Statele Unite, principalul furnizor mondial de armament

Statele Unite, principalul furnizor mondial de armament

Statele Unite sunt cel mai important furnizor de armament destinat tarilor in curs de dezvoltare, urmate de Rusia si Marea Britanie. Principalii cumparatori: Pakistan, India si Arabia Saudita.

Potrivit unui studiu realizat de Institutul Congresional de Cercetare din Washington, numai in 2006 s-au vandut legal arme in valoare de 40.3 miliarde de dolari, in scadere cu 15% fata de 2005.

Anul trecut, Statele Unite au vandut arme in valoare de 10.3 miliarde de dolari, "ocupand" peste 35% din piata mondiala a armamentului. Rusia, principalul furnizor de armament in Iran si Venezuela, a acaparat 28.1% din piata ( 8.1 miliarde $ ), iar a treia in top a fost Marea Britanie, cu 10.8% ( 3.1 miliarde $ ).

Pakistanul a fost cel mai important cumparator de armament de provenienta americana, cu 36 de avioane de lupta F-16C/D ( 1.4 miliarde $ ) si peste 600 de milioane de dolari cheltuiti pe rachete si bombe. De asemenea, Pakistanul a alocat alte aproape 900 de milioane pentru reconditionarea unor versiuni inferioare ale F-16.

Daca tranzactiile ruso - iraniene au cunoscut o scadere drastica in 2006, Moscova a continuat sa sfideze SUA vanzand armament unui inamic traditional al administratiei Bush, Venezuela. Regimul Chavez a comandat 24 de avioane de lupta Su-30 ( 1 miliard $ ) si elicoptere de atac si transport ( 700 de milioane $ ). Mai mult, Rusia a vandut regimului Chavez un numar impresionant de carabine tip AK si chiar s-a angajat sa construiasca in Venezuela o fabrica destinata exclusiv producerii de AK-uri. 

Ne puteți urmări și pe Google News