Alertă în Israel. „Trebuie să fii asasinat cum a fost Ițhak Rabin”

Alertă în Israel. „Trebuie să fii asasinat cum a fost Ițhak Rabin”

Benny Gantz, principalul rival al premierului israelian Benjamin Netanyahu, va fi plasat sub o protecția statului în urma amenințărilor primite pe internet, a anunțat Shin Beth, serviciul de securitate internă.

„Primul ministru a aprobat recomandarea Shin Beth de a oferi o protecție domnului Gantz” a indicat serviciul de securitate israelian. Această decizie trebuie în continuare aprobată de o comisie de securitate independentă.

Protecția lui Benny Gantz, liderul partidului centrist „Albastru-Alb”, era până acum asigurată de serviciul de securitate al Parlamentului și a fost deja întărită după ce fusese insultat și amenințat pentru că a spus că dorește să formeze un guvern cu sprijinul partidelor arabe israeliene.

Benny Gantz a transmis un mesaj pe Twitter în care fusese amenințat: „Trebuie să fii asasinat cum a fost Rabin”, cu referire la asasinarea primului ministru Ițhak Rabin, în 1995, de un extremist evreu, după o campanie plină de ură împotriva lui dusă de o parte din dreapta israeliană, condusă atunci de Benjamin Netanyahu.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Benjamin Netanyahu, oprește violența, nu spune că nu știai despre amenințările online”, a comentat Gantz pe Twitter.

În Israel, doar șapte persoane, inclusiv liderul opoziției, primesc automat protecție din partea Shin Beth.

Benny Gantz, al cărui partid a ajuns pe locul doi la alegerile legislative din 2 martie după partidul Likud (dreapta) al lui Netanyahu, nu este lider al opoziției, deoarece acest titlu nu poate fi atribuit decât după formarea unui guvern.

Or, Israelul este condus de un guvern de tranziție de mai bine de un an, două alegeri anterioare nereușind să formeze un cabinet.

Ganz și Netanyahu duc la ora actuală negocieri încercând să-i ralieze pe deputați la blocurile lor, nici unul nici altul nereușind să obțină sprijinul a 61 de parlamentari, pragul necesar formării unui guvern