Turcia a luat foc! Relațiile Trump-Erdogan, în pericol. Ce au decis Statele Unite

Turcia a luat foc! Relațiile Trump-Erdogan, în pericol. Ce au decis Statele Unite

Recunoașterea de către senatul american a genocidului armean pune în pericol viitorul relațiilor bilaterale dintre SUA și Turcia, avertizează Ankara.

O rezoluție adoptată joi după amiază de Senatul Statelor Unite, prin care este recunoscut genocidul otoman asupra poporului armean, a atras reacții critice din partea Ankarei.

Rezoluția adoptată în unanimitate joi de către senatul Statelor Unite, prin care este recunoscut genocidul otoman împotriva poporului armean a determinat o reacţie vehementă a Turciei, informează site-ul Axios.com.

Camera Reprezentaților a adoptat un proiect de rezoluţie similar, nefiind clar dacă preşedintele Donald Trump va promulga proiectul. Textul rezoluției face apel la „comemorarea genocidului armean” şi la „respingerea tentativelor (…) de a asocia guvernul american la negarea genocidului armean”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Relațiile dintre NATO și Turcia sunt încordate în urma deciziei luate de Ankara privind achiziţionarea unui sistem antiaerian rus de tip S-400 dar și din cauza intervenţiei militare turce împotriva grupurilor insurgente kurde din nordului Siriei, potrivit www.digi24.ro.

Încercări finalizate cu succes dar și tensiuni politice

Trei încercări de adoptare a proiectului de rezoluție, inițiat de senatorul democrat Bob Menendez, au fost anterior blocate de senatori republicani, la solicitarea Preşedinţiei SUA, care se teme că Administraţia Recep Tayyip Erdogan va avea o reacție virulentă, ținând cont de tensiunile bilaterale, scrie g4media.ro.

Ankara a reacționat, avertizând că recunoașterea genocidului armean „pune în pericol viitorul relaţiilor” între Turcia şi SUA. Turcia a anunțat că nu recunoaște termenul de „genocid, relatează AFP.

„Comportamentul anumitor membri ai Congresului american dăunează relaţiilor turco-americane (…) Rezoluţia americană care a trecut astăzi în Senat pune în pericol viitorul relaţiilor noastre bilaterale”, a postat pe Twitter directorul de comunicare al preşedinţiei turce, Fahrettin Altun.

Circa treizeci de țări și comunitatea istoricilor recunosc genocidul armean.Potrivit estimărilor, între 1,2 milioane şi 1,5 milioane de armeni au fost ucişi în timpul Primului Război Mondial de trupele Imperiului Otoman, aliat pe atunci cu Germania şi Imperiul austro-ungar.