Geoana, tradat cu guma de mestecat

Geoana, tradat cu guma de mestecat

Motiunea de cenzura nu a reusit sa darame ieri guvernul Tariceanu. 27 de parlamentari PSD au provocat caderea motiunii de cenzura: fie au lipsit, fie au ascuns bilele, fie au votat contra.

Calin Popescu-Tariceanu isi pastreaza scaunul de prim-ministru. Motiunea de cenzura a PSD a intrunit doar 220 de voturi. Peste 20 de parlamentari PSD au ignorat directivele lui Mircea Geoana si au votat in favoarea guvernului Tariceanu.

27 de PSD-isti l-au tradat pe Geoana

Sustinatorii oficiali ai motiunii - PSD, PD si PLD - aveau pe hartie 249 de voturi. Dintre acestea s-au concretizat doar 220. Acest lucru arata ca in tabara promotiune 29 de parlamentari au votat exact pe dos sau nu s-au prezentat la vot.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dintre acestia, doi au fost de la PD, Radu Tarle si Liviu Nistoran. Restul de 27 au fost de PSD. Dintre acestia, opt au lipsit, iar restul au votat contra motiunii. Unii dintre parlamentarii PSD si-au asumat deschis votul contra motiunii. „Nu voi vota motiunea. Ca mine mai sunt in PSD de la 1 la 40 de parlamentari”, declara, inainte de vot, senatorul iliescian Razvan Theodorescu.

Ion Solcanu, un alt senator iliescian, anuntase si el ca nu va vota motiunea. Ambii s-au tinut de cuvant. Alaturi de ei au mai votat contra motiunii si alti parlamentari PSD, sustin cei care au supravegheat votul: Stefan Dimitriu, Viorel Pupeza, Serban Nicolae, Alexandru Athanasiu si Sorin Oprescu.

Au votat ascunzandu-si votul Ion Iliescu, Adrian Nastase, Miron Mitrea, Manuela Mitrea, Doru Ioan Taracila, George Baesu, Petre Daea. Potrivit unor lideri ai PSD, de la PD a mai votat contra si deputatul PD Anca Constantinescu. Ei au promis ca-i vor trimite fotografia liderului PD, Emil Boc.

Geoana anunta sanctiuni

O modalitate de a masca votul a fost dezvaluita de deputatul PSD Valeriu Zgonea. Acesta a povestit ca in urne s-au gasit pastile si gume de mestecat, care imitau astfel bilele albe, sau chiar bile negre invelite in hartie alba, pentru a-i deruta pe cei desemnati de partide sa supravegheze votul.

Din partea PSD, votul a fost atent supravegheat. Pe langa cei desemnati sa stea cu ochii pe parlamentari, Aura Vasile si Victor Ponta, PSD-istii au avut si o camera video cu care s-a filmat votul parlamentarilor. Lista cu cei care nu au votat conform partidului a ajuns imediat la Mircea Geoana.

Presedintele PSD a anuntat sanctiuni pentru cei care au tradat. „Lasitatea unor parlamentari a facut ca guvernul sa supravietuiasca. In acest moment facem o evaluare a felului in care s-a votat, iar cei care nu au respectat decizia partidului vor fi sanctionati conform prevederilor statutare”, a declarat Mircea Geoana.

Dupa votul din parlament, liderii PSD s-au reunit intr-o sedinta extraodinara pentru a analiza cauzele esecului si pentru a pregati masuri impotriva vinovatilor. Impotriva motiunii de cenzura, deci de partea guvernului, au votat 152 de parlamentari.

Aceasta este sustinerea de care se bucura cabinetul Tariceanu. Voturile pro au venit de la PNL, PC, UDMR si minoritatile nationale. A mai votat de partea guver-nului si un democrat, Liviu Nistoran. De asemenea, de partea guvernului au fost cei 59 de parlamentari PRM care in momentul votului au iesit din sala.

Liberalii au negociat om cu om

In conditiile in care PNL a refuzat sa ajunga la un acord cu conducerea PSD, singura varianta ramasa liberalilor a fost atragerea parlamentarilor social-democrati prin discutii individuale. Liberalii le-au promis PSD-istilor fonduri de la buget pentru judetele pe care le reprezinta, sprijin in afaceri si le-au explicat ca daca nu-si termina mandatul nu isi vor incasa pensiile de parlamentari.

