ANDREI POSTELNICU: Rusine lor!

ANDREI POSTELNICU: Rusine lor!

Andrei Postelnicu: "Alegerile nu i-au inspirat tocmai pe romanii cei mai in masura sa beneficieze de avantajele intrarii in UE, de o economie si de o societate dinamice si moderne".

Situatia actuala a Romaniei ar putea fi descrisa cu aforisme din Eminescu, Caragiale si multi alti autori autohtoni. 

In contextul degringoladei postelectorale a ultimelor zile, un personaj shakespearian ofera insa politicienilor nostri verdictul perfect: „A plague on both your houses” - tradusa liber, replica e un blestem dat fara exceptii, care suna cam asa: „De ciuma s-aveti toti parte”.

In ciuda abundentei de cifre si sondaje, cel putin doua mari partide nu stiu daca rezultatul obtinut este un esec sau o victorie. Atat discutiile dinaintea scrutinului, cat si analizele post-facto sunt focalizate pe intrigi ieftine si rivalitati cu iz de mahala. De negasit sunt discutii de substanta despre diferentele de program si modul in care acestea sunt percepute de populatie, despre acele lucruri concrete pe care mana de oameni care va pleca la Strasbourg si Bruxelles le va face pentru tara care ii trimite acolo.

Democratii s-au bucurat, dar numai pana cand i-a urecheat Traian Basescu, intr-un moment profund pesedist-iliescian prin neobrazarea cu care sfida Constitutia. Social-democratii au vrut sa se bucure, dar i-a urecheat Ion Iliescu, caruia esecul stangii i se pare un atavism.

Maghiarii declara victoria, dar ignora palma data de Tokes si nevoia de reforma semnalata de voturile sale. Cozmin Gusa incearca sa faca un gest onorabil, dar e eclipsat de Vadim - singurul pentru care realitatea universal acceptata a propriei desuetudini e o noutate. Voiculescu persista in rolul de protagonist in propriul sau desen animat s.a.m.d...

In toata aceasta degringolada, un cetatean nu trebuie sa fie turmentat ca sa se intrebe „Da’ eu pentru ce sa mai votez?!”. Absenteismul de duminica este o reflectie sumbra a unui adevar dureros: ruperea de realitate a clasei politice si lipsa de perspectiva pe care aceasta o ofera romanilor. Din toate dimensiunile indiferentei, cateva spun foarte mult: au lipsit de la vot tinerii, cei cu studii superioare si bucurestenii. Cu alte cuvinte, alegerile nu i-au inspirat tocmai pe romanii cei mai in masura sa beneficieze de avantajele intrarii in UE, de o economie si de o societate dinamice si moderne. Nu le-a pasat de scrutin exact oamenilor carora ar trebui sa le apartina viitorul si pentru care partidele au spus ca trimit o noua generatie de politicieni la Strasbourg si Bruxelles.

In urmatorii ani, Romania se va confrunta cu probleme strategice de anvergura, care necesita viziune, curaj si capacitatea sacrificiului in numele unei cauze mai mari si mai importante decat barfele pseudo-ideologice in care se incaiera demagogi orgoliosi. Pana acum, niciun partid nu a demonstrat pe aceasta noua scena europeana ca ar avea catusi de putin resursele politice, doctrinare sau umane sa atace frontal provocarile la care Romania va trebui sa raspunda.

Tineri sau batrani, politicienii nostri nu trebuie sa se mire ca nu-i ia nimeni in seama. Nimic din ceea ce fac in momentele definitorii, cum ar fi cele de dupa un scrutin, nu reflecta in vreun fel dorinta sincera de a construi o societate mai buna, o economie mai avansata, o tara din care oamenii cei mai talentati sa nu mai vrea sa plece cat mai repede si cat mai departe.

Cititi si:

De ce nu s-au dus romanii la vot

Ne puteți urmări și pe Google News