Marea Britanie, în brațele lui Trump sau la șuetă la gard, cu vecina UE?

Marea Britanie, în brațele lui Trump sau la șuetă la gard, cu vecina UE?

Marea Britanie a intrat sâmbătă în noua sa viață în afara UE, cu provocarea de a crea noi legături cu blocul celor 27 și de a-și defini noul loc în lume.

În fața Parlamentului din Londra, britanicii s-au sărutat și au cântat „God Save the Queen” pentru a savura „independența” redobândită. În nordul eurosceptic al Angliei, vinul spumos englezesc curgea și au fost trase focuri de artificii.

Iar incendierea steagului Uniunii Europene, la Londra,  a făcut înconjurul lumii. Asemenea imagini nu se văd decât în Irak, cu steagul SUA.

La Edinburgh, dimpotrivă, s-a au aprins lumânări pentru a jeli divorțul de UE. Unii și-au petrecut ultimele minute în UE la bordul unui feribot Calais-Dover noaptea pe canalul Mânecii,  alternând sentimente de „tristețe” și „resemnare”.

După trei ani și jumătate de zvârcoliri, Brexit-ul, votat cu 52% în 2016 , este acum realitate. Parâmele au fost aruncate, după 47 de ani de stat la cheul european. UE a pierdut pentru prima dată un stat membru - și 66 de milioane de locuitori, scrie AFP.

Însă, dacă premierul britanic Boris Johnson a promis în ultimele luni o nouă „epocă de aur” pentru țara sa, totul rămâne de făcut pentru a da o existență concretă a sloganului său „Global Britain”, menit să simbolizeze o țară gata să facă față mondializării.