Uniunea Europeană a recunoscut! Nu exista un plan de acțiune împotriva unei epidemii

Uniunea Europeană a recunoscut! Nu exista un plan de acțiune împotriva unei epidemii

Oficialii Uniunii Europene par să se adapteze de la o zi la alta în fața epidemiei de coronavirus, care afectează grav toate țările din uniune, iar în funcție de evoluție să ia decizii.

Șeful diplomației de la Bruxelles, Josep Borrell, a recunoscut că Uniunea Europeană nu a fost pregătită niciodată pentru a face față unei epidemii, și nici nu are un plan de acțiune în acest sens. ''Michel Barnier mi-a amintit că a fost însărcinat cu câţiva ani în urmă să realizeze o analiză despre capacitatea de răspuns a Uniunii Europene în faţa crizelor. El a făcut recomandări pentru a creşte capacitatea de răspuns în caz de pandemie, dar nimic din ce a propus nu s-a pus în practică'', a spus Borrell, în cadrul unei conferinţe telefonice cu patru agenţii de presă.

Culmea este că acum chiar Michel Barnier a fost testat pozitiv la infecția cu noul coronavirus.

În lipsa unui plan de acțiunea, Europa se adaptează din mers la nevoile țărilor care sunt afectate de epidemie. "Trăim într-un moment critic pentru construcţia Uniunii Europene (...) Acum ne dăm seama că este nevoie de o capacitate de răspuns colectiv mult mai mare. Din această criză ar trebui să reiasă convingerea că, dacă am fi fost mai uniţi, am fi mai capabili să facem faţă unui şoc care nu afectează doar o ţară, cum a fost cazul Greciei la începutul crizei euro, ci ne afectează pe toţi (...) pentru că este o problemă care nu cunoaşte frontiere", a afirmat el.

Ne puteți urmări și pe Google News

Josep Borrell i-a sfătuit pe liderii țărilor europene să nu ia decizii unilaterale, și să participe la un efort comun. "La început, răspunsurile au fost divergente. Fiecare a luat măsuri la nivel de stat. Dar acum intrăm într-o fază de convergenţă, cu măsuri colective. Celelalte subiecte au devenit secundare".