Plămânii locuitorilor din Capitală, „pregătiți” de poluare pentru coronavirus

Plămânii locuitorilor din Capitală, „pregătiți” de poluare pentru coronavirus

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a anunțat, vineri, că circulaţia aerului a fost intensă deasupra României, mai ales în regiunile sudice, ceea ce a favorizat transportul de particule aflate în aer sau la suprafaţa solului.

Potrivit sursei citate, Bucureștiul a fost cel mai afectat oraș de praf în ultimele ore. ANM a venit cu această precizare, după ce Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) anunțase, joi, că la nivelul Capitalei s-au înregistrat noi creşteri, în aer, ale concentraţiilor de PM10.

„(...) circulaţia aerului a fost intensă deasupra României, mai ales în regiunile sudice, ceea ce a favorizat transportul de particule aflate în aer sau la suprafaţa solului. Vântul a bătut din sector estic - nord-estic, cu rafale în general de 55 - 75 km/h", menţionează specialiştii ANM.

Datele publicate, joi, de ministerul de resort arătau concentraţii maxime ale PM10, la ora 13:00, la staţia amplasată în zona Cercului Militar (167,45 micrograme/mc).

„Reamintim că, în urmă cu două zile, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a transmis o altă avertizare către PMB după ce a fost înregistrat un eveniment similar cu cel de astăzi: creşteri de PM 10, pe fondul resuspensiei particulelor grosiere de la sol, fenomen favorizat tot de vântul puternic.

Garda Naţională de Mediu va verifica de ce, în condiţiile avertizărilor constante transmise de autoritatea de mediu către Primăria Bucureşti, administraţia întârzie în continuare acţiunile care pot reduce concentraţiile poluanţilor din aer: salubritatea eficientă a Capitalei (...) inclusiv Planul de Îmbunătăţire a Calităţii Aerului, realizat de Primăria Bucureşti, evaluează că salubrizarea eficientă şi la timp a străzilor Capitalei ar putea reduce şansele de creştere a PM10 în Bucureşti cu circa 42%.

Totodată, reamintim populaţiei că datele despre calitatea aerului din România măsurate cu echipamente validate de Comisia Europeană sunt publicate, în timp real, pe site-ul www.calitateaer.ro”, notează Ministerul Mediului.