Procesul împotriva lui Trump a început oficial. O mascaradă, acuză președintele SUA
- Tudor Borcea
- 17 ianuarie 2020, 10:00
Senatorii care-l vor judeca pe Donald Trump au depus jurământul în fața președintelui Curții Supreme
Tăcere, jurăminte și expresii grave: Senatul a deschis joi procesul solemn de demitere a lui Donald Trump, al treilea președinte din istoria Statelor Unite, confruntat cu astfel de situație.
"Este o mascaradă, este o rușine", a tunat miliardarul republican, în timp ce își arăta optimismul cu privire la rezultatul rapid al acestui episod care-i umbrește campania de realegere la Casa Albă.
"Ar trebui să meargă foarte repede", a declarat Donald Trump, bazându-se, firește, pe majoritatea republicană din Senat pentru a fi achitat, fără a fi nevoie de lungi dezbateri.
Procesul lui Trump, care divizează atât clasa politică cât și pe americanii de rând, a început când șapte aleși democrați din Camera Reprezentanților s-au prezentat în Senat pentru a iniția procedura de impeachment, citind actul de acuzație împotriva președintelui SUA, adoptat la 18 decembrie.
Audiența are „frisoane”
„Donald John Trump, președintele Statelor Unite, a fost pus sub acuzare pentru infracțiuni și delicte grave”, a lansat congresmanul Adam Schiff, care conduce echipa de șapte procurori desemnați de majoritatea democrată din Camera Reprezentanților.
El (Trump) „a acționat într-o manieră contrară încrederii acordată unui președinte și subversiv pentru conduita guvernului”, a continuat, pe un ton grav, Adam Schiff. Potrivit unui senator democrat, „frisoane” au cuprins apoi audiența.
Jurăm pe Biblie dreptate imparțială
După o pauză, parlamentarii au revenit apoi în hemiciclu pentru a depune jurământul în fața președintelui Curții Supreme a Statelor Unite, John Roberts, desemnat prin Constituție să prezideze procesul.
Aleșii Camerei au jurat să facă justiție „ într-o manieră imparțială și în acord cu Constituția și cu legile”, în fața celui mai înalt magistrat al Statelor Unite care, în toga sa neagră, a rostit același jurământ, cu mâna pe Biblie.
Cu „greutatea istoriei pe umeri”
În tăcere solemnă, senatorii au semnat apoi, în grupuri de patru, o „carte de jurământ” pentru a-și scrie angajamentul negru pe alb. Ședința a fost apoi amânată până marți, când dezbaterile vor începe cu adevărat.
„Greutatea istoriei apasă pe umerii noștri”, a comentat șeful minorității democrate din Senat, Chuck Schumer, la ieșirea din hemiciclu. Donald Trump, care nu va trebuie să compară în persoană, este vizat de două capete de acuzare: abuz de putere și obstrucționarea activității Congresului.
Potrivit actului de acuzare, cu privire la „abuzul de putere”, Trump ar fi condiționat un ajutor militar de 400 de milioane de dolari pentru Ucraina (dar și primirea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski) de o investigație a fiului potențialului său rival la președinție, Joe Biden.
„Obstrucționarea Congresului” ar fi că Trump ar fi exercitat presiuni pentru a împiedica această anchetă în special interzicându-le unor consilieri să depună mărturie și să coopereze cu anchetatorii, furnizând documente.
Trump: nu-i bai
Donald Trump a repetat, joi, „nu-i nimic rău, arătând că este victima unei „mascadade de doi bani” orchestrată de democrați, care controlează Camera Reprezentanților.
Aleșii republicani, care dispun de majoritate în Senat, au făcut, cel puțin până acum, zid în jurul lui Trump. Liderul republicanilor din Camera Reprezentanților, Mitch McConell, a criticat ancheta împotriva lui Trump din Cameră , o „performanță vizibil partizană”. Însă tot el a continuat: „timpul Camerei s-a sfârșit, este rândul Senatului”.
Senatul are ultimul cuvânt în destituirea lui Trump și va stabili prin majoritate de două treimi dacă Donald Trump este vinovat sau nu. Misiune cu șanse aproape nule pentru democrați, care dispun de 47 de voturi din 100 în Senat.
Un responsabil al administrației a estimat că procesul nu va dura mai multe de două săptămâni. Donald Trump va fi reprezentat prin avocații săi.
Pe de altă parte, un organism independent de control al guvernului le-a adus vânt în pânze democraților, înainte de deschiderea procesului, estimând că, suspendând fondurile destinate Ucrainei, Casa Albă a încălcat legea.