Sultanul Erdogan respinge acordul cu UE: Nu mai vrem banii pentru refugiaţi!

Sultanul Erdogan respinge acordul cu UE: Nu mai vrem banii pentru refugiaţi!

Turcia nu mai are nevoie de cele şase miliarde de euro pe care Uniunea Europeană s-a angajat să le plătească integral pentru acordul cu migranţii din 2016

DNEVNIK (Bulgaria): Turcia nu mai are nevoie de cele şase miliarde de euro pe care Uniunea Europeană s-a angajat să le plătească integral pentru acordul cu migranţii din 2016, a declarat preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, la o conferinţă de presă susţinută împreună cu premierul bulgar, Boiko Borisov, iar prin spusele sale a pus din nou sub semnul întrebării acordul încheiat între UE şi Ankara în urmă cu aproape patru ani. 

Cei doi s-au întâlnit după o escaladare a tensiunilor în nord-vestul provinciei Idlib, care a dus în acelaşi timp la pierderi serioase pentru armata turcă, pentru regimul preşedintelui Bashar al-Assad, precum şi la o decizie a autorităţilor turce de a declara că nu îi vor mai împiedica pe sirienii din ţară (şi, în practică, şi pe alţi migranţi) să ajungă în Europa, din cauza lipsei de angajament şi de solidaritate din partea Bătrânului Continent cu dificultăţile Turciei. Această poziţie a autorităţilor turce l-a determinat pe Borisov să plece spre Ankara şi să vorbească urgent cu Erdogan.

Erdogan a declarat în repetate rânduri că Turcia nu poate face faţă singură nici eforturilor pentru cei 3,6 milioane de sirieni, nici presiunii asupra frontierei sale de sud. Acum, însă, el susţine că, din cauza poverii sale, Turcia a lăsat sute de mii de refugiaţi să se îndrepte către frontieră, deşi datele nu confirmă acest lucru.

Ne puteți urmări și pe Google News

După cină şi discuţii în Ankara, Erdogan a explicat că situaţia din Siria şi confruntările din Idlib, precum şi strămutarea a 1,5 milioane de oameni în regiune din cauza luptei şi a „iresponsabilităţii unor state membre (a UE -n.red) pe această problemă "au fost principalul subiect de dialog cu Borisov.

După ce a menţionat că "ţările UE şi multe altele nu pot înţelege încă povara pe care Turcia şi-a asumat-o" şi îngrijorarea pentru „4 milioane de refugiaţi”, a spus el (majoritatea instituţiilor din Turcia vorbesc de 3,6-3,7 milioane), el a amintit că, dacă Europa nu "împarte" în mod echitabil sarcina îngrijirii refugiaţilor din războiul din Siria, "va deschide porţile". 

Erdogan: "Pe cine minţiţi"