Pe holurile parlamentului se vorbea despre negocieri ale voturilor deputatilor si senatorilor pe sume de bani cuprinse intre 60.000 si 80.000 de euro.

Tariceanu va fi obligat sa negocieze orice lege in parlament, Geoana trebuie sa-si repare onoarea Votul asupra motiunii de cenzura a aratat ca guvernul Tariceanu nu are o majoritate in parlament. Totodata, nu are nici o majoritate nici impotriva sa. Desi si-a negociat cu greu diminuarea voturilor contra, cabinetul Tariceanu va trebui pe viitor sa rezolve problema modului in care ii vor fi sustinute proiectele de legi.

Cel mai important hop pe care il are de trecut este Legea bugetului de stat pe 2008. Fara negocieri cu bucati din PRM, PC si bucati din PSD, proiectul de buget al guvernului nu va putea trece. Daca va ramane in vigoare coalitia antiguvernamentala PSD-PD, guvernul Tariceanu risca sa ramana doar cu numele, in timp ce in parlament vor fi votate doar legile care sunt pe placul democratilor si al social-democratilor.

Pentru a supravietui, Tariceanu va trebui sa colaboreze strans cu UDMR, sa negocieze zilnic cu PC si PRM si sa aiba grija de interesele gruparilor din PSD, precum cele ale lui Hrebenciuc, Nastase si Ion Iliescu

Promisiunile premierului

De altfel, in timpul dezbaterii motiunii, premierul Tariceanu a lansat o prima invitatie la dialog. El a spus ca, daca acest guvern supravietuieste, invita toate partidele parlamentare la discutii despre bugetul pe 2008, dar si despre propunerea de devansare a majorarii pensiilor pentru data de 1 noiembrie 2007.

„Daca aceasta motiune nu va trece, am intentia sa demarez, incepand de maine (joi - n.r.), consultarile cu toate partidele parlamentare, tinand cont de ponderea fiecaruia, pentru dezbaterea si promovarea bugetului, cat si pe propunerea care vizeaza devansarea aplicarii majorarii pensiilor incepand din acest an. Pentru a arata o data in plus, daca este nevoie, preocuparile noastre privind componenta sociala a guvernarii”, a spus Tariceanu. Majorarea pensiilor de la 1 noiembrie 2007, si nu de la 1 ianuarie 2008, reprezinta una dintre cerintele PSD si a fost refuzata pana acum de liberali.

Daune de imagine

Pentru PSD, initiatorul motiunii, esecul acestui demers risca sa provoace daune de imagine. In primul rand asupra presedintelui PSD Mircea Geoana. Faptul ca peste 20 de parlamentari PSD au votat contra motiunii demonstreaza ca Geoana nu are controlul deplin asupra partidului si nu are autoritate asupra tuturor parlamentarilor social-democrati.

PSD-istii care au votat contra motiunii sunt grupati in jurul lui Adrian Nastase, Ion Iliescu si Viorel Hrebenciuc, trei dintre adversarii acestui demers al PSD. Desi s-a vehiculat scenariul ca esecul motiunii va conduce la debarcarea lui Mircea Geoana, la varful PSD exista o decizie ferma ca aceia care au sabotat acest demers sa fie exclusi din partid.

Ar fi singura masura care ar repara onoarea lui Mircea Geoana si singura cale de a se impune ca lider al partidului. Fara aceste masuri, Geoana isi va consolida imaginea de lider slab.

TARICEANU:

„N-am facut niciun compromis”

Dupa respingerea motiunii de cenzura, premierul Calin Popescu-Tariceanu s-a declarat  „mandru” ca este la conducerea PNL, partid care a dovedit ca nu face un compromis politic pe seama interesului national.

„A sosit timpul sa ne unim cu totii in jurul interesului national. Astazi a existat un singur castigator: Romania. De prea mult timp, Romania a avut de suferit de pe urma conflictelor politice, de pe urma impartirii clasei politice in tabere care refuzau dialogul. Vechiul mod de a face politica a interesului personal si a intrigilor marunte trebuie sa dispara”, a declarat Tariceanu.

„Nu suntem dispusi sa facem compromisuri numai pentru a ramane la putere. Putem sa servim la fel de bine Romania si din opozitie”, a adaugat liderul PNL.

