Dupa casatorie, barbatii renunta sa mai ajute in gospodarie, asa cum o faceau inainte, cand incercau sa lase o impresie buna.
Diviziunea muncii in gospodarie capata un cu totul alt aspect dupa casatorie.
La aceasta concluzie au ajuns cercetatorii americani de la universitatile North Carolina si George Mason.
Daca inainte sa-si puna pirostriile un cuplu care traieste in aceeasi casa imparte relativ egal treburile gospodaresti, dupa semnarea certificatului de casatorie, greul cade pe umerii femeilor.
Potrivit „The Sunday Times”, pentru acest studiu, cercetatorii au analizat date referitoare la 17.000 de persoane din 28 de tari. Acestea arata ca si in cazul in care cei doi parteneri traiesc impreuna ani intregi inainte sa se casatoreasca, barbatul nu ezita sa spele vasele sau sa duca gunoiul.
Autorii studiului sustin ca partenerii care locuiesc impreuna au tendinta de a negocia mai agresiv modalitatea in care trebuie impartite treburile casnice. Asa se face ca femeile nu se lasa prea usor impovarate cu munci despre care considera ca nu le intra in atributii.
Dupa nunta insa, situatia se schimba radical, iar cercetatorii spun ca acest lucru se intampla intrucat femeile renunta sa mai lupte pentru drepturile lor.
In ceea ce-i priveste pe barbati, dupa casatorie, ei cad prada stereotipului ancestral cum ca gospodaria e domeniul femeilor. In plus, barbatii isi pierd motivatia, considerand ca au viitorul asigurat. „In general, mariajul este acompaniat de asigurarea continuitatii, ceea ce nu se intampla si in cazul unei simple coabitari”, afirma specialistii.
Femeile muncesc cel putin dublu
Pentru a-si sustine afirmatiile, cercetatorii au venit cu date concrete. Per total, intr-o saptamana, barbatii se ocupa de treburi legate de intretinerea gospodariei timp de 9 ore si 41 de minute, in timp ce femeile robotesc prin casa 21 de ore si 13 minute.
De asemenea, cu cat rata casatoriilor dintr-o tara este mai mare cu atat proportia treburilor gospodaresti care pica in sarcina femeilor este mai mare.
O oarecare echilibrare a muncilor gospodaresti se remarca in tarile unde oamenii prefera sa traiasca in uniune consensuala, cum ar fi Danemarca, Finlanda si Norvegia. In Marea Britanie, lucrurile nu stau la fel de bine.
Treburile casnice sunt facute de barbati in proportie de numai 35a. Britanicele isi povestesc amarul, insa par sa fie resemnate. „Cand ne-am mutat impreuna, noutatea era ca viata in doi insemna impartirea treburilor”, isi aminteste Anna Addison, in varsta de 30 de ani, din Middlesbrough.
„Tot asa a fost si in primul an de mariaj, dar dupa ce mi-am luat serviciu toate treburile ramaneau pentru sfarsitul saptamanii. Intr-un final, am ajuns sa le fac pe toate singura”, adauga ea. Anna a gasit si explicatia - sotul ei, Paul, pur si simplu s-a schimbat dupa ce s-au casatorit. „Ma bazez pe el doar pentru cateva chestii tehnice in casa, in rest, muncesc numai eu”, spune ea.
Delasare
Capat de cursa
„Intr-o uniune consensuala, ca sa vorbim fara menajamente, nu exista niciun contract, niciun angajament, iar probabilitatea unei relatii linistite este mai mare decat in cazul unei casnicii", spune profesorul Frank Hanna, autor al unei carti despre rezolvarea conflictelor si mediere.
„Odata cu mariajul, cursa ajunge la final. Barbatii pur si simplu nu mai considera necesar sa se poarte frumos, de aceea nu mai ajuta la treaba”, adauga el.