Bombă în Orientul Mijlociu: Erdogan este suspectat că l-a ascuns pe liderul ISIS

Bombă în Orientul Mijlociu: Erdogan este suspectat că l-a ascuns pe liderul ISIS

O serie de informații convergente sugerează că președintele Turciei nu putea să nu știe că liderul ISIS se ascundea în ograda sa.

În afara morții lui Abu Bakr al Baghdadi, operațiunea de sâmbătă noaptea a forțelor speciale americane asupra unei clădiri din Baricha, în nord-vestul Siriei, aduce și o altă informație de importanță crucială.

Califul ISIS, despre care se credea că este ascuns într-o zonă deșertică între Siria și Irak, acolo unde s-a sfârșit Califatul său în martie trecut, își găsise în realitate refugiu într-un sat cu 7000 de suflete situat în Idlib, la mai puțin de cinci kilometri de granița cu Turcia, arată o analiză din Le Point.

„Turcia trebuie să ne dea explicații”, a reacționat duminică Brett McGurk, fost emisar al Casei Albe pentru coaliția anti-ISIS în Siria și Irak, într-un editorial în Washington Post. „Baghdadi nu a fost găsit în aceste regiuni tradiționale din estul Siriei sau din vestul Irakului – ci doar la câteva mile de frontiera turcă, care a fost protejată de o duzină de avanposturi militare de la începutul anului 2018”, a amintit fostul diplomat american, care a demisionat în decembrie 2018, în semn de protest față de decizia lui Donald Trump de a retrage un prim contingent din Siria.

Reședința unde a fost găsit califul jihadist aparține lui Abu Mohammad Saleme, un mebru al Tanzim Hurras al-Din, organizație apărută din Hayat Tahrir al-Sham (HTS). Anterior, cunoscut ca Frontul Al-Nusra, aripa siriană a Al-Qaida, HTS s-a aliat din 2015 cu alte grupări islamiste și foști membri ai Armatei Siriene Libere pentru a forma Armata de Cucerire și a ocupa nord-vestul Siriei în detrimentul regimului lui Bashar Al-Assad.

„Armata de Cucerire, din care făcea parte HTS, a fost antrenată în Turcia și alimentată cu arme și combatanți de către Ankara”, amintește conferențiarul Fabrice Balanche, expert în problemele Siriei la Universitatea din Lyon.

Ultimul bastion al opozanților lui Al-Assad, provincia Idlib a fost scutită de o reinstalare a regimului din Damasc printr-un acordîn septembrie 2018 între Rusia și Turcia. Acesta a dus la crearea unei zone demilitarizate la Idlib, ca și la instalarea pe cuprinsul provinciei a douăsprezece posturi de observație controlate de armata turcă.

În realitate, însă, HTS și-a păstrat dominația asupra teritoriului, scrie Le Point. Deși este considerată „organizație teroristă” de către Ankara, HTS a profitat de sfârșitul ISIS pentru a recruta o parte dintre luptătorii califatului.

„Există astăzi legături între HTS și serviciul de infromații turc MIT și nimic din ce se petrece foarte sensibil nu scapă urechilor lor”, spune Balanche.

Potrivit New York Times, Al-Baghdadi se afla la Baricha de peste trei luni. „Este deci dificil de imaginat că HTS nu a știut că Baghdadi se ascundea în zonă și că turcii nu erau informați”, subliniază Balanche.

Donald Trump i-a mulțumit public Turciei duminic, alături de Siria, Irak, Rusia și kurzii din Siria, pentru contribuția la eliminarea lui Baghdadi.

Însă, dacă se pare că serviciile de securitate irakiene și kurde au furnizaty Washingtonului informații cheie pentru operațiune, nu se poate spune la fel în legătură cu Turcia. Ankara a fost ținută departe de operațiune, scrie Newsweek.

Și mai straniu este că forțele speciale americane nu au folosit pentru operațiune baza aeriană de la Incirlîk, situată la 200 de kilometri de Baricha, ci a folosit-o pe cea de la Erbil, în Kurdistanul irakian, aflată la o distanță de 700 de kilometri.

„Este elocvent că armata americană a ales să lanseze operațiunea de la sute de mile, în Irak, deși dispunea de instalații în Turcia, un aliat la NATO, chiar de cealaltă parte a frontierei”, subliniază fostul diplomat Brett McGurk.

Turcia a făcut dintotdeauna un joc dublu față de jihadiști în criza siriană. Opozant săbatic al lui Al-Assad, Erdogan a menținut multă vreme deschisă frontiera țării sale pentru jihadiștii din Frontul Al-Nusra și ISIS, pentru a provoca căderea regimului sirian.

Liderul turc a dat întâietate combaterii kurzilor, dușmanii de moarte ai ISIS.

Când Trump a anunțat eliminarea lui Baghdadi, Erdogan a salutat vestea, neuitând să adauge că „Turcia va continua să susțină eforturile antiteroriste, așa cum a făcut și până acum”.