Presedintele Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu, spera ca „argumentele guvernului la buget sa fie mai convingatoare decat cele aduse astazi la motiune de opozitie”. „Daca bugetul nu va fi adoptat,  cu siguranta guvernul va pleca”, a concluzionat Olteanu.

Imediat dupa rezultatul votului, democratii i-au acuzat pe cei din PSD de esecul motiunii, argumentand ca social-democratii nu au votat la vedere. Liderul PD Emil Boc sustine ca „problema caderii motiunii se afla in tabara PSD”. „Se pare ca unele interese ale unor parlamentari PSD au fost mai puternice decat interesele creionarii unei stabilitati politice in Romania”. (Alexandra-Livia Dordea, Andi Manciu)

EFECTE Cursul leului a avut fluctuatii politice

Instabilitatea politica generata de motiunea de cenzura dezbatuta ieri a avut efecte numai asupra cotatiei leului. Pe Bursa, investitorii s-au aflat ieri in expectativa. Cursul de schimb. Moneda nationala s-a depreciat ieri pe fondul sentimentului negativ din piata instaurat inainte de luarea unei decizii cu privire la motiunea de cenzura impotriva guvernului. 

La inchiderea sedintei, cursul de schimb se situa la 3,3685-3,3705 lei/euro, dupa ce primele transferuri ale zilei s-au perfectat la 3,3600-3,3620 lei/euro. In schimb, imediat dupa anuntul privind respingerea motiunii de cenzura impotriva guvernului Tariceanu, moneda nationala s-a apreciat rapid pe piata interbancara. In doar cinci minute, cursul de schimb a coborat de la 3,37 lei/euro la 3,36 lei/euro.

Bursa de Valori Bucuresti. Bursa a crescut ieri. „Dupa parerea mea, situatia politica nu a influentat in mod semnificativ evolutia pietei. Investitorii sunt in expectativa, asteapta sa vada ce se va intampla”, a declarat Gabriel Morariu, broker la BT Securities, citat de Mediafax. (Consuela Stegarescu)

ASTEPTARE

Basescu a stat ca pe ace toata ziua

Chiar daca nu a fost ieri in tara, presedintele Traian Basescu a urmarit pas cu pas, de la Bruxelles, cursul motiunii. La momentul votului, seful statului se afla, la invitatia Regelui Belgiei Albert al II-lea, la deschiderea Festivalului Europalia, la care Romania participa pentru prima data in calitate de stat membru al Uniunii Europene.

In timpul ceremoniei de deschidere, Basescu s-a aratat destul de agitat si chiar usor absent. Si-a frecat in permanenta mainile si chiar a dat sa se ridice la un moment dat de pe scaun inainte sa se fi incheiat ceremonia. La Bruxelles existau deja zvonuri ca motiunea PSD nu va rasturna guvernul Tariceanu.

Dupa aflarea rezultatului votului, presedintele a ezitat sa stea de vorba cu ziaristii. Zilele trecute, el a precizat insa ca, in cazul in care motiunea va pica la vot, ii va cere insistent lui Tariceanu sa negocieze cu celelalte partide pentru o sustinere majoritara transparenta a acestui guvern. (Anca Simina)

D'ALE MOTIUNII

Circ cu bile si guma la vot

Chiote, aplauze si strangeri de mana in tabara liberalilor imediat dupa ce a fost anuntat scorul motiunii. De altfel, ei au fost primii care au aflat rezultatele printr-un sms.

Olteanu a vrut sa ascunda votul dupa flori

Acest moment de frenezie pentru liberali, dar de tristete pentru social-democrati, a fost precedat de spectacolul din timpul votului. Inca de la inceputul sedintei se zvonise ca atat democratii, cat si PSD-istii au adus cate un cameraman de la partid pentru a filma votul si, totodata, pentru a-i controla pe parlamentari.

Presedintele liberal al Camerei Deputatilor a luat la cunostinta aceste informatii si a planuit sa aseze urnele de vot in spatele tribunei. In plus, el a flancat urnele cu doua ghivece cu flori pentru a-i obliga pe parlamentari sa voteze cu fata la prezidiu si cu spatele la parlamentarii din sala, lucru neacceptat de demnitari. Cristian Boureanu a fost cel care s-a opus cu vehementa acestui plan, mutand ghivecele.

