Greul de-abia începe. Brexitul s-a terminat? Nu aşa repede
- Magda Spiridon
- 5 februarie 2020, 03:10
THE NEW YORK TIMES. Marea Britanie şi UE intră într-o nouă bătălie pe tema acordului comercial. La trei zile după retragerea oficială a Regatului Unit din Uniunea Europeană, cele două părţi intră în faza unor negocieri "corp la corp".
Luni, la numai trei zile după despărţirea lor oficială, Marea Britanie şi Uniunea Europeană se aflau deja "la cuţite" pe tema unui viitor acord comercial, pregătind astfel scena pentru lunile în care se vor ciondăni şi se vor zborşi, chinuindu-se să vadă cum şi-ar putea remodela relaţiile economice şi politice.
Cum, vineri noaptea, Marea Britanie a ieşit oficial din organizaţie, mulţi britanici sperau ca, în sfârşit, să poată da uitării coşmarul Brexitului.
Dar, dacă ne luăm după declaraţiile de luni de pe ambele maluri ale Canalului Mânecii, această speranţă pare să nu se fi împlinit.
În declaraţiile sale de la Bruxelles, negociatorul-şef al Europei, Michel Barnier, a adoptat un ton de oţel, subliniind că Marea Britanie trebuie să se angajeze că va preveni concurenţa neloială dacă doreşte să aibă acces fără taxe şi cote pe piaţa celor 450 de milioane de europeni.
De la Londra, premierul Boris Johnson a ripostat, ameninţând să părăsească tratativele dacă Uniunea Europeană încearcă să lege Marea Britanie prea tare de reglementările sale în schimbul unui acord de liber schimb. Dl Johnson a mai cerut să se termine odată cu temerile "isterice" potrivit cărora alimentele americane ar intra în Marea Britanie, ceea ce le-a reamintit europenilor că, după Brexit, el speră să ajungă la un acord comercial şi cu Statele Unite.
Analiştii se aşteptau ca ambele părţi să adopte încă de la început nişte poziţii dure pe tema comerţului, dar, după zeci de ani în care a fost membră, Marea Britanie devine pentru Uniunea Europeană un concurent economic. Dacă schimburile dure de cuvinte de luni înseamnă ceva, atunci discuţiile vor fi greu de purtat şi foarte combative.