Kocsis: ”CNA trebuie regândit”. Câte sancțiuni a dat instituția posturilor de știri, anul trecut

Kocsis: ”CNA trebuie regândit”. Câte sancțiuni a dat instituția posturilor de știri, anul trecut

Cel mai vizionat post de televiziune de știri din România a reușit performanța să își reducă de peste patru ori numărul reclamațiilor la CNA, anul care a trecut.

Dacă în 2018 postul Antena 3 era campionul sesizărilor la Consiliul Naţional al Audiovizualului, însumând, de departe, majoritatea reclamațiilor depuse instituției, anul trecut postul a reușit să numere cu de peste patru ori mai puține.

Alexandru Kocsis, membru CNA, a făcut publice, pe pagina sa de Facebook, cifrele sesizărilor instrumentate de instituție. Sesizările primite pe parcursul anului 2019, pentru televiziunile de ştiri cu acoperire naţională sunt în număr de 1.368.

Cel mai reclamat post a fost România TV, cu 652 de sesizări, urmat de Antena 3 cu 365, B1TV cu 228, Realitatea cu 85 și Digi24 cu 38. Dacă în 2019, Antena 3 a avut, în medie, în fiecare zi o sesizare la CNA, cu un an în urmă canalul de televiziune reușise ”performanța” de a număra nu mai puțin de 1.481 de reclamații.

Ne puteți urmări și pe Google News

Comparativ, anul trecut, România TV aproape și-a dublat prezența în fața membrilor CNA, ajungând să numere, de la 296 de sesizări în 2018, un număr de 652. Și postul B1TV a ”crescut” în sesizări, de la 47 în 2018 la 228, anul trecut. Doar în cazul postului Digi24, numărul problemelor reclamate a rămas aproape constant, acesta înregistrând 34 de sesizări la CNA în 2018, respectiv 38 în anul care tocmai s-a încheiat.

O sesizare din 10 a fost sancționată

”La fel ca şi anul trecut, am vrut să puteţi vedea care este percepţia publicului despre televiziunile de ştiri care prezintă informaţiile de interes public cel mai corect. Eu consider că puteţi trage o concluzie din analiza celor doi ani, dar, la fel ca anul trecut, trebuie să vă spun că mai există anumite variabile de care trebuie ţinut cont, audienţa fiind una dintre aceste variabile”, a notat Kocsis.

Pentru o imagine completă, reprezentantul CNA a făcut publice și numărul sancțiunilor date în 2019 televiziunilor de știri cu acoperire națională. ”Campioana” este Realitatea, cu 43 sancţiuni, urmată de România TV – 38 sancţiuni. Postul Antena 3 s-a ales cu 25 sancţiuni, B1TV cu 21, iar Digi24 cu 9.

”CNA trebuie regândit, deoarece acest format cu 11 membri care votează pentru a sancţiona sau nu, reprezintă calcâiul lui Ahile ȋn această instituţie”, concluzionează Alexandru Kocsis.