Analiză politică. Fără anticipate, Puterea dansează după cum cântă Opoziția
- Cora Muntean
- 4 decembrie 2019, 08:04
Partidele de Dreapta se declară marile câștigătoare ale alegerilor din acest an, europarlamentare și prezidențiale, însă la butoanele Legislativului a rămas tot PSD.
Atât președintele Klaus Iohannis, cât și liberalii vorbesc din zori și până-n seară de alegeri anticipate. Le țin isonul și useriștii, care sunt și mai dornici să ia puterea cu acte-n regulă.
Liberalii au cel puțin două motive să vrea ca alegerile anticipate să aibă loc înaintea alegerilor locale din vară. În primul rând, guvernarea îi va eroda foarte mult, chiar dacă invocă frecvent „greaua moștenire”. În al doilea rând, surse apropiate liberalilor susțin că se tem de USR și nu vor să le dea acestora loc de manevre, ceea ce s-ar putea întâmpla dacă alegerile locale ar fi înainte. USR ar câștiga primari și și-ar întări poziția în teritoriu.
Măsoară gropile, drumurile și gunoaiele
Sociologul Bruno Ștefan, președintele Biroului de Cercetări Sociale, spune că nu crede că liberalii iau serios în calcul alegerile anticipate. „După cum observ eu, au demarat cercetări și au comandat sondaje pentru locale, ei măsoară drumurile, gropile și gunoaiele, nu-i văd preocupați de temele pentru parlamentare”, a explicat acesta pentru EVZ. Sociologul mai crede că liberalii nu se tem de USR și nici nu au motive să o facă deoarece partidul lui Dan Barna este pe o pantă descendentă.
Atunci când au pierdut alegerile la un scor răsunător, în cazul Capitalei, liberalii stăteau în buncăre și useriștii defilau pe străzi. Ludovic Orban a schimbat strategia după ce a dizolvat conducerea de la București și i-a scos pe liberali în stradă. Așa și-au câștigat notorietate oameni de care nu auzise nimeni, Violeta Alexandru și Sebastian Burduja, dacă ar fi să dăm doar două exemple. „În momentul acesta nu mai există teama de USR, pentru că ei se întăresc într-o formă pe care cei din Uniunea lui Barna sau partidul lui Cioloș nu o pot face. Aceștia mizează pe emoție, iar asta se întâmplă doar în bula lor.
Liberalii sunt vizibili în lumea reală și faptul că sunt la guvernare îi ajută foarte mult, nu îi încurcă. Văd, la alegerile locale, PNL la 40%, iar USR la cel mult 15%”, spune sociologul.
Pe de altă parte, chiar dacă PSD este în declin, partidul își poate reveni. Nu spectaculos, dar poate opri căderea dacă Marcel Ciolacu, liderul interimar, va recurge la o strategie bună validată de experiențele trecute.
Planurile USR
Deputatul USR Ionuț Moșteanu spune că fără anticipate, PSD dictează în continuare în Parlament. „Ar fi în avantajul tuturor partidelor care sunt anti-PSD. Social-democrații ar pierde 20 de procente care s-ar redistribui acestor partide și atunci am vorbi altfel în Parlament. Ne place sau nu, au încă o majoritate solidă și singuri. Dacă vorbim și de alte formațiuni care votează cum zic ei, noi nu putem adopta acele legi care să schimbe și dezvolte România”, a declarat Moșteanu pentru EVZ. Liderul USR a ținut să reamintească partenerilor că ei au fost primii care au pus pe masă Pactul pentru anticipate.
Deputatul respinge ideea că nu au forța de a câștiga în teritoriu și că Uniunea este o formațiune de internet. Spune că au 19 000 de membri și 600 de organizații în țară. Ionuț Moșteanu crede că după anticipate, Alianța USR PLUS se va putea așeza la masa negocierilor cu liberalii.
Bucureștiul, cireașa de pe tort
Lupta cea mai aprigă se va da pentru Primăria Capitalei, considerată mai importantă decât câștigarea președinției. Chiar dacă neagă permanent acest lucru, Rareș Bogdan își dorește să candideze deși Ludovic Orban nu vrea să-l bage în cursa pentru București, spune Bruno Ștefan.
De cealaltă parte, Alianța USR PLUS are probleme cu desemnarea candidatului comun deoarece îi încurcă foarte mult independentul Nicușor Dan.
PLUS și conducerea centrală a USR nu vor să dea Primăria Capitalei pe mâna lui Nicușor Dan, în ciuda faptului că acesta este susținut să candideze independent de organizația București, dar și de alte partide. Dacian Cioloș vrea să-l impună pe Vlad Voiculescu pe modelul bulei. Adică, așa cum s-a întâmplat recent la Budapesta unde candidatul FIDESZ, favorit, a fost învins de o mână de partide de buzunar care au făcut mai multă gălăgie și au decis candidatul în urma alegerilor primare. Vlad Voiculescu nu stă bine în sondaje, dar are ingredientele necesare succesului: bani și o bază de date consistentă. Se intenționează ca desemnarea candidatului să se facă doar cu votul acelor persoane care-i sunt favorabile lui Voiculescu, nu pe baza sondajelor de opinie, așa cum vrea Nicușor Dan.
Fondatorul USR l-a sfidat pe succesorul său Dan Barna. Liderul formațiunii i-a propus lui Nicușor Dan să se înscrie în USR. Acesta i-a răspuns că această chestiune a fost tranșată acum doi ani și jumătate și așa rămâne.
Ionuț Moșteanu spune că și el, la fel ca PLUS, vrea ca alegerea dintre Nicușor Dan și Vlad Voiculescu să se facă prin metoda alegerilor primare, care l-ar avantaja pe favoritul lui Dacian Cioloș. Chiar dacă USR București merge pe mâna lui Nicușor Dan, fondatorul formațiunii nu este agreat de conducerea centrală.