Dolarul american a atins in aceasta saptamana un nivel minim record, deprecierea venind pe fondul deciziei de marti a Rezervei Federale a SUA de a reduce semnificativ dobanda de referinta.
Euro a depasit, joi, pragul psihologic de 1,4 dolari pe unitate, ajungand la 1,4018 dolari, cel mai ridicat nivel de la lansarea euro pe piata, in 1999.
Cresterea cursului euro in raport cu moneda americana coincide cu scaderea cotatiei dolarului la un nou minim al ultimilor 15 ani fata de cosul valutar.
Efect in lant
Criza economica americana ar putea fi agravata de faptul ca mai multe tari ale Orientului Mijlociu sunt presate sa renunte la raportarea propriilor monede fata de dolarul SUA.
Un prim-pas ar putea fi facut de Arabia Saudita, care a refuzat sa urmeze modelul american si sa reduca dobanda de referinta. Potrivit „Daily Telegraph”, aceasta decizie este un semnal ca regatul saudit se pregateste sa renunte la ancorarea monedei proprii, ryalul, de dolarul american.
Aliat fidel al SUA, guvernul saudit se straduieste sa mentina cursul ancorat de dolar, insa efectele economice sunt din ce in ce mai grave.
Pentru moment, oficialii sauditi asigura ca nu se vor desprinde de cursul dolarului, insa analistii financiari apreciaza ca aceasta situatie nu poate dura. De altfel, Kuweitul a renuntat inca din mai la cotarea monedei nationale in functie de dolar, pentru a domoli inflatia.
Daca Arabia Saudita va proceda la fel, este inevitabil ca si alte tari din Orientul Mijlociu sa-i urmeze exemplul, ceea ce nu poate decat sa destabilizeze si mai rau moneda americana. „Este o situatie foarte periculoasa pentru dolar”, este de parere Hans Redeker, sef al diviziei monetare la BNP Paribas, citat de „Daily Telegraph”.
In acest context, trebuie evocate si amenintarile lansate luna trecuta de responsabilii de la Beijing, care au evocat recurgerea la ceea ce ei au numit „optiunea nucleara”, adica la vanzarea rezervei valutare de dolari SUA, estimata la 1.330 miliarde, masura ce ar duce la prabusirea monedei americane.
INTRE VECINI La paritate cu dolarul canadian Pe fondul deprecierii dolarului SUA, moneda canadiana a atins un nivel-record, reusind pentru prima oara in 30 de ani sa ajunga la paritate cu cea americana, releva bloomberg.com.
In cursul zilei de joi, dolarul canadian a ajuns la valoarea de 1,0008 dolari SUA, incheind sedinta de tranzactionare la 99,87 centi. In 2002, moneda canadiana se afla la un minim istoric de 61,7 centi. Aprecierea dolarului canadian este considerata un semn al importantei crescande a acestei tari in economia mondiala.