Gigi Becali, mosier ilegal la serele Popesti-Leordeni

Gigi Becali, mosier ilegal la serele Popesti-Leordeni

Neamurile latifundiarului impiedica zeci de oameni sa foloseasca proprietatile castigate in instanta.

Firma Leoser, detinuta neoficial de Gigi Becali, ocupa abuziv o parte din terenul si serele de la Popesti-Leordeni. Desi nu apare ca actionar in documentele aflate la Registrul Comertului, contactat de EVZ, Becali a recunoscut ca el controleaza firma Leoser.

Terenul si imobilele care in prezent se afla in folosinta respectivei societati au fost retrocedate familiei Stroe, adevaratii proprietari, deposedati de comunisti, dar oamenii lui Becali ii impiedica sa-si intre in drepturile legale.

Mostenitorii stau cu hotararile judecatoresti „in rama”, intrucat se lovesc de paznicii platiti de apropiatii lui Becali, care nu le permit nici macar sa se apropie de terenul de la marginea Bucurestiului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Justitia - da, familia Becali - ba Povestea terenului pe care se afla serele de la Popesti-Leordeni e veche de mai bine de 50 de ani. Pe 18 februarie 1949, fratii Stroe erau deposedati de proprietatile pe care le aveau in Popesti-Leordeni. Mai mult de sapte hectare de teren, sere si constructiile aferente acestora au fost rechizitionate in mod abuziv. Fratii Stroe sunt doar unii dintre proprietarii de terenuri de la Popesti-Leordeni care au cazut prada sistemului comunist de expropriere.

Dupa ‘89, mostenitorii de drept ai familiei Stroe au inceput demersurile legale pentru a-si recupera dreptul de proprietate asupra terenurilor si serelor de la Popesti-Leordeni.

In noiembrie 1991, Comisia pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate din Ilfov a emis o adeverinta prin care familiei Stroe i se recunostea autoritatea asupra terenurilor pierdute in ‘49. Acest act avea un caracter provizoriu, valabil pana la eliberarea titlului de proprietate.

In octombrie 2000, dupa un lung sir de adrese si memorii si la aproape noua ani de la emiterea adeverintei ce tinea loc de titlul de proprietate, Comisia Locala de Aplicare a Legii 18/1991 din Popesti-Leordeni elibereaza un proces-verbal de punere in posesie. Astfel, mostenitorii de drept primeau aproape cinci hectare de teren, parte din suprafata pe care isi desfasura deja activitatea firma Leoser.

Nesfarsitele procese

Pentru ca eliberarea titlului de proprietate era tergiversata de autoritatile din Ilfov, cei trei frati descendenti ai familiei Stroe - Florica Paslaru, Elena Stamate si Gheorghe Stroe - au dat statul in judecata.

In 2002 au chemat in instanta Comisia de Aplicare a Legii 18/1991, careia ii solicitau eliberarea titlului de proprietate asupra terenului de la Popesti-Leordeni. Instanta a obligat atunci respectiva comisie, printr-o hotarare definitiva si irevocabila, sa emita titlul de proprietate cerut. Aceasta institutie s-a achitat de responsabilitate abia doi ani mai tarziu, cand, in iunie 2004, cei trei frati au primit in sfarsit documentul.

In acelasi an, Agentia Domeniilor Statului (ADS), care gestiona o parte din terenurile de la Popesti-Leordeni si care le-a concesionat societatii Leoser, a primit o notificare de la familia Stroe. Acestia solicitau retrocedarea in natura a imobilelor - sere si constructii - aflate in exploatarea firmei patronate de apropiatii lui Becali.

Solicitarile lor au fost certificate si de adresele primite de ADS de la Primaria Popesti-Leordeni, care vizau aceeasi problema. Toate demersurile au fost in zadar. Desi familia Stroe a revenit cu un memoriu si in vara acestui an, situatia a ramas neschimbata. ADS-ul nu a dat curs solicitarilor formulate de proprietarii de drept ai terenurilor si permite in continuare expoatarea serelor de catre firma Leoser.

Dialogul surzilor

Cristi Tudose, un alt mostenitor aflat in aceeasi situatie ca si familia Stroe, ne-a declarat ca hotararile judecatoresti privitoare la serele de la Popesti-Leordeni nu le-au fost recunscute niciodata de reprezentantii Leoser.

„Avem titlul de proprietate din 2004, dar niciodata nu am beneficiat de el. Avem acolo o sera de trei hectare si teren, dar nu le-am folosit niciodata. Am fost de mai multe ori acolo, dar nici nu ne lasa sa intram. Oamenii de la paza - angajati de Leoser - ne impiedica sa intram pe proprietatea noastra”, a adaugat Tudose. El sustine ca toate tentativele de a ajunge la o intelegere cu rudele lui Becali se incheie cu refuzul acestora de a parasi terenul.

