Scandalul întâlnirilor amoroase. Complot la nivel planetar demn de Black Mirror

Scandalul întâlnirilor amoroase. Complot la nivel planetar demn de Black Mirror

George Church, genetician la vestita universitate americană Harvard susţine că persoanele care folosesc aplicațiile pentru întâlniri online ar trebui să ţină cont de compatibilitatea genetică.

Omul de ştiinţă nu este la primul scandat pe care l-a iscat datorită ideilor sale.

Obiectivul, spune el, este să evite transmiterea unor boli genetice la copii şi prin acest proiect ar vrea să ajute oamenii să facă față mai bine îmbătrânirii, să lupte conta unor virusuri și a unor boli genetice.

Astfel, profilul persoanelor n-ar mai fi selecționat în funcție de hobby-uri comune, criterii de vârstă sau particularități fizice, ci în funcție de compatibilitatea moștenirii lor genetice

Potrivit lui George Church utilizatorii situ-rilor de socializare ar trebui în prealabil să furnizeze un eșantion de salivă pe baza căruia să fie determinat genomul lor.

Anunțul despre acesastă iniţiativă a omului de ştiinţă a provocat vii reacții, pentru că procedeul ridică, în opinia unora, grave probleme etice.

Americanca Elizabeth Yuko, profesoară de etică și jurnalist spercializat în științe consideră că o asemenea practică ar semăna cu eugenismul, ideologia care propunea folosirea geneticii pentru ameliorarea speciei umane, ideologie preluată de regimul nazist.

De asemenea, alţi cercetători au considerat demersul revoltător și l-au asemănat cu un complot demn de Black Mirror, serialul SF al Netflix.

„Totul depinde de folosința care i se dă”, a nuanțat biotehniciana canadiană Vardit Ravitsky.

„Dacă, așa cum zice George Church, e vorba numai de a depista patologii grave, pentru a evita ca două persoane să aibă un copil foarte bolnav, ăsta, din punctul meu de vedere, nu este eugenism. Este un obiectiv pe care îl împărtășim în societatea noastră de zeci de ani”, a explicat ea.

După reacţiile provocate, George Church a răspuns criticilor afirmând că aproape toată lumea este compatibilă cu 95 la sută dintre semeni și incompatibilă cu numai 5 la sută.

„Trebuie să echilibrăm balanța, răspunzând nevoilor persoanelor care suferă de boli devastatoare și garantând totodată că aceste tehnologii genetice nu sunt folosite în scopuri malefice”, a declarat el.

George Church nu este la primul său scandal. S-a mai vorbit despre el și în anii din urmă, când a menționat posibilitatea de a reînvia mamuții sau chiar de a-l readuce la viață pe omul de Neanderthal și când a spus că a lucrat la crearea unor utere artificiale, potrivit digi24.ro

Ne puteți urmări și pe Google News