IOANA LUPEA: Guvernul 5-2-4

IOANA LUPEA: Guvernul 5-2-4

Ioana Lupea: "Motiunea inseamna pentru PSD si PD mai mult decat doborarea lui Tariceanu. E izbanda impotriva inamicilor din interior si exterior".

Motiunea de cenzura a PSD este prima din istoria postdecembrista a parlamentului cu sanse de reusita. Liderii PD si PSD pot forma, impreuna cu PLD, minoritatile si independentii, o „coalitie de vointa” impotriva cabinetului „ilegal” PNL-UDMR pentru a scurta guvernarea liberala pana la perioada-record de 5 luni, 2 saptamani si 4 zile.

Succesul motiunii de cenzura impotriva guvernului „524” deschide drumul unui executiv PD-PLD cu un mandat clar: pregatirea alegerilor. Sigur este ca pe fotoliul vacant al lui Calin Popescu-Tariceanu, Traian Basescu va instala un democrat. Electoratul PD si al sefului statului nu inghite, deocamdata, nicio asociere cu social-democratii si pune semnul egalitatii intre Geoana si Iliescu, Rus si Nastase.

PD este dispus sa-si asume impreuna cu PLD guvernarea minoritara pana la epuizarea creditului acordat de populatie, din principiu, fiecarui nou cabinet. Iar PSD sa intre in opozitie cu onoare, ca partid care a doborat un guvern blamat de toti. Mircea Geoana se poate fali in CV nu numai cu rasturnarea cabinetului Tariceanu 2, ci si cu finalizarea unei perioade de incertitudine care a debutat cu celebra razgandire a lui Tariceanu.

Intalnirea cu Traian Basescu i-a oferit lui Mircea Geoana un argument, cel putin de imagine, pentru confruntarea finala dintre sustinatorii motiunii si patrulaterul justitiabil Ion Iliescu, Adrian Nastase, Miron Mitrea si Viorel Hrebenciuc. Nu stim sigur ce si-au spus intre patru ochi cei doi inamici politici de moarte din perioada referendumului, dar a fost suficient pentru ca intreaga suflare social-democrata sa imbratiseze cu pasiune cauza motiunii de cenzura.

Succesul acesteia va contrazice pronosticurile sceptice sau batjocoritoare, va face ca Mircea Geoana sa fie privit altfel decat „prostanacul” lui Ion Iliescu si Viorel Hrebenciuc. Ii ofera si oportunitatea de a-si lua revansa, la propriu, impotriva „prietenilor” cu dosare la Parchet pe care nu i-a lasat sa moara la momentul potrivit.

Mircea Geoana trebuie sa stie ca o guvernare cu PNL intr-un cadru negociat de Viorel Hrebenciuc si duetul Tariceanu-Olteanu inseamna sfarsitul rolului sau de om politic, cel putin asa cum si-l imagineaza el insusi, cu personalitate. Acesta ar fi si compromisul care ar compromite definitiv PSD. Va fi crucificat ca partid oportunist si demagogic, pus doar pe capatuiala, chiar daca social-democratii si liberalii ar imparti haiduceste bugetul Romaniei la toti saracii.

Sansele de a reveni la guvernare in 2008 par, dinspre tabara lui Mircea Geoana, mai mari daca partidul nu apeleaza de data aceasta la strategia atat de dispretuita „santajul si etajul”. Poate ca social-democratii au realizat ca descresterea PSD nu s-a datorat exclusiv impotentei politice a lui Geoana, ci negocierilor subterane ale unora si altora cu puterea pentru salvarea afacerilor si a dosarelor in justitie.

Motiunea PSD a dat PD si PLD nesperata sansa de a reveni la putere, fara compromisuri, cel putin inainte de alegeri, cu initiatorul motiunii. Disconfortul perspectivei de guvern minoritar, haituit si din stanga, si din dreapta, este atenuat de posibilitatea ca, dupa pierderea guvernarii, multi parlamentari PNL sa li se alature. Dezintegrarea PNL este pariul nerostit al posibilei guvernari PD-PLD. Cele doua partide  spera ca un numar suficient de liberali sa cedeze magnetismului puterii.

Randurile se pot intari la nevoie si cu alti alesi in cautarea salvarii, ca de exemplu din PRM, partid aflat sub pragul electoral, un alt posibil rezervor de voturi. Deja PNL este scindat intre dorinta de a ramane la guvernare, cu pretul cedarii in fata PSD, si intrarea in opozitie, cu riscul de a se injumatati fie din cauza dezertarilor, fie a dosarelor in justitie. Ca si in cazul PD, electoratul liberal manifesta foarte putina toleranta la o alianta politica cu fostul adversar din campania electorala. Iar scopul acestui partid, ca si al celorlalte de altfel, este sa dea satisfactie propriilor alegatori pentru a nu pierde totul, definitiv.

Victoria motiunii de cenzura implineste visul lui Traian Basescu de a avea un sistem politic bipolar: un mare partid pe dreapta si unul la fel de mare pe stanga. Reprezinta si pentru PSD, si pentru PD mai mult decat doborarea guvernului 5-2-4: razbunarea impotriva adversarilor interni, respectiv externi, care se poate solda cu nimicirea politica a acestora. Motiunea de cenzura este un episod crancen al luptei PSD cu el insusi, in care Mircea Geoana ii poate birui pe „uzurpatorii” Nastase, Iliescu, Mitrea, Hrebenciuc. Iar PD si PLD pot face ca PNL sa devina o amintire incetosata pe scena politica.

Cititi si: Geoana catre PNL: mai aveti 4 zile

Ne puteți urmări și pe Google News