Pe de alta parte, democratii Dan Liga si Ioan Oltean au votat la vedere, luand urnele in brate si aruncand bilele in ele. Un alt vot la vedere a fost cel al lui Viorel Hrebenciuc (PSD), care i-a zambit lui Geoana, a aratat bilele, dupa care le-a introdus in urna. Ion Iliescu a votat insa cu spatele.

Pe tot parcursul, Aurelia Vasile (PSD) a urmarit fiecare vot in parte, reusind la final sa-i faca un bilant lui Geoana. Dupa felul in care acesta si-a dus mana la cap, vestile nu erau cele dorite.

C.V. Tudor si firul de par al lui Tariceanu

Atmosfera dezbaterii motiunii a fost dominata de lipsa de interes a demnitarilor. Doar liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, a reusit sa destinda atmosfera referindu-se adesea la Traian Basescu. „Nu vom vota motiunea, dar nici nu vom vota pentru guvernul care se mai tine intr-un fir de par. Prefer firul de par al lui Tariceanu decat cel al lui Basescu”, a afirmat ironic „Tribunul”, in aplauzele lui Tariceanu.(Alexandra-Livia Dordea)

DOCUMENT SCRIS

PSD vrea protocol cu PNL 

PSD doreste incheierea unui protocol cu PNL, dar liberalii sunt divizati in aceasta privinta. Liberalii si PSD-istii au avut o noua runda de negocieri marti seara, cu o zi inainte de motiune.

Potrivit unor surse parlamentare, PSD-istii s-au prezentat la aceste discutii cu textul unui protocol scris de colaborare intre PNL si PSD. Cele doua partide ar fi urmat sa guverneze impreuna si sa colaboreze la nivel parlamentar in urmatorii ani.

Sursele mentionate au precizat ca Bogdan Olteanu le-ar fi transmis social-democratilor ca un asemenea act ar aduce prejudicii de imagine PNL. Liberalii au insistat sa sfatuiasca PSD sa nu-i ridice mingea la fileu lui Traian Basescu.

Totusi, potrivit unor surse din partid, la varful PNL exista pareri impartite in privinta relatiei cu PSD. Premierul Tariceanu si apropiatii sai au mers pe varianta de a nu guverna cu PSD, in timp ce vicepresedintele pe probleme politice, Crin Antonescu, pledeaza pentru colaborare cu PSD. „Am scapat de motiune, dar nu mai putem sa o ducem asa inca un de zile este argumentul adeptilor colaborarii cu PSD”.

Tariceanu a evitat, in permanenta, sa participe la negocierile cu PSD si chiar marti seara a declarat presei ca nu cedeaza in fata santajului. Dupa care s-a dus impreuna cu sotia la restaurant. Ieri-dimineata, Tariceanu si Geoana au avut o convorbire telefonica, fara a ajunge la un acord. In aceste conditii, liberalilor nu le-a ramas decat varianta atragerii parlamentarilor PSD prin discutii individuale.

Avertismentul lui Hrebenciuc: bugetul de stat

Toate aceste negocieri au dus la rezolvarea problemei motiunii, dar PSD-istii au inceput deja sa dea avertismente legate de soarta bugetului de stat pe 2008. „Guvernul Tariceanu ramane la putere, dar trebuie sa-si treaca bugetul si vor veni din nou sa negocieze cu partidul cel mai mare din parlament”, a explicat ieri Viorel  Hrebenciuc tema viitoarelor discutii dintre PSD si PNL.

Totusi, dupa aflarea rezultatului motiunii, Tariceanu a repetat ca este impotriva compromisurilor pentru ramanerea la putere. El a spus ca vrea discutii serioase pe marginea bugetului cu toate partidele politice.

Pe de alta parte, PSD-istii purtasera negocieri si cu PD, fiind vehiculata varianta unui guvern de uniune nationala. Sintagma era menita de fapt sa imbrace un nucleu de portofolii-cheie detinute de democrati si social-democrati, la care sa se adauge si cativa ministri proveniti de la PLD sau dintre liberalii care l-ar fi parasit pe Tariceanu.

De altfel, pe culoarele parlamentului se si vehiculau nume de posibili  premieri si ministri ai cabinetului de uniune nationala. (Romulus Georgescu, Florin Ciornei )

Cititi si Editorialul EVZ: Victimele motiunii 

Au inceput executiile in PSD!