E oficial! Aerul poluat ne îmbolnăvește. Descoperirea terifiantă a specialiștilor

E oficial! Aerul poluat ne îmbolnăvește. Descoperirea terifiantă a specialiștilor

Deși se știa că poluarea aerului crește riscul de cancer pulmonar, accident vascular și boli respiratorii, recent s-a descoperit faptul că afectează și oasele

Un studiu realizat în India a urmărit 3700 de persoane din 28 de sate din afara orașului Hyderabad, acolo unde nivelul de particule poluate din aer este mult mai mare decât maximul recomandat de Organizația Mondială a Sănătății. Poluarea aerului cu particule fine constă din particule minuscule care măsoară 2,5 micrometri și, de asemenea, carbon negru. Cercetătorii i-au întrebat pe participanții la acest studiu ce tip de combustibil folosesc pentru gătit. Au comparat apoi aceste informații cu densitatea osoasă la nivelul coloanei lombare și a șoldului stâng a participanților, iar concluzia acestui studiu a fost că expunerea la niveluri ridicate de particule fine poluante este legată de masa osoasă mai mică.

Cercetătorul Otavio Ranzani, de la Institutul de Sănătate Mondială din Barcelona (ISGlobal) este de părere că ,,acest studiu contribuie la literatura limitată și neconcludentă privind poluarea aerului și sănătatea oaselor. Inhalarea particulelor poluante ar putea duce la pierderea masei osoase prin stresul oxidativ și inflamația cauzată de poluarea aerului”, conform siteului MedicineNet.com.

Afecțiunile psihiatrice sunt influențate de smog

Ne puteți urmări și pe Google News

Un grup internațional de cercetători, folosind baze de date din SUA și Danemarca, a găsit o posibilă legătură între expunerea la poluarea din mediu și o creștere a prevalenței afecțiunilor psihiatrice.

Echipa a descoperit o asociere între calitatea proastă a aerului și ratele ridicate ale tulburării bipolare și depresiei majore la populațiile daneze și americane. Tendința a părut mai puternică în Danemarca, unde expunerea la aerul poluat  în primii zece ani din viața unei persoane a prezis o creștere mai mare decât dublă pentru tulburările de personalitate și schizofrenie.

Alte cercetări au scos la iveală rolul negativ al dioxidului de azot asupra sănătății cardiovasculare și neurologice. Oamenii de știință din Taiwan au demonstrate că există o asociere semnificativă între degenerescența maculară și nivelurile ridicate de dioxid de azot și monoxid de carbon. Ei au observat că expunerea pe termen lung la niveluri ridicate de poluare cauzată de gazele de eșapament ale vehiculelor este asociată cu o creștere de aproape două ori a riscului de degenerescenţă maculară la persoanele de peste 50 de ani.

România, loc fruntaș în lista țărilor cele mai poluate din Europa

România se află printre țările Uniunii Europene în care o parte mare a populației este expusă la poluare. Conform unui raport publicat de Eurostat, în 2017, 14,6% din populația României era expusă la poluare sau alte probleme de mediu, țara noastră înregistrând cel de-al nouălea cel mai ridicat procent din UE.

Statele cu cele mai ridicate procente ale populației expuse la poluare sunt Malta (26,5%), Germania (24,5%), Grecia (20,3%), Luxemburg (18,5%), Letonia (18,4%), Slovenia (16,8%), Lituania (15,1%) și