Mită electorală în stil japonez. Ministrul Comerțului și-a dat demisia

Mită electorală în stil japonez. Ministrul Comerțului și-a dat demisia

Ministrul japonez al comerțului și-a prezentat demisia după ce a fost acuzat că a încălcat legea electorală oferind alegătorilor bani și cadouri, a declarat vinerea aceasta premierul nipon, Shinzo Abe.

Isshu Sugawara a fost pus în această postură ingrată după ce presa niponă a scris că acesta este bănuit că ar fi plătit 20.000 de yeni (166 de euro) unei familii din circumscripția sa electorală.

De asemenea, presa niponă relatează că acesta ar fi dat diverse cadouri altor alegători, inclusiv pepeni și chiar crabi, relatează agenția de știri Kyodo.

Sumele despre care este vorba, deși sunt foarte mici,  constituie atât o încălcare a legii electorale japoneze cât și a statului funcționarilor publici din Japonia.

Ne puteți urmări și pe Google News

Abe a declarat că Sugawara și-a depus demisia după ședința cabinetului nipon și că a acceptat-o.

"Îmi asum responsabilitatea numirii acestuia. Îmi cer scuze japonezilor", a declarat Abe.

Shinzo Abe a declarat că Sugawara va fi înlocuită de către Hiroshi Kajimaya, fostul ministru responsabil cu revitalizarea comunităților rurale.

Sugawara a ocupat recent poziția ministerială, dar nu s-a ocupat de negocierea tratatelor comerciale cu Statele Unite.

Această sarcină rămâne în sarcina fostului ministru al comerțului Toshimitsu Motegi, care în prezent ocupă funcția de ministru de externe.

Cabinetul Abe s-a bucurat  în ultimii ani de o încredere de aproximativ 40-50 la sută în sondajele de opinie în ciuda mai multor scandaluri politice, experții subliniind slăbiciunea continuă a opoziției ca și principala cauză a succesului cabinetului Abe.