Unul dintre avantajele pensiei private obligatorii fata de pensia de stat este ca prima poate fi mostenita daca decesul survine pana la momentul pensionarii.
Pana pe 15 decembrie, au optat pentru un fond aproape trei milioane de angajati. Restul, de peste o jumatate de milion, trebuie sa se decida pana pe 17 ianuarie.
Romanii angajati care au pana in 35 de ani si care nu si-au ales inca un fond de pensii private obligatorii au mai putin de o luna la dispozitie - pana pe 17 ianuarie 2008 - pentru a se decide. De asemenea, cei care au intre 35 si 45 de ani pot opta in aceeasi perioada pentru unul dintre fonduri.
Cei care nu vor semna un act de aderare pana la acea data vor ajunge la redistribuirea computerizata, realizata cu ajutorul unui program informatic.
Colectarea urmeaza sa inceapa in aprilie 2008 Conform datelor Casei Nationale de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS), in jur de 3,5 milioane de persoane ar trebui sa participe la pensiile private obligatorii (Pilonul II). Dintre acestea, putin peste 2,9 milioane isi alesesera administratorul pana pe 15 decembrie.
„Estimam ca, pana la sfarsitul perioadei, se vor depasi 3 milioane de participanti validati. Vom incepe colectarea contributiilor in aprilie 2008, prin administrarea din start a minimum 3 milioane de conturi individuale”, spune Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
Pentru aceasta pensie, angajatii nu trebuie sa scoata din buzunar bani in plus. Potrivit reglementarilor actuale, in primul an de functionare a Pilonului II, angajatorul vireaza (din contributia de 9,5a pe care, oricum, o retinea si o vira bugetului de asigurari sociale) 2a catre fonduri, in contul persoanei. Ulterior, aceasta contributie va creste anual cu cate 0,5%, pana va ajunge la 6%.
Penalizari la transfer
Banii nu vor putea fi ridicati de cei care contribuie mai devreme de momentul pensionarii. In cazul in care intervine decesul pana la varsta de pensionare, contributia le va reveni mostenitorilor.
„Daca persoana respectiva nu are mostenitori, se trateaza ca si in cazul pensiilor de stat: banii raman in sistem si se redistribuie”, completeaza presedintele CSSPP. De asemenea, Oancea spune ca pensia se poate lasa si mostenire, prin testament.
Romanii care sunt ingrijorati pentru ca s-au inscris la un fond care are putini participanti trebuie sa stea linistiti. „Fondurilor care nu vor avea un numar minim de 50.000 de participanti la trei ani de la prima colectare li se va retrage autorizatia de functionare, iar participantii vor fi instiintati si vor avea posibilitatea sa se transfere la oricare dintre fondurile de pe piata, fara niciun cost”, informeaza Mircea Oancea.
Participantii care vor dori sa se transfere la alt fond mai devreme de doi ani de la data aderarii trebuie sa stie ca ar putea plati o penalizare de transfer, care nu poate fi mai mare de 5%.
PERSPECTIVE
Pensionarii isi vor primi banii in cont sau pe card
Presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Mircea Oancea, ii sfatuieste pe romani sa adere la un fond de pensii inainte de termenul-limita de 17 ianuarie, pentru a nu depinde de alegerea unui computer.
EVZ: Cum se va face redistribuirea celor care nu isi aleg fondul de pensii pana pe 17 ianuarie? Mircea Oancea: Redistribuirea se va face pe principiul de proportionalitate, instituit prin lege. Si mai sunt doua principii, bazate pe gen si pe varsta. Vor exista in final patru grupe: persoane cu varsta cuprinsa intre 16 si 25 de ani, de genul feminin; persoane cu varsta cuprinsa intre 16 si 25 de ani, de genul masculin; persoane cu varsta cuprinsa intre 26 si 35 de ani, de genul feminin; persoane cu varsta cuprinsa intre 26 si 35 de ani, de genul masculin. Repartizarea acestora se va face in ordinea crescatoare a varstei, incepand cu fondul de pensii administrat privat cu cel mai mare numar de persoane validate. Este o loterie bazata pe un program simplu informatic.
Ce se intampla cu cei care se razgandesc dupa ce semneaza? Noi nu luam in considerare procesul de razgandire a oamenilor, dupa ce si-au pus, in cunostinta de cauza, semnatura pe un act. Luam in considerare doar posibilitatea transferului, dupa ce incepe efectiv colectarea contributiilor. Altfel se creeaza un proces de instabilitate in sistem. Pentru cei care se transfera inaintea perioadei de doi ani pot exista penalizari.
Eu nu recomand si nici nu-i incurajez pe oameni sa se transfere mai repede de trei-patru ani, pentru ca o pot face pe niste criterii subiective, care nu tin de serviciile oferite si de randamentul obtinut.
Cum se vor primi banii la sfarsitul perioadei? Vom scapa de birocratia din actualul sistem?Este putin prea devreme sa discutam despre acest lucru, dar cert este ca, atunci cand vom prevedea modul de plata, in urmatoarea lege, vom impune mecanisme moderne de plata, care sa elimine birocratia. Cei care vor deveni furnizori de pensii - posibil administratorii actuali - vor avea sisteme de plata moderne si vor plati banii dupa preferinta participantului, probabil in conturi bancare sau pe card.