Discursul lui Nicolae Ceaușescu din 20 decembrie 1989. Ce spunea despre manifestațiile de la Timișoara

Discursul lui Nicolae Ceaușescu din 20 decembrie 1989. Ce spunea despre manifestațiile de la Timișoara

După ce s-a întors din Iran, unde a efectuat ultima sa vizită în străinătate, Nicolae Ceaușescu a ținut un discurs la Televiziunea Română, în data de 20 decembrie 1989.

Iată câteva fragmente din discursul lui Nicolae Ceaușescu, din decembrie 1989:

„Câteva grupuri de elemente huliganice au organizat o serie de manifestări și incidente, trecînd la atacarea unor instituții de stat, distrugînd și jefuind o serie de clădiri, de magazine, de clădiri publice, iar în ziua de 17 decembrie și-au intensificat activitatea împotriva instituțiilor de stat și de partid, inclusiv a unor unități militare.

În aceste împrejurări grave, în seara zilei de 17 decembrie, fiind atacate, unitățile militare au răspuns prin focuri de avertisment împotriva celor care au continuat să acționeze împotriva unităților militare și instituțiilor de stat și politice.

Ne puteți urmări și pe Google News

Deoarece acțiunile grupurilor antinaționale, teroriste au continuat, conform Constituției și în conformitate cu legile țării, unitățile militare au fost obligate să se apere, să apere ordinea și bunurile întregului oraș. De fapt să apere ordinea în întreaga țară.

Nu au răspuns, chiar atunci cînd soldații și ofițerii au fost loviți, ci numai atunci cînd situația a ajuns de așa natură încît au fost atacați de bandele teroriste și au fost puse în pericol instituțiile fundamentale, ordinea din județ. Armata și-a îndeplinit pe deplin datoria față de patrie, față de popor și cuceririle socialismului!", declarat Nicolae Ceaușescu.

Discursul lui Nicolae Ceaușescu, din 20 decembrie 1989 [VIDEO]

Istoria Revoluției din 1989, pe scurt

Revoluția din 1989 a avut loc pe fondul protestelor izbucnite în data de 16 decembrie la Timișoara. Pe data de 21 decembrie, Aradul s-a solidarizat cu manifestațiile anticomuniste începute la Timișoara, iar din data de 22 decembrie s-a alăturat și populația de la București, urmată Brașov, Cluj, Constanța, Sibiu, Târgu-Mureș, Pitești și altele.

Pe data de 25 decembrie au fost executați soții Ceaușescu, iar noul lider al statului a devenit Ion Iliescu, fost prim-secretar al Partidului Comunist Român. În 1990, Ion Iliescu a devenit președintele României, în urma alegerilor, în care a trimfat en fanfare, în fața lui Radu Câmpeanu și Ion Rațiu, cu 85%. Tot atunci au avut loc și alegerile parlamentare, unde FSN a câștigat detașat, cu 67%, iar Petre Roman – fost ministru al Partidului Comunist Român, a devenit primul premier din perioada post-decembristă.

1104 oameni au murit la Revoluție și 3321 au fost răniți.