Definitia dictionarului: avaritie, zgarcenie; termenul portughez "avareza" vine din latinescul avaritia; substantiv feminin.
Definitia dictionarului: avaritie, zgarcenie; termenul portughez „avareza” vine din latinescul avaritia; substantiv feminin. Atasament excesiv fata de bani; meschinarie; carpanosenie.
Definitia Bisericii Catolice: nu respecta cea de-a noua si cea de-a zecea porunca (sa nu ravnesti la femeia altuia; sa nu te lacomesti la bunurile altuia). Inclinatie sau dorinta nemasurata pentru placeri sau bunuri.
Pentru filosoful Seneca: saracii vor mereu cate ceva, bogatii vor multe lucruri, iar avarii vor tot.
O pilda a calugarilor din desert: „Omule sfant - grai un novice catre abatele Pastor -, mi-e inima plina de iubire pentru lume, iar sufletul curat de ispitele diavolului. Care este pasul ce urmeaza sa-l fac?”
Abatele ii ceru discipolului sa-l insoteasca intr-o vizita la un bolnav care avea nevoie de ultima impartasanie. Dupa ce a consolat familia, abatele a observat intr-un colt al casei un cufar.
„Ce aveti acolo?”, a intrebat el.
„Hainele pe care unchiul meu nu le-a purtat niciodata”, raspunse nepotul bolnavului. „Isi cumpara de toate, gandindu-se ca o sa se iveasca vreo ocazie sa le imbrace, dar au ajuns sa putrezeasca acolo”.
„Sa nu uiti de cufarul asta”, ii spuse abatele Pastor discipolului cand au plecat. Daca ai comori spirituale in sufletul tau, pune-le acum in practica. Daca nu, or sa putrezeasca”.
Text ce comenteaza criza economica asiatica din 1997: agentii de Bursa cumparau si vindeau, convinsi ca lumea nu se va schimba si ca tot ce trebuiau sa faca era sa fie tot mai silitori ca sa-si vada averile crescand. Nu le pasa de pagubele pe care le provocau monedei nationale (din Malaezia). Si, dintr-o data, 500 de miliarde de dolari au disparut din circulatie. Si cand a trebuit sa explice acelora care-si pierdusera economiile stranse timp de ani si ani, cu mari sacrificii, au spus: „Din vina pietei”. De fapt, ei erau piata.
Moartea si Zgarcenia: Moartea si Zgarcenia se uitau la oamenii care trudeau cu patima ca sa gaseasca diamante intr-un rau. „Am venit aici ca sa iau cateva suflete”, spuse Moartea. „Imi dai o treime din oamenii astia si plec”.
„Sunt ai mei, vor fi sclavii mei”, raspunse Zgarcenia. N-am nimic sa-ti dau. Atunci Moartea atinse cu nuiaua ei magica apa si o invenina. Unul cate unul, toti oamenii de-acolo au murit.
„De ce mi-ai furat toti sclavii?!”, tipa Zgarcenia infuriata.
„Pentru ca nu ai vrut sa-mi dai niciunul”, ii raspunse Moartea.
Un discurs: din cauza incapacitatii sale de a produce, poporul iudeu este parazit si obiectivul lui este sa transforme alte popoare in sclavi. Se folosesc de zgarcenie ca sa manipuleze prostia clasei de mijloc (Adolf Hitler, pregatind terenul pentru Holocaustul care a costat viata a sase milioane de evrei).
Cu multe secole inainte, spunea rabinul Moshe ben Maimon: Dumnezeu a trimis oamenilor solii, numite boli si dureri. Pronia cereasca m-a insarcinat sa am grija de sanatatea lor. Iar iubirea pentru ceea ce fac sa ma calauzeasca mereu. Si niciodata zgarcenia, sau setea de putere, sau dorinta de rasplata sa nu ma orbeasca si sa nu ma faca sa uit ca telul unui om este sa dea tot ce are mai bun altui om. Sfatul lui Lao Tse, din cartea „Tao Te King: Cele cinci culori sunt orbitoare pentru ochiul omenesc”. Cele cinci note asurzesc auzul. Cele cinci gusturi ranesc cerul gurii. Coridele si vanatoarea dezlantuie in suflet pasiuni furioase si salbatice.
Bunurile greu de obtinut pricinuiesc rani cauzate de obstacole periculoase. De aceea (...), inteleptul respinge tot ce e superficial si prefera sa scormoneasca in adanc. (saptamana viitoare: Desfraul) traducere de Gabriela Banu (din Globo)