Donald Trump și Greta Thunberg, primadonele Forumului de la Davos
- Tudor Borcea
- 17 ianuarie 2020, 12:38
A 50-a ediție a Formului economic mondial se deschide marți, în contextul urgenței climatice și tulburărilor mondiale
Acest mare rendez-vous internațional va debuta marți, 21 ianuarie, în Elveția (Davos) avându-i cap de afiș pe președintele american, Donald Trump, și pe neobosita lui critică, vedeta „climatică” Greta Thunberg.
Dacă World Economic Forum (WEF) adună laolaltă, încă din 1971, antreprenori și responsabili politici în celebra stațiune de schi, și se dorește un „centru de reflecție” asupra viitorului planetei, el reflectă din ce în ce mai mult multiplele diviziuni globale.
Încă din prima zi, activista de mediu Greta Thunberg (17 ani) va reveni la Davos pentru al doilea an consecutiv, unde este așteptată să-i tragă de mâneci iar pe puternicii lumii pentru a acționa mai iute în chestiunea urgenței climatice, scrie AFP.
Și ar putea să-l întâlnească pe dușmanul ei principal, Donald Trump, cu care a schimbat săgeți pe Twitter, după ce, la o adunare ONU, i-a aruncat liderului de la Casa Albă o privire atât de grea încât chipul schimonisit de furie al Gretei a făcut înconjurul lumii.
Trump, care a participat la forumul de la Davos în 2018, își va rosti discursul în aceeași zi în care, la el acasă, senatorii vor începe procesul destituirii sale din fucția de președinte.
Liderul de la Casa Albă este așteptat să se pronunțe despre tensiunile între SUA și Iran, după eliminarea generalului iranian Qassem Soleimani, la Bagdad, de către arma americană.
Așteptat inițial la Davos, ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, și-a anulat deplasarea.
Forumul economic, care va dura până vineri, va lua în discuție și ofensivele comerciale și tehnologice angajate de Washington. După semnarea unui acord comercial preliminar sino-american, marcând un armistițiu după doi ani de război comercial, vice-premierul chinez Han Zheng va conduce, la Davos, o delegație oficială a Chinei.
Vrei, nu vrei, vine fondatorul Huawei
Printre mari patroni, în special din zona „tech”, mai mulți antreprenori chinezi sunt așteptați la Davos, inclusiv Ren Zhengfei, fondatorul gigantului telecom Huawei, „oaia neagră” a administrației Trump, care le-a cerut aliaților să rupă legăturile cu compania chineză invocând spectrul unui „război rece tehnologic”.
Europa va fi reprezentată, printre alții, de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și de cancelarul Germaniei, Angela Merkel.
„În ceea ce privesc schimbările climatice și multe conflicte de genul celui din Iran, Statele Unite și liderii europeni nu sunt de acord cu soluțiile care trebuie adoptate, dar nu se pun de acord nici cu privire la natura acestor probleme ", observă Jeremy Shapiro, director al cercetării la European Council on Foreign Relations (ECFR).
Provocare existențială sau minciună chineză
Pentru europeni, urgența climatică este „o provocare existențială”, în timp ce pentru Donald Trump este doar o „minciună chineză”, iar pozițiile lor diferă puternic în ceea ce privesc Iranul și acordul nuclear din 2015.
Taxarea segmentului digital, instituită de Paris, este un alt element de discordie cu Washingtonul. Ministrul francez al Finanțelor, Bruno Le Maire, îl va întâlni în marja Forumului pe secretarul american al Trezoreriei, Steven Mnuchin.
Într-un raport lansat înaintea Forumului, WEF punctează, pe lista „mizelor cheie pentru umanitate”, nemulțumirea populară în fața lipsei stabilității economice, schimbările climatice, pierderea accelerată a biodiversității sau accesul inegal la Internet și la sisteme de sănătate.
Cu toate acestea, observatorii apreciază că Donald Trump nu-și va schimba pozițiile sale privind comerțul sau politica sa de mediu.
Este de așteptat ca Trump să trimită, din Elveția, un mesaj americanilor și nu comunității internaționale, subliniind alegătorilor din Statele Unite că prioritatea sa numărul unu în politica internațională rămâne „America First ”