Important! Zile libere pentru un părinte atunci când şcolile sunt închise
- Antonia Hendrik
- 9 martie 2020, 23:08
Victor Ponta, prezent în emisiunea moderată de Victor Ciutacu, a amintit despre un proiect de lege care ar trebui votat imediat.
Propunerea legislativă privind acordarea unor zile libere părinţilor pentru supravegherea copiilor, în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţământ aşteaptă așteaptă votul decisiv.
Proiectul de lege: Atunci când școlile se închid temporar din cauza vremii sau din alte motive, părinții copiilor care sunt nevoiți să stea acasă vor putea beneficia, pe toată perioada în care școlile sunt închise, de zile libere plătite, indiferent că lucrează la stat sau în sectorul privat. Așa prevede acel proiect de lege care e la un pas de ultimul vot din Parlament, iar Victor Ponta îi invită pe colegi să vină joi să voteze. Pentru acordarea zilelor libere plătite în cazul închiderii temporare a școlilor, unul dintre părinți va trebui să semneze o declarație pe proprie răspundere din care să reiasă că celălalt nu a depus și el o astfel de cerere.
Condiţii care ar trebui îndeplinite de părinţi
Propunerea legislativă stabilește că, atunci când cursurile școlii la care au copilul înscris sunt suspendate, părinții vor putea sta acasă cu acesta pentru a-l supraveghea. Închiderea școlilor poate surveni din cauza unor condiții meteo nefavorabile (ninsori abundente, furtuni etc.), dar și din cauza altor situații extreme decretate de autoritățile din țara noastră (incendii, epidemii și altele).
Astfel, zilele libere se vor acorda doar părinților ai căror copii au vârsta de până la 12 ani, iar în aceste zile, părinții vor primi o indemnizație egală cu salariul dintr-o zi lucrătoare. Practic, aceștia vor beneficia de zile libere plătite normal.
Potrivit inițiativei legislative, de aceste zile libere va putea beneficia, la cerere, doar un părinte sau tutorele legal al copilului, indiferent de locul de muncă al acestuia, adică indiferent dacă acesta este angajat la stat sau în sectorul privat.
Proiectul de lege a fost votat de Senat, a trecut prin toate comisiile de specialitate din camera Deputaţilor cu vot favorabil şi se află din 10 februarie în aşteptare pentru votul în plen al camerei Deputaţilor, notează rtv.