Hillary Clinton, evadata din plutonul candidatilor

Hillary Clinton, evadata din plutonul candidatilor

Cu un an inainte de alegerile prezidentiale din SUA, senatoarea democrata este singura cu un avans important in preferintele de vot.

Peste un an, mai precis pe 4 noiembrie 2008, americanii vor merge la urne pentru a-si alege presedintele, la finalul unei campanii electorale fara precedent in istoria Statelor Unite.

Campania, cea mai lunga de pana acum, dar si cea mai scumpa, ar putea conduce la o premiera: o femeie in fruntea Casei Albe - democrata Hillary Clinton, aminteste AFP. Cei mai multi experti sunt de parere ca balanta va inclina in favoarea democratilor, iar sondajele de opinie vin sa intareasca acest punct de vedere. Potrivit cercetarilor sociologice, americanii sunt dezamagiti de modul in care republicanii au administrat tara vreme de opt ani, iar razboiul din Irak i-a adus presedintelui George W. Bush o cota-record de nepopularitate.

„Cei mai multi americani cred ca prestatia jalnica a presedintelui Bush in sondaje va face extrem de dificila incercarea unui republican, indiferent cine este acesta, de a castiga Biroul Oval”, apreciaza analistul politic Maurice Carroll.

Ne puteți urmări și pe Google News

Democratii, avantajati de preocuparile societatii

In ochii populatiei, temele pe care republicanii le-au abordat cu succes in timpul campaniei electorale din 2004, printre care casatoriile intre homosexuali, terorismul si avortul, si-au pierdut importanta. Oamenii sunt preocupati acum de razboiul din Irak, de problemele economice, de criza imobiliara, de reforma sistemului de sanatate si de educatie, ceea ce confera un avantaj democratilor.

„Climatul politic afecteaza moralul ambelor partide”, explica Andrew Kohut de la Centrul de Cercetare Pew, dar „democratii gandesc mai pozitiv si sunt mai entuziasti decat republicanii”.

Doua tabere si un favorit

Privirile comentatorilor politici sunt atintite in mod deosebit asupra fostei prime-doamne a Statelor Unite, Hillary Clinton. Sotia fostului presedinte Bill Clinton isi consolideaza pozitia in optiunile electoratului cu fiecare sondaj. Deja, ea s-a distantat sensibil de principalul sau rival din cursa interna a democratilor - senatorul de Illinois Barack Obama, primul candidat de culoare cu sanse reale de a intra in competitia oficiala pentru Casa Alba.

Tabara republicana ramane in continuare divizata in ceea ce priveste candidatul partidului la presedintie. Aripa „puritana” a formatiunii pare nemultumita de faptul ca mai putin ortodoxul Rudolph Giuliani, care are trei mariaje la activ, este favorit in cursa interna.

Alegerile primare din cadrul celor doua partide vor incepe insa in luna ianuarie, etapele acestora desfasurandu-se pe parcursul a jumatate de an. Candidatul democrat va fi numit la Conventia partidului de la Denver, din perioada 25-28 august anul viitor. Republicanii isi vor desemna candidatul la Conventia de la Minneapolis, la 1-4 septembrie 2008.

O NATIUNE NEMULTUMITA

Tristetile americanilor

72% dintre americani se declara nemultumiti de directia in care se indreapta tara, releva un sondaj Gallup/USA Today. De asemenea, doi din trei americani dezaproba activitatea presedintelui Bush, iar sase din zece considera ca invadarea Irakului a fost o greseala. Natiunea americana nu a mai fost atat de nemultumita din 1992, cand presedintele George Bush senior a pierdut alegerile in fata lui Bill Clinton.