De ce ne cade părul. Cauzele unei probleme majore la nivel global

De ce ne cade părul. Cauzele unei probleme majore la nivel global

Căderea părului reprezintă o problemă pentru foarte mulți oameni, mai ales cu înaintarea în vârstă. Deși cei mai mulți dintre cei care au probleme majore cu această sensibilitate apelează la medici specializați, trebuie să știți câteva lucruri până la pasil final.

Firul de păr este alcătuit dintr-un tip de proteină numit keratină. Fiecare fir conține și o rădăcină care este înfiptă sub țesutul de piele, un folicul din care iese firul de păr și un bulb unde se produce pigmentul de culoare sau melanina.

Ne cad și 100 de fire de păr pe zi

Foliculul are nevoie de o hrănire adecvată: cu oxigen si nutrienti (proteine, vitamine si minerale). În caz contrar, rădăcina poate slăbi, se produc dereglări în producerea de sebum, apar probleme precum părul uscat sau mătreața, iar părul poate începe să cadă.

Ceea ce trebuie să știți e că omul pierde, în medie, 50-100 de fire de păr pe zi. Acestea sunt înlocuite de fire noi, care cresc din același folicul. Problema apare când acest număr este depășit. Dacă problema persistă, mergi la un medic dermatolog pentru a ți se stabili diagnosticul și pentru a urma tratamentul corespunzator.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cauzele căderii părului

Una dintre cauzele frecvente pentru căderea părului o reprezintă o alimentație defectuoasă sau consumul de alimente sărace în proteine, vitamine și minerale.

Cei care țin un regim alimentar foarte strict pentru o perioadă îndelungată, care au slăbit foarte mult într-un timp foarte scurt sau care suferă de dereglări în alimentație precum bulimia sau anorexia, sunt supuși unui risc ridicat de pierdere a părului.

Anemia (lipsa fierului în organism) sau un deficit de vitamine, nu îi mai permit foliculului să obțină nutrienții necesari și astfel rădăcina slăbește și firul de păr cade.Vegetarienii se pot confrunta cu căderea părului din cauza lipsei de fier din organism generată de lipsa cărnii din alimentatie (o sursă importanta de fier).

Atenție cei care aveți diabet

Anumite boli precum diabetul sau problemele cu glada tiroidă pot provoca schimbări hormonale în organism care determină căderea părului. În cazul femeilor, sindromul ovarelor polichistice poate fi cauza fie a pierderii părului, fie a apariției acestuia în zone nedorite precum fața sau mâinile.

Medicamentele sau tratamentele au drept efect secundar piederea părului. Dintre acestea, cel mai devastator efect îl au citostaticele, folosite în lupta împotriva cancerului. Însă chiar și tratamente considerate "mai ușoare" pot avea efecte negative asupra părului provocând căderea acestuia.