Judecătoria Cluj Napoca pare paralizată! Chestiunile de viață și de moarte nu se judecă

Judecătoria Cluj Napoca pare paralizată! Chestiunile de viață și de moarte nu se judecă

Mai mulți clujeni se plâng de faptul că termenele de judecată fixate în cauze de extremă urgență sunt foarte lungi, timp în care probleme lor se acutizează sau nu mai pot fi rezolvate, drept urmare hotărârile judecătorești devin fără obiect sau fără valoare.

Un astfel de caz este al unei femei din Cluj Napoca, care are în creștere un copil de șapte ani, elev în clasa 1. Printr-o hotărâre judecătorească, copilul trebuie predat tatălui pentru anumite perioade de timp, între care și prima săptămâna din vacanța de Paște, care ar fi început, în vremuri normale, vineri, 4 aprilie 2020.

Femeia în cauză a susținut că fostul soț nu înțelege riscul de infecție la care supune copilul, luându-l din Cluj Napoca și ducându-l într-o localitate din județul Sălaj. Drept urmare, femeia în cauză a depus în data de 24 martie 2020 o cerere de ordonanță președințială prin care a solicitat ca pe perioada stării de urgență să fie suspendate prevederile sentinței judecătorești, prin care soțul poate lua copilul și a-l duce la domiciliul acestuia. În condițiile pandemiei cu coronavirus și a interesului superior al copilului, între care este și dreptul de a fi sănătos, cererea femeii din Cluj Napoca se încadrează la categoria dosarelor urgente.

Numai că la Judecătoria Cluj Napoca, unde cam bate vântul, marea majoritate a judecătorilor lucrând de acasă, o astfel de cerere nu este una urgentă. Astfel, cererea femeii a primit termen de judecată în data de 6 aprilie 2020, la 14 zile de la depunerea cererii, și asta pentru că nici un magistrat nu a cerut cererea de ordonanță președințială.

Chiar Codul Civil prevede la art. 998, alineatul doi, că cererile urgente se pot judeca în aceeași zi. ”Ordonanța va putea fi dată și fără citarea părților. În caz de urgență deosebită, ordonanța va putea fi dată chiar în aceeași zi, instanța pronunțându-se asupra măsurii solicitate pe baza cererii și actelor depuse, fără concluziile părților”. Cu alte cuvinte, judecătorul putea dispune în ziua înregistrării cererii, un verdict în acest caz.

Mai mult, Colegiul de Conducere a Curții de Apel Cluj a stabilit că printre cauzele care se judecă pe durata stării de urgență, sunt și ordonanțele președințiale. Astfel, Hotărârea 26/2020 prevede că aceste tipuri de cauze se judecă în perioada stării de urgență.

Primul purtător de cuvânt al Judecătoriei Cluj Napoca, judecătorul Mugurel Oprescu, nu era la judecătorie, acesta lucrând de acasă.

Al doilea purtător de cuvânt de la Judecătoria Cluj Napoca, judecătorul Raul Focșan s-a scuzat că el este purtător de cuvânt în materie penală, că șeful instituției, judecătorul Oprescu lucrează în această perioadă de acasă. ”Vom încerca să răspundem la problema ridicată de dvs. Nu știu ce să vă răspund”, a spus judecătorul Focșan la întrebare legată de ce se acordă aceste termene de judecată foarte lungi, în chestiuni esențiale.

Al treilea purtător de cuvânt, judecătorul Sergiu Cârlan, cel în materie civilă, a declarat că femeia în cauza nu a depus la dosar toate datele de contacta, astfel încât să fie contactată în regim de urgență.

Ne puteți urmări și pe Google News