UE vrea să impoziteze carnea. Liga: "E o nebunie"
- Magda Spiridon
- 14 februarie 2020, 04:30
IL GIORNALE (Italia). O nouă taxă ar putea afecta portofelul cetăţenilor italieni, şi nu numai. Parlamentul European evaluează introducerea taxei pe carne, egală cu 25%.
Propunerea, făcută de "True animal protein price coalition" (TAPP Coalition), coaliţie de asociaţii sanitare şi de mediu, a fost prezentată pe 5 februarie 2020, în timpul evenimentului "The True Price of Meat" (Adevăratul preţ al cărnii), care a avut loc în Parlamentul de la Bruxelles. Impozitarea este susţinută de trei euro-deputaţi. Iar acum, propunerea este evaluată de Uniunea Europeană.
Ideea impozitului pe carne pleacă de la un studiu, realizat de Ce Delft, institut de cercetare, noul impozit de 25% ar duce la o scădere a consumului de carne care, în 2030, ar putea ajunge la 67% pentru carnea de vită, la 57% pentru carnea de porc şi la 30% pentru cea de pasăre. Însă, TAPP Coalition a adus în atenţia Parlamentului European şi veniturile încasate din taxă care, până în 2030, ar putea atinge 32 de miliarde de euro pe an, care ar putea finanţa acoperirea costurilor de mediu, cauzate de crescătorii.
"O adevărată nebunie", au comentat senatorii Ligii, la aflarea veştii evaluării propunerii în Parlamentul European, care adaugă: Consumatorii de carne italieni sunt 93% şi impozitarea cărnii înseamnă, prin urmare, nu doar că nu se ţine cont de obişnuinţele alimentare şi de stilurile de viaţă în ţara noastră, ci şi descurajarea achiziţiilor într-un moment de mare dificultate economică". Astfel, "s-ar penaliza familiile mai sărace pentru un aliment pe care medicii, pediatrii şi nutriţioniştii îl consideră de o importanţă esenţială.
O dietă coerentă cu modelul mediteranean ar rezulta echilibrată din punctul de vedere al impactului asupra mediului". De aceea, Liga a prezentat o întrebare adresată ministrului pentru Politici Agricole, Alimentare şi Forestiere, Teresa Bellanova, "pentru a clarifica ce măsuri intenţionează să adopte pentru a bloca introducerea noilor taxe dure în sector şi pentru a promova, pornind din şcoli, o conştientizare majoră asupra importanţei unei alimentaţii corecte şi echilibrate, bazate pe modelul dietei mediteraneene, declarată patrimoniu al UNESCO".
Liga a explicat că propunerea se bazează "exclusiv pe o evaluare a emisiilor de CO2 pe unitate de carne, fără să ţină cont de o abordare mai generalizată, care cuprinde obiceiurile alimentare şi stilurile de viaţă ale consumatorilor". (RADOR)