Primarul sectorului 1 recunoaște: La proces s-au trimis liste cu votanții la prezidențiale
- Ioan Bujor
- 23 decembrie 2019, 14:00
În ultimul număr al EvZ am publicat o știre exclusivă despre o gravă acuzație adusă Primăriei sectorului 1, condusă de edilul Dan Tudorache.
Instituția, aflată într-un litigiu juridic cu o companie, este acuzată că, la instanță, a depus în fals liste electorale. Reclamații au fost depuse de Florin Pascu, director general al societății Iridex Group, la Autoritatea Electorală Permanentă, la cancelaria primului-ministru și la Ministerul de Interne semnalând acest fapt extrem de grav.
În memoriu se relatează că, în 13 decembrie, directorul Pascu a intrat în posesia unor lista electorale cu locuitori ai sectorul 1 București, care au votat la alegerea Președintelui Romaniei în turul II, pe 16 noiembrie 2014.
Listele electorale conțin toate datele personale ( nume, CNP, adresa, serie și număr al actului de identitate).
În sesizarea făcută către autoritățile mai sus-menționate se precizează că aceste liste au fost depuse la instanță, în data de 12 decembrie a.c. de către Primaria sector 1, în dosarul nr.28887/3/2019 aflat pe rolul Tribunalului București. S-a precizat că listele reprezintă modalitatea de susținere a cetățenilor pentru închiderea Depozitului de deșeuri administrat de Iridex.
Război între Primărie, Agenția de Mediu și firma IRIDEX
Sâmbătă, la solicitarea EVZ, Primăria Sectorului 1 ne-a transmis un comunicat în care primarul Dan Tudorache a expus situația. El a recunoscut și faptul că firma IRIDEX are autorizație de funcționare de la Agenția pentru Protecția Mediului a Municipiului București, precum și trimiterea listelor electorale de la alegerile prezidențiale din 2014, dar consideră că acțiunea a fost doar o greșeală.
Redăm precizările Primăriei sectorului 1 „Pentru corecta informare a opiniei publice, Primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, face următoarele precizări: În urma numeroaselor reclamații primite de la cetățeni, am declanșat în luna octombrie 2016 campania „Aer curat, Bun de respirat”, acțiune civică ce avea ca scop rezolvarea problemelor de mediu create de poluatorii din jurul Bucureștiului, printre care S.C. IRIDEX Group Import Export S.R.L.
Astfel, toți cei nemulțumiți de modul de operare a depozitelor de gunoaie, au fost chemați să semneze pentru reglementarea situațiilor care produceau nu numai disconfort olfactiv, dar care reprezentau și o problemă gravă de mediu. În urma centralizării tuturor semnăturilor, peste 40.000 de semnături au fost depuse la Agenția de Mediu.
În luna februarie 2018 am intentat proces Agenției pentru Protecția Mediului a Municipiului București în scopul blocării autorizării Gropii Iridex. În ciuda numeroaselor proteste ale cetățenilor Sectorului 1 și nu numai, Agenția pentru Protecția Mediului a Municipiului București a eliberat ulterior autorizația de mediu pentru acest depozit de deșeuri care poluează aerul Capitalei.
Una dintre probele depuse la dosar de către instituția noastră o constituie listele cu semnăturile celor care au susținut campania „Aer curat, Bun de respirat”. Aceste liste au fost depuse în format electronic, pe un memory stick. Pe lângă aceste liste cu semnăturile campaniei, pe stickul respectiv se aflau și o serie de liste electorale cu locuitori ai sectorului 1 care au votat la turul II al alegerilor prezidențiale din 2014.
Am dispus demararea, în regim de urgență, a unei anchete interne prin care să se stabilească cine se face vinovat de faptul că la instanță au ajuns, pe lângă listele cu semnăturile campaniei „Aer curat, Bun de respirat” și listele electorale care nu au nicio legătură cu această campanie. După finalizarea anchetei interne, persoana sau persoanele care se fac vinovate de această eroare vor suporta consecințele prevăzute de legislația în vigoare”.
Vom vedea dacă aceste explicații vor fi crezute de instituțiile care au primit sesizarea directorului companiei IRIDEX, dar mai ales dacă Ministerul de Interne va redirecționa sesizarea către o unitate de Poliție, pentru o anchetă serioasă.