Top 4 rețete de prăjituri pentru perioada Postului. Ingredientul minune care te salvează
- Mihaela Dan
- 22 martie 2020, 06:20
Țineți post și nu știți ce preparate puteți pregăti pentru a vă „îndulci” puțin? Vă propunem câteva rețete simple și delicioase pentru dulciuri pe care le puteți savura în Postul Paștelui. Pentru toate aceste preparate aveți nevoie de nuci.
Prajitura de post cu nuca si stafide
Igrediente: 500 g faina, 200 g nuci macinate, 100 g alune sau migdale zdrobite, 200 g piure de castane, 50 g caise uscate taiate in cubulate,100 g stafide inmuiate in ceai negru, 1 ceasca apa minerala, 1 lingurita rasa bicarbonat stins cu zeama de lamiae, 250 g dulceate de visine, 100 ml ulei, 1 lingurita scortisoara, 1 lingura cacao
Mod de preparare
Puneti toate ingredientele intr-un castron mare si amestecati-le bine circa 5 minute. Compozitia trebuie sa fie omogena.
Puneti-o apoi intr-o tava de cuptor unsa cu ulei si tapetata cu faina. Coaceti prajitura la foc potrivit circa 45-50 minute. Lasati-o 10 minute la racit, prersarati-o cu zahar pudra si taiati-o in patrate.
Prajitura rapida cu mere si nuci
Ingrediente: 1 cana nuci macinate, 1 cana faina, 1 cana gris, 1 cana zahar, 3 linguri cacao
200 g unt ( sau margarina, pt varianta de post), 2 kg mere rase, - 5 g zahar, scortisoara, ciocolata alba, 1 cana apa.
Preparare
Faina, zaharul, nucile, grisul si cacaua se amesteca, obtinandu-se un amest. uscat. Se face un sirop din 5 lg zahar caramelizat si 1 cana de apa. Amestecam merele rase cu siropul caramel.
Tapetam o tava cu 1/3 din cantitatea de unt (sau margarina). Adaugam 1/3 din amestecul uscat.
Peste amestec, intindem 1/2 din cantitatea e mere. Adaugam din nou 1/3 din cantitatea de amestec uscat, iar peste el adaugam 1/3 unt. Continuam cu a doua jumatate a cantitatii de mere.
Urmeaza ultima parte de amestec, ultima parte de unt. Dam la copt. Cand e coapta, adaugam ciocolata alba, razuita..si mai lasam 5 minute in cuptorul inchis.
Prajitura de post cu nuci si banana
Ingrediente: 1 cana de zahar brun, 2 cani de apa, 2 cani de faina, 1 lingurita scortisoara, 6 linguri margarina, 3-4 linguri de gem,, 1/2 de cana de nuci pisate, 1 praf de copt, lingurita de bicarbonat stins, 3-4 linguri de cacao, o sticluta de rom, sare.
Topingul: 1 cana zahar brun, 100 g margarina, 3 linguri de sirop, 1/4 pahar miez de nuci prajite, tocate, 4 banane copte, taiate in felii groase.
Mai intai se face topingul, deorece aceasta prajitura se face invers ca de obicei si prima data se aseaza topingul apoi blatul.
Se pune margarina intr-o cratita pe foc mic, se adauga zaharul si se amesteca bine.
Se toarna amestecul inr-o tava de tort rotunda. Se imprastie peste amestec, nucile, apoi bananele , apasand usor si sa acopere toata suprafata tavii(ca si in fotografie).
Se amesteca faina, praful de copt, scortisoara si sarea. Se bate margarina cu zaharul pana devin cremoase. Se adauga si vanilia,apoi apa, alternativ, si se amesteca bine dupa fiecare adaugare. Se toarna peste banane.
Se coace aproximativ 1 ora. Se foloseste o spatula destul de mare pentru a lua prajitura de pe tava, se lasa sa se raceasca apoi se intoarce invers si se taie bucati.