Lovitură grea pentru Putin! Trump schimbă regulile echilibrului nuclear.

Lovitură grea pentru Putin! Trump schimbă regulile echilibrului nuclear.

Președintele american Donald Trump este un adversar extrem de periculos. Nu numai în politica internă, unde adversarii săi din Partidul Democrat par să încaseze umilință peste umilință, ci și pe plan international. Au simțit-o cu prisosință chinezii, iar acum pare să fi venit și rândul europenilor și al rușilor.

Dacă pe adevărații conducători germani și francezi ai UE, liderul de la Casa Albă îi tine sub control cu amenințarea creșterii tarifelor la importuri, Donald Trump le-a pregătit rușilor o surpriză pe înțelesul lor. O nouă armă, care să contracareze amenințarea noilor rachete hipersonice ale lui Putin.

În ceea ce privește focoasele nucleare, regulile sunt altele. Cu cât o bombă e mai distrugătoare, cu atât e mai greu de folosit din cauza pierderilor umane și impactului devastator asupra mediului pe care le-ar provoca. În această ordine de idei, o bombă nucleară cu efecte limitate este mai “ușor”de folosit chiar și într-un război de mică amploare. Acesta este, probabil, și motivul pentru care Guvernul Statelor Unite ale Americii a decis să furnizeze marinei sale un nou focos nuclear cu performanțe reduse (adică sub 20 de kilotoni) pentru a-și reînnoi sectorul balistic.

Pentru că nu se poate măsura cu rușii în ceea ce privește rachetele hipersonice, Trump schimbă pur și simplu regulile jocului mondial și vrea să doteze submarinele cu astfel de focoase.  Amănuntele vin de la ziaristul Italian Andrea Massardo de la ilgiornale it.. “Potrivit purtătorilor de cuvânt ai executivului american, desfășurarea acestor focoase cu putere scăzută ar servi pentru a descuraja rivalii Statelor Unite (în special Rusia)”.

Să fie acesta începutul unei noi competiții între puterile nucleare. “Partidul Democrat din SUA nu a ezitat să sublinieze că aceste arme, mai degrabă decât a fi un element de descurajare, ar putea însemna semnalul unei noi curse a înarmării pentru adversarii Statelor Unite ale Americii. Pe lângă Rusia, mai ales țări precum Coreea de Nord și, probabil, în viitor, Iranul vor putea opta pentru aceeași variantă. Cu toate acestea, guvernul Statelor Unite a că  decizia a fost luată pur și simplu în scop defensiv și e legată de psihologia războiului, tocmai pentru a evita apariția unui conflict nuclear în următorii ani”.

Din punctul meu de vedere, e vorba de un calcul pe termen scurt al președintelui Trump. Până când Statele Unite vor dezvolta rachete hipersonice mai bune decât ale rușilor, Kremlinul trebuie să știe că are numai de pierdut dacă întrece măsura.

Ne puteți urmări și pe Google News