„Mama” lui Harry Potter, implicată într-un scandal cu transsexuali

„Mama” lui Harry Potter, implicată într-un scandal cu transsexuali

J.K. Rowling se află în mijlocul unei controverse după ce a şi-a arătat sprijinul pentru o cercetătoare concediată pentru că a scris pe Twitter at că persoanele transgender nu îşi pot schimba sexul biologic.

Maya Forstater şi-a pierdut slujba în luna martie după ce a publicat pe Twitter mai multe mesaje împotriva propunerilor guvernamentale de a modifica Gender Recognition Act (Legea privind recunoaşterea genului) pentru a permite persoanelor transgender să se identifice ca fiind de sex opus.

Forstater, care era consilier fiscal în cadrul Centre for Global Development, o asociaţie care militează împotriva sărăciei şi inegalităţii, a contestat concedierea în instanţă argumentând că este discriminată din cauza opiniilor sale.

Tribunalul i-a respins miercuri solicitarea, argumentând că opiniile exprimate sunt "absolutiste în ceea ce priveşte noţiunea de sex".

Ne puteți urmări și pe Google News

"Îmbrăcaţi-vă cum vă place. Chemaţi-vă aşa cum vă place. Faceţi sex cu orice adult care consimte şi care doreşte asta", a reacţionat J. K. Rowling, autoarea seriei ''Harry Potter'' după aflarea deciziei tribunalului.

"Duceţi cea mai bună viaţă pe care o puteţi trăi în pace şi securitate. Dar să daţi afară femei pentru că susţin că sexul este un concept real?".

Mesajul autoarei a atras reacţii diferite din partea fanilor. Mulţi dinte aceştia au acuzat-o pe Rowling de ''transfobie''.

Actriţa britanică Jameela Jamil a acuzat-o pe Rowling că ar contribuit la ''minimalizarea, abuzul şi suferinţa'' persoanelor trans.

"Femeile transgender sunt femei. Bărbaţii transgender sunt bărbaţi. Persoanele non-binare sunt non-binare", a scris Asociaţia Human Rights Campaign, care militează pentru susţinerea comunităţii LGBT, a publicat un mesaj pe Twitter adresat lui Rowling.

Actriţa Sara Ramirez, cunoscută din serialul ''Grey's Anatomy'', a spus că este în ''total'' dezacord cu Rowling.

"Susţin feminismul intersecţional care recunoaşte faptul că femeile trans sunt cu adevărat femei şi sunt împotriva unor persoane bigote aşa ca tine", a spus aceasta.

Alţi utilizatori ai platformei Twitter au susţinut afirmaţiile scriitoarei, mulţi dintre aceştia folosind hashtag-ul #osusţinpeMaya