Regatul Unit şi UE încep lupta, iar tratativele vor fi dure

Regatul Unit şi UE încep lupta, iar tratativele vor fi dure

FINANCIAL TIMES. Pe Boris Johnson îl aşteaptă un conflict destul de dur cu UE pe parcursul tratativelor vizând statutul viitoarelor relaţii comerciale cu organizaţia, având în vedere că cele două părţi au poziţii diferite pe tema unui eventual acord care să prevadă respectarea unor reguli.

Premierul britanic îşi va exprima poziţia cu privire la negocieri în cadrul unui discurs menit să prezinte viziunea sa legată de Regatul Unit după Brexit. El va susţine că Marea Britanie îşi va păstra înaltele standarde "fără un tratat obligatoriu".

Dar Michel Barnier, negociatorul-şef pe tema Brexitului din partea UE, va declara exact opusul atunci când va dezvălui propunerile organizaţiei în privinţa viitorului relaţiilor cu Regatul Unit. Este de aşteptat ca el să sublinieze că viitorul acces al Marii Britanii la pieţe va depinde de măsura în care ţara este dispusă să respecte reglementările UE.

Disensiunile survin chiar înaintea unor negocieri-mamut, iar ambele părţi ştiu că ele trebuie să se încheie până la sfârşitul lunii octombrie, având în vedere că Marea Britanie are la dispoziţie o perioadă de tranziţie de 11 luni. "Nu este nevoie de un acord de liber schimb care să însemne respectarea reglementărilor UE în privinţa competiţiei, a subvenţiilor, a protecţiei sociale, a mediului sau a oricăror alte reglementări similare mai mult decât ca UE să fie obligată să accepte reglementările Regatului Unit", va spune dl Johnson.

Ne puteți urmări și pe Google News