Alegerile locale sub semnul pandemiei. Covid-19 restartează strategiile electorale

Alegerile locale sub semnul pandemiei. Covid-19 restartează strategiile electorale

Alegerile locale ar fi trebuit să aibă loc la începutul acestei veri, undeva prin luna iunie, dar sunt șanse mari să fie împinse în a doua jumătate a anului, sub presiunea Covid - 19. Epidemia de coronavirus și măsurile menite să împiedice răspândirea acesteia au devenit, oficial, prioritățile partidelor parlamentare. Într-un elan colectiv, toată clasa politică pune umărul la rezolvarea problemei. Lupta între partide a fost suspendată, însă nu cred că există politician care să nu aibă în minte competiția electorală.

În plină pandemie de coronavirus, politicienii continuă să-și facă calcule și strategii pentru, despre cum să atragă cât mai multe voturi., astfel încât să iasă în câștig în acest an electoral. Deși pare suspendată, viața politica merge înainte, în izolare la domiciliu sau în carantină.

Mai întâi UDMR, apoi PSD, Pro România și USR au solicitat, prin liderii lor, ca data alegerilor locale să fie decalată spre toamnă, când lucrurile vor reveni la normal.

„Propunerea noastră este amânarea alegerilor locale cu o jumătate de an, până în luna octombrie. Nu este nicio problemă, se lucrează la un proiect de lege în acest sens și se va vota în ambele Camere ale Parlamentului în două-trei săptămâni, acum nu trebuie să ne gândim la alegeri. Din punctul meu de vedere, în iunie nu pot fi organizate alegeri locale în România în condiții normale, astfel că noi vom susține și vom vota amânarea acestora cu șase luni (...)”, a spus Kelemen Hunor, președintele UDMR.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pentru PSD, amânarea localelor este o opțiune de luat în calcul, susține liderul interimar al partidului, Marcel Ciolacu, dând exemplu ceea ce s-a întâmplat în Franța: „Am văzut ce s-a întâmplat în Franţa. A fost un fiasco forţarea alegerilor locale în acest context, s-a şi anulat turul doi din Franţa... Este o opţiune şi amânarea alegerilor locale”.

Primarii în funcție vor avea prima șansă

Epidemia de coronavirus va afecta, în mod sigur, felul în care se vor desfășura alegerile locale și va restarta competiția electorală. Prima șansă, o vor avea primarii și președinții de consilii județene aflați în funcție, indiferent de partidul din care fac parte. De altfel, aceștia oricum plecau cu prima șansă având în vedere că alegerile se vor derula într-un singur tur.