Secretele vieții de zi cu zi ale marilor scriitori români. Arghezi, Bacovia, Rebreanu...
- Florian Saiu
- 5 noiembrie 2019, 11:32
Poftiți la casele memoriale ale Muzeului Național al Literaturii Române să descoperiți intimitatea, farmecul și actualitatea spațiilor în care au trăit Tudor Arghezi, George Bacovia, Ion Minulescu, Liviu Rebreanu și, mai nou, Anton Pann.
Nu ezitați să participați la o nouă serie de tururi ghidate lunare, inovative, și să descoperiți, prin activități participative și interactive, poveștile și istoriile obiectelor mici și mari care au aparținut familiilor lui Arghezi, Bacovia, Minulescu sau Rebreanu sau care fac parte din extrem de actualul concept al muzeului memorial dedicat lui Anton Pann. Astfel, timp de 12 luni, începând din noiembrie, vă invităm să planificați o vizită unică la Casele Memoriale ale MNLR. Lunar, în fiecare dintre case, muzeografii vor selecta un obiect și vor (re)scrie o poveste împreună cu voi. Vino să afli povestea sobei de teracotă de pe veranda lui Arghezi, unde scriitorul își întâlnea cei mai importanți musafiri ai casei, a drotului folosit de Agatha Bacovia pentru a se coafa și a fi mereu elegantă atunci când ieșea în lume, a biroului la care Ion Minulescu își scria poemele sale cele mai savuroase, a vechiului ulcior al familiei lui Rebreanu, achiziționat de mama scriitorului la nașterea lui, în 1885, ori a mașinii de tipărit și a rolului pe care obiectul l-a avut în construcția unei personalități culturale erudite ca Anton Pann.
Casa Memorială „Tudor Arghezi – Mărțișor” Strada Mărțișor 26 Una dintre piesele de patrimoniu care ne atrage atenția în mod deosebit este soba de teracotă, model austriac, aflată în veranda mare a casei în care Tudor Arghezi a locuit împreună cu Paraschiva, soția sa, și cu Mitzura și Baruțu, cei doi copii din România ai poetului. Cahlele au fost lucrate manual de către deținuții de la închisoarea Văcărești, loc în care a fost întemnițat și Tudor Arghezi, în anul 1919. În cadrul turului ghidat este inclus și un atelier de manufacturat și pictat cahle, dedicat vizitatorilor de orice vârstă, cu programare în prealabil.
Tururi ghidate (cu programare în prealabil) Durată: 1h30min, pentru adulți și copii Sâmbătă, 9 noiembrie, ora 10.30 Vineri, 15 noiembrie, ora 10.30 Sâmbătă, 23 noiembrie, ora 10.30 Joi, 28 noiembrie, ora 10.30
Casa Memorială „George și Agatha Bacovia” Strada George Bacovia 63 Pentru o istorie a coafurilor este bine de știut faptul că moda reprezintă expresia unei anumite stări de spirit, revigorând trecutul, statornicind o legătură între noi, cei prezenți, și epocile de la care preluăm întocmai, dar cărora le adăugăm creațiile noastre. Pătrundem în lumea coafurilor, din era timpurie până în prezent, făcând cunoștință cu primul ondulator de păr, numit drot, inventat de Marcel Gradeau în 1866. În timpul anilor 1850 a apărut ceea ce a intrat în istorie ca pieptănătura vălurită si bufantă. Părul era prins în forma unui coc umflat, adesea acoperit cu o plasa perlată. Nu doar acele de păr mari erau populare, ci și decorațiunile de tot felul, cu flori, franjuri de aur și argint, panglici de mătase si catifea, plase din fir aurit și pudră aurită si argintată. Voluminozitatea acestor coafuri dovedește că pentru a le crea erau folosite meșe și cozi împletite din păr artificial. Comerțul cu păr a înflorit în mod natural. Părul închis la culoare era căutat în Franța și Italia, iar părul deschis în Scandinavia și Germania. În anii 1850 și 1860, burghezia în ascensiune dădea tonul modei de la curte, coafurile și hainele aveau un design elaborat și erau decorate extravagant. Cu toată prosperitatea care a atins apogeul în anii 1870, coafurile sfârșitului de secol erau mai simple și mai modeste.
