului de pe câmpurile din Germania nu e nouă. De mai mulți ani, mii de români se duc să muncească în landul Saxonia Inferioară, unde pe 4.500 de hectare este cultivată cea mai dragă legumă a nemților, sparanghelul. Se duc să câștige bine fiindcă în țară nu câștigă nimic, așa că ei nu-s decât piesele-unelte în această afacere agricolă.
Cei care se îmbogățesc sunt fermierii nemți, proprietarii pământurilor și ai culturilor, dar și cei care intermediază recrutarea forței de muncă. În afară de desfacere pe piața internă, fermierii nemți exportă ”aurul alb”, așa cum i se spune sparanghelului tocmai pentru că e o legumă scumpă.
Germenii afacerii interstatale, cu sezonieri români trimiși la cules în Germania, au fost sădiți cu mulți ani în urmă. Nimic ilegal, contracte făcute de firme de recrutare, avizate de Ministerul Muncii. Cazare și mâncare în incintele fermelor contra cost, plata la oră și la lădița recoltată, muncă doar în lunile aprilie și mai, căci atunci e vremea recoltării.
În 2017, s-a cam stricat treaba. Muncitorii români și polonezi au început să aibă pretenții la bani și să reclame condițiile de cazare. La ambasade, în primul rând. În următorul an s-a împuținat forța de muncă. Au apărut nemulțumiri legate de faptul că muncitorii au descoperit că în traducerea contractelor era scris altceva decât în varianta în limba germană.
Pe fondul acestor nemulțumiri, unul din marii producători de sparanghel a fost convins că ar putea să facă o afacere dacă vine în România, ia pământ și cultivă aici ”aurul alb”. Dar despre această inițiativă, voi scrie în finalul articolului.
Fermierii și presa din Germania încep să se agite
19 martie 2020. Deutsche Welle (DW) publica un articol în care se scria despre situația critică din fermele cu sparanghel deoarece sezonierii din România nu sosesc la muncă. Și, dintr-odată s-a produs accelerarea. Dar, mai întâi, iată ce scria DW online în articolul ”Lipsesc culegatorii de sparanghel”:
”În cazul sparanghelului, problema a devenit deja acută, a declarat Andreas Köhr, purtător de cuvânt al Asociației Fermierilor și Viticultorilor din sudul landului federal Renania-Palatinat. În regiunea Rheinhessen, aflată la sud de Frankfurt pe Main, recolta de sparanghel începe peste câteva zile. Prin tradiție, sezonul de sparanghel se încheie în Germania pe 24 iunie. "La noi există ferme care au cerut 100-120 de muncitori sezonieri, dar de venit au venit până în 10 persoane", a declarat el pentru DW.
Unii muncitori sezonieri evită să vină în Germania de teamă să nu se infecteze cu coronavirus. În Germania există în prezent peste 10.000 de persoane infectate, în Romania abia 250, potrivit datelor valabile miercuri, 18.03., la orele 15. Alții se tem că la întoarcere vor fi băgați în carantină sau vor fi împiedicați să se întoarcă în țara lor.
Cine dorește totuși să vină să ajute la recoltarea sparanghelului, întâmpină probleme să ajungă în Germania din cauza închiderii granițelor. "Românii sunt adesea împiedicați să-și continue călătoria la granița cu Ungaria", a explicat Köhr”.