În prima linie contra agresiunii Rusiei. Elicoptere americane Apache pentru Ucraina

În prima linie contra agresiunii Rusiei. Elicoptere americane Apache pentru Ucraina

Donald Trump a semnat un ajutor militar de 250 de milioane de dolari pentru Ucraina

National Defense Authorization Act 2020, lege promulgată de președintele SUA, Donald Trump, prevede un nou ajutor militar destinat Ucrainei, în valoare de 250 de milioane de dolari.

Ceea ce-i va permite Kievului să-și finanțeze livrarea de sisteme de apărare costieră și de rachete antinave destinate forțelor ucrainene, care au primit deja rachete antitant Javelin, cu titlul de asistență militară americană.

„Ucraina se află în prima linie contra influenței și agresiunii Rusiei. Sunt mândru că Congresul continuă să mențină consensul pentru sprijinirea Kievului”, a declarat Eliot Engel, președintele comisiei Afaceri Externe din Camera Reprezentanților, făcând referire la situația din Donbas, regiune controlată de separatiștii proruși susținuți de Moscova.

Ne puteți urmări și pe Google News

Una din prioritățile statului major ucrainean este remedierea deficitului capacitar în materie de combat aerian. În noiembrie 2018, ministrul Apărării de atunci, Stepan Poltorak, a poziționat ca prioritate achiziția de noi elicoptere de atac, un „dosar urgent”.

Ulterior, fostul președinte al Ucrainei, Petro Poroșenko, a evocat o achiziție posibilă de elicoptere de atac/antitanc moderne franco-germane Tiger (Eurocopter EC665) , pentru a le înlocui pe cele moștenite din perioada sovietică, Mil Mi-24 Hind.

Aceste elicoptere sunt deseori ținute la sol din cauza lipsei de piese, aprovizionarea din Rusia fiind aproape imposibilă.

Dar, potrivit presei ucrainene, citată de Zone Militaire, Kiev vrea să cumpere elicoptere americane AH-64 Apache, fabricate de Boeing. Această achiziție va fi făcută potrivit programului Excess Defense Articles, care constă în transferarea surplusului forțelor americane către țările aliate și partenere.

Decizia ar fi fost luată de cabinetul de miniștri al Ucrainei, săptămâna trecută,

Pe de altă parte, Kievul pune problema și modernizării aviației de luptă prin cumpărarea de avioane americane F-16 și achiziționarea de sisteme de apărare aeriană Patriot.

Chiar dacă relațiile dintre Rusia și Ucraina cunosc o acalmie, în special după un recent schimb de prizonieri, situația din Donbas nu a evoluat. Reuniunea în format Normandia (Ucraina, Rusia, Germania, Franța) organizată de palatul Elysee în 9 decembrie, nu a oferit nimic tangibil, cu excepția, poate, a faptului că a permis un dialog între președintele ucrainean Volodimir Zelenski și Vladimir Putin.

În schimb, gigantul rus Gazprom a indicat, la 21 decembrie, că a acceptat să plătească o amendă de 2,9 miliarde de dolari către compania ucraineană Naftogaz, conform deciziei luată în februarie 2018 de curtea de arbitraj de la Stokholm.

Mai mult, săptămâna trecută, Moscova și Kiev au semnat un nou acord de tranzit gazier pe teritoriul Ucrainei. Acesta prevede livrarea unui volum minim garantat de 65 de miliarde de metri cubi în 2020, apoi 40 de miliarde în următorii patru ani, permițând asigurarea aprovizionării auropene timp de minimum cinci ani.