Tururi ghidate (cu programare în prealabil) Durată: 1h30min, pentru adulți și copii Miercuri, 6 noiembrie, ora 11.00 Sâmbătă, 16 noiembrie, ora 13.00 Miercuri, 20 noiembrie, ora 11.00 Sâmbătă, 30 noiembrie, ora 13.00
Casa Memorială „Ion Minulescu și Claudia Millian” Strada Gheorghe Marinescu 19, etaj 2, ap. 12, interfon 5, sector 5, București În camera scriitorului este amplasat biroul din lemn de nuc masiv al acestuia. Picioarele acestei piese de mobilier reproduc modelul coloanelor antice grecești, amintire a primei călătorii a scriitorului în afara țării, în Grecia, în vremea liceului. Aici, la acest birou, citea și scria Minulescu, avea lecturi și discuții împreună cu soția lui, își lua în fiecare seară cina al cărei meniu era unic: cartofi prăjiți cu iaurt.
Tururi ghidate (cu programare în prealabil) Durată: 1h30min, pentru adulți și copii Miercuri, 6 noiembrie, ora 11.00 Duminică, 17 noiembrie, ora 11.00 Duminică, 24 noiembrie, ora 11.00 Miercuri, 27 noiembrie, ora 11.00
Casa Memorială „Liviu și Fanny Liviu Rebreanu” Strada Gheorghe Marinescu 19, etaj 2, ap. 12, interfon 6, sector 5, București În anul în care s-a născut Liviu Rebreanu, la Târlișua (Bistrița Năsăud), mama sa, Ludovica, care îl numea pe Liviu „lumina ochilor mei”, a achiziționat de la un meșter localnic un ulcior, realizat în stilul consacrat al ceramicii din Valea Someșului, cu flori albastre pe fond alb. Vasul are inscripționat anul confecționării, 1885, care este și anul nașterii scriitorului.
Tururi ghidate (cu programare în prealabil) Durată: 1h30min, pentru adulți și copii Miercuri, 6 noiembrie, ora 11.00 Duminică, 17 noiembrie, ora 11.00 Duminică, 24 noiembrie, ora 11.00 Miercuri, 27 noiembrie, ora 11.00
Casa Memorială „Anton Pann” Strada Anton Pann 20 Mașina de tipărit – Pornind din China anului 1041, perioada hârtiei confecționate din lemn de dud, mai apoi din deșeuri de mătase, călătorim pe urmele tiparului până în Europa, de la Gutenberg la Pann Anton, maestru tipograf. Mașina de tipărit din casa memorială ne va oferi oportunitatea de a afla date interesante despre evoluția tiparului și a meseriilor artei tiparului în lume și despre importanța acestui meșteșug.
Tururi ghidate (cu programare în prealabil) Durată: 1h30min, pentru adulți și copii Miercuri, 6 noiembrie, ora 11.00 Duminică, 10 noiembrie, ora 14.00 Miercuri, 13 noiembrie, ora 11.00 Duminică, 17 noiembrie, ora 11.00
Planifică-ți vizita la casele memoriale ale MNLR, începând cu luna noiembrie. Tururile ghidate sunt destinate participanților de orice vârstă și vă puteți înscrie fie individual, fie alături de cei dragi.
Programul este deschis și școlilor, cei interesați de tururile ghidate participative putându-se înscrie la oricare dintre tururile deja programate sau în oricare altă zi a săptămânii, în funcție de programul Școala Altfel! sau de orice altă activitate extracurriculară propusă de cadrele didactice elevilor. La programele pentru școli, înscrierea se face cu cel puțin două săptămâni înainte de turul ghidat pentru care se realizează programarea.
Taxa de participare constă în achitarea biletului de ghidaj de 6 lei/participant și a biletului de vizitare de 2 lei/copil și 4 lei/adult.
Programările se fac exclusiv pe adresa de e-mail case.memoriale@mnlr.ro sau la numărul de telefon 0731.003.022.