„Am tot incercat sa vorbim cu ei, dar ne spun de fiecare data sa-i dam in judecata daca vrem ceva. Ne poarta prin tribunale de ani intregi. Noi am castigat toate procesele pana acum, dar cum se incheie unul, ei ne intenteaza altul. Acum, dupa ce au pierdut la Buftea, ne-au dat in judecata la Cornetu. Vor sa ne anuleze titlul de proprietate, dar nicio instanta nu le-a dat dreptate. Astfel, tergiverseaza toata povestea. Intre timp, noi suntem proprietari, dar nici macar nu putem intra pe pamantul nostru. Ce sa mai vorbim de exploatarea lui”, a precizat „adversarul” clanului Becali.

Mai mult decat atat, mostenitorii familiilor deposedate in ‘49 platesc statului impozit anual pentru terenurile care sunt folosite de Leoser.

In aceeasi situatie se afla mai multe familii care, desi au titluri de proprietate, sunt ignorate de oamenii latifundiarului din Pipera. 

LANTUL SLABICIUNILOR Culcescu - ADS - Comisia locala Situatia terenurilor este generata in mare parte si de privatizarea fermei de la Popesti-Leordeni, girata de ADS.

Societatea Leoser a avut capital integral de stat pana in aprilie 2002, cand a fost privatizata, iar patrimoniul aferent - in care intra si terenul familiilor deposedate in ‘49 - a fost achizitionat de „oamenii de casa” ai lui Becali. Desi in perioada privatizarii, parcele din acel teren constituiau obiectul unor litigii, fiind grevat de sarcini, ADS-ul a permis trecerea in proprietate privata a societatii Leoser si a patrimoniului acesteia.

Daniel Dragan, presedintele ADS, ne-a declarat ca toata polemica din jurul serelor de la Popesti-Leordeni poate fi pusa pe seama unor neconcordante intre institutiile statului. „Dupa ce a intrat in vigoare Legea 1/2000, Comisia Judeteana de Fond Funciar Ilfov a facut niste modificari privitoate la titlurile de proprietate care vizau terenurile de la Leoser. La momentul respectiv, ADS-ul administra acele terenuri si ar fi fost normal ca si cei de la Comisia Funciara sa ne comunice hotararile pe care le-au luat. Nu ne-a instiintat nimeni, noi am picat practic la mijloc - intre mostenitori si actionarii de la Leoser - si aceasta situatie a generat conflictul de la Popesti-Leordeni”, a precizat Dragan.

Cu toate acestea, in 2004, ADS-ul l-a instiintat pe Horia Culcescu, „pupilul” lui Gigi Becali, ca - potrivit contractului de privatizare - trebuie sa returneze adevaratilor proprietari serele si suprafetele de teren pe care acestia le-au castigat in instanta.

Acest lucru nu s-a intamplat insa niciodata, intrucat si astazi Leoser exploateaza terenurile de la Popesti-Leordeni, fara a le permite mostenitorilor sa se foloseasca de proprietatile lor.

Contactat de EVZ, Horia Culcescu, patronul Leoser, a declarat ca nu poate da prea multe amanunte legate de situatia de la serele din Popesti-Leordeni. „Nu stiu ce sa va spun. Situatia acolo nu e clara, pentru ca sunt multe procese pe rol. Instanta nu s-a pronuntat peste tot. Stiu ca acolo e o problema, dar noi am luat de la stat. Avem contract cu ADS-ul. Mai mult de atat nu am ce sa va spun”, a adaugat Culcescu.

BECALI

Un patron dezinteresat EVZ: Va sun in legatura cu situatia serelor din Popesti-Leordeni, detinute de Leoser. Gigi Becali: Asa. Si? Ce e cu firma asta? Da, sunt eu actionar acolo. Si? Ce e cu asta? (n.r. - in documentele de la Registrul Comertului, numele lui George Becali nu apare printre actionari)

Proprietarii terenurilor acuza firma Leoser ca le ocupa abuziv suprafetele castigate in instanta. Cum comentati acest conflict?Nu stiu eu despre ce e vorba. Sunt zeci de dosare, zeci de avocati. Habar n-am eu ce e acolo. Habar n-am ce spuneti voi! Nu ma intereseaza ce spuneti! Ciao! 

LEOSER

Afacere de familie Actionarii firmei Leoser fac parte din cercul de apropiati ai lui Gigi Becali, el fiind cel care a girat aceasta afacere. Cu o luna in urma, latifundiarul din Pipera declara pentru EVZ ca el a dat „doar banii” pentru achizitionarea serelor de la Popesti-Leordeni, viitorul sau fin - Horia Culcescu - fiind cel care le va administra.

Culcescu a intrat in actionariatul societatii in 2002, in momentul privatizarii. El detine in prezent, alaturi de tatal sau, 50a din actiunile firmei Leoser.

Culcescu este cunoscut ca un interpus in afacerile conduse din umbra de Gigi Becali. In plus, legatura lor este una cu „caracter divin”. Finantatorul Stelei va fi parintele spiritual al lui Culcescu, pe care urmeaza sa-l cunune religios.

Celalalt actionar din Leoser este Vasile Geambazi, nepotul latifundiarului din Pipera. Numele lui Geambazi este legat si de clubul Steaua, unde este actionar alaturi de unchiul sau.