Sondaj-bombă. De la cine așteaptă românii ajutor pentru a opri pandemia. Incredibil!
- Mihaela Dan
- 30 martie 2020, 22:34
Un nou sondaj marca Avangarde dezvăluie informații interesante despre percepțiile publice referitoare la noul coronavirus.
Potrivit sondajului realizat de Avangarde în perioada 28-29 martie 2020, 82% dintre respondenți sunt îngrijorați cu privire la direcția în care se îndreaptă țara, în vreme ce 17% dintre aceștia consideră că lucrurile evoluează într-o direcție bună.
La întrebarea „Din punctul dumneavoastră de vedere autoritățile din România au făcut tot ceea ce trebuia pentru a preveni și a proteja cetățenii români?”, 45 % dintre respondenți susțin că autoritățile au luat toate măsurile necesare, în vreme ce 45% dintre ei susțin că autoritățile nu au acționat astfel încât să ofere protecția necesară în fața pandemiei. 10% dintre reponderați nu au știut/ nu au dorit să răspundă la această întrebare.
Din cei 45% care au răspuns că autoritățile nu au făcut totul pentru a preveni și a proteja
cetățenii români, 40% dintre ei susțin că principalii vinovați pentru lipsa de prevenție sunt decidenții politici din Guvern, 20% dintre aceștia îi învinovățesc pe românii din diaspora, 18% susțin că este vina cetățenilor, iar 4% dau vina pe președintele Iohannis.
52% dintre respondenți sunt de părere că virusulȚa a fost creat în laborator, 14% dintre ei sunt de părere virusul a fost transmis de la animal la om, iar 34% dintre cei intervievați nu au oferit un răspuns.
La întrebarea „credeți că Uniunea Europeană putea lua măsuri mai eficiente prin care să prevină extinderea virusului în Europa?”, 74% dintre respondenți sunt de părere că UE poate împiedica răspândirea virusului, în vreme ce 18% consideră că UE este neputincioasă în fața pandemiei. Restul de 8% nu au dorit să răspundă.
22% dintre respondenți susțin că țara de la care așteaptă ajutor în vederea eradicării pandemiei din România este China. 14% susțin că așteaptă ajutor de la UE, 10% speră ca ajutorul să vină din SUA, iar 6% așteaptă ajutor din partea nemților. Pe de altă parte, 17% dintre respondenți susțin că ar trebui să ne ajutăm singuri, iar 26% nu au dorit sau nu au știut să răspundă.
58% dintre cei intervievați au declarat că au încredere în sistemul sanitar din România.
La întrebarea „Câtă încredere aveți în modul în care următorii au gestionat și vor gestiona criza virusului Covid 19?”, Raed Arafat se află pe primul loc, 54% dintre cei chestionați declarând că au multă încredere în el, iar 25% dintre cei chestionați susțin că au foarte multă încredere în el. La oplul opus se află ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela. 46% dintre respondenți declarând că au puțină sau foarte puțină încredere în acesta.
92% dintre respondenți consideră că, după această perioadă, România va intra în criză economică, iar 70% dintre aceștia își iau informațiile de la TV.
În ceea ce privește „încrederea în modul în care își desfășoară activitatea astăzi următoarele instituții, în contextul crizei Covid 19?” 60% dintre respondenți au declarat că au încredere în Armata României. La polul opus se află partidele politice, 36% dintre cetățeni punctând că puțină încredere în formațiunile politice.
Interviul a fost realizat pe 950 de subiecți prin metoda interviurilor telefonice. Marja de eroare a acestui sondaj este de +/- 3,2% pentru un nivel de încredere de 95%.