Londra, capitala lumii

Londra, capitala lumii

Metropola britanica surclaseaza ca performanta economica si viata culturala alte 60 de mari orase din tarile dezvoltate.

Dintre toate orasele selecte ale lumii, Londra indeplineste cele mai multe criterii in baza carora ar putea fi numita „capitala planetei“, un centru de per­formanta economica si de o semni­ficatie culturala fara egal, scrie cotidianul britanic „The Independent“. La capatul mai multor luni de analiza a statisticilor demografice, a pietelor financiare, a tendintelor din turism, a facilitatilor de transport si a infor­matiilor referitoare la evenimente artistice sau sportive, ziarul a elaborat un studiu care permite pentru prima oara compararea directa a metropolelor globului.

Din perspectiva mondiala, „com­petitia civica“ pare a fi atins noi culmi, pe ma­sura ce orasele incearca sa fur­nizeze cele mai bune experiente crea­tive, tu­ristice si culinare, nascand astfel centre de excelenta, precum Delhi sau Beijing.

Informatiile „masurabile si obiec­tive“ culese de ziar (disponibile la www.independent.co.uk/capitals) evi­dentiaza toate urbele rivale din fruntea clasamentului, care oras pare cel mai bine plasat pe drumul spre ascensiune, precum si care metropole isi vad depasita grandoarea si atractiile care le-au facut celebre.

Ne puteți urmări și pe Google News

Alcatuirea multiculturala aduce puncte Londrei

Avand unul dintre cele mai active, atragatoare si performante centre economice (City), cel mai mare numar de situri desemnate de ONU drept obiective ale patrimoniului mondial si o scena „realmente internationala“ in restauratie - cele mai multe resta­urante etnice dintr-un oras -, Londra se ridica detasat in fruntea clasa­men­tului. Parisul se claseaza pe locul trei, cu onorabilul titlu de „capitala a Euro­pei continentale“, tot gratie perfor­man­telor sale economice si a aero­por­turilor internationale foarte ocu­pate.

Pozitia Londrei a obtinut scoruri deosebit de bune si datorita unor alti indicatori mai putin evidenti, precum metroul (primul din lume) sau pentru ca a gazduit Jocurile Olimpice de doua ori intr-un secol (1908 si 1948).

Pri­marul capitalei britanice, Ken Livingstone, a opinat ca studiul „The Independent“ nu face decat sa arate ca atuul Londrei sta in alcatuirea sa multiculturala.

SIGURANTA SI DIVERSITATE

New York, campion la capitalizare si sedii de corporatii

Laurent Feniou, 36 de ani, un bancher francez care s-a mutat in Anglia in 1995, cu tot cu familie, nu a fost surprins ca Londra a surclasat Parisul. „Nu te poti simti strain in centrul Londrei. Fie ca este vorba despre haine, mancare sau oameni, diversitatea este uluitoare. Si este si un oras foarte sigur - eu ma duc la serviciu cu scuterul, ceva ce n-as fi facut la Paris“, afirma Feniou.

Clasamentul are si surprize, precum Ciudad de Mexico, plasat pe locul 10. Secund in clasament este New York, cu numai doua puncte in urma Londrei, dar „The Independent“ recunoaste ca metropola americana le surclaseaza pe toate in ceea ce priveste numarul de zboruri, bursa, capitalizarea de piata si amplasamentul select pentru sedii de corporatii.