"Ros-albastrii" au remizat aseara, nu fara emotii, cu formatia BATE Borisov.
Dupa ce a transpirat serios la Borisov, Steaua a remizat aseara, scor 2-2, cu bielorusii de la BATE, in prima mansa a turului trei preliminar din Liga Campionilor. Dupa o prima repriza de cosmar, incheiata in favoarea gazdelor, „ros-albastrii” au revenit in partea secunda, marcand prin Goian si Dica. BATE a egalat in minutele de prelungire, dar stelistii si-au asigurat, intr-o mare masura, calificarea in grupele Ligii Campionilor. Partida-retur este programata pe 29 august, la Bucuresti.
Dica si Goian, providentiali
Elevii lui Gica Hagi au facut o prima repriza rusinoasa la Borisov, numarul ocaziilor fiindu-le favorabil bielorusilor. Golul lui Radzkov, din minutul 39, a venit dupa o greseala a cuplului de fundasi centrali Goian si Rada. Nici „lateralii” Golanski si Petre Marin n-au avut o evolutie mai fericita, fiind umiliti in cateva faze de necunoscutii lor adversari. De la BATE s-au remarcat fratii gemeni Pavel si Dimitri Platonov, care au numai 21 de ani.
Steaua a amenintat foarte rar poarta gazdelor, doar Neaga (8) si Dica (35), dandu-i emotii portarului Fedorovici. Cea mai incinsa faza a partidei a avut loc in minutul 24, cand Nicolae Dica a marcat cu capul, dar golul a fost anulat pentru ofsaid.
Steaua a fost salvata, ca si la Lubin, de fundasul Dorin Goian, care a marcat tot dupa o centrare a lui Nicolae Dica. Jocul s-a schimbat radical, romanii preluand initiativa. In minutul 67, Nicolita a sutat, din cadere, in bara. Golul izbavitor a cazut in minutul 84, cand Dica a transformat magistral o lovitura libera. Blizniuk a egalat, cu o lovitura de cap, in minutul 90·2. Jucatorii Stelei si-au varsat nervii asupra lui Bicfalvi, pe care l-au considerat vinovat pentru acest gol.
Inainte de meci, cativa jucatori de la BATE s-au racorit cu cate o inghetata pe care si-au cumparat-o de la o toneta aflata langa stadion!
CONTRE
Mirel Radoi l-a facut penibil, indirect, pe Gheorghe Hagi Antrenorul Gica Hagi a cautat explicatii pentru jocul slab al Stelei: „In ultimele 16 zile am jucat sase meciuri. Nu e usor sa joci din trei in trei zile, pentru ca nu avem timp de refacere”. La putin timp, capitanul Mirel Radoi l-a contrazis pe „Rege”: „Pai, nu vrem noi sa jucam in Liga Campionilor? Am fi penibili sa spunem acum ca este greu sa jucam din trei in trei zile. Explicatia este ca am fost prea relaxati, iar la 2-1 am crezut ca suntem deja calificati. In retur ne va fi mult mai greu decat aici”.
Hagi a incercat sa-si ascunda amaraciunea: „M-a multumit revenirea din repriza a doua. Imi aplaud echipa. Am reactionat bine intr-un moment dificil si cred ca vom intra in Liga Campionilor”. Dorin Goian a fost realist: „Rezultatul e echitabil”.
Gigi Becali, ramas la Bucuresti, l-a mustruluit din nou pe Hagi. „Radoi trebuie sa stea fundas la marcaj, iar cu Nesu am fi fost mai eficienti in aparare. Jocul nu prea a mers, dar nu putem spune ca gazdele au fost peste noi”. Patronul Stelei a gasit si explicatia pentru golul gazdelor din prelungiri: „Am tinut cu Lazio, nu cu romanii mei, si de aceea am fost pedepsit”.
LIGA CAMPIONILOR
Turul III preliminar - mansa intai
BATE BORISOV - STEAUA....................................................................2-2 Marcatori: Radzkov (39), Blizniuk (90·2) / D. Goian (60), N. Dica (85)
BATE: Fedorovici 7 - Kazantev 5, Radzkov 7, Filipenko 5, Kagus 6 - P. Platonov 7 (84, Sivakov), Lihtarovici 6 (53, Krivet 6), Ermakovici 6 (69, Javnercik), Stasevici 6 - D. Platonov 7, Blizniuk 7. Antrenor: Igor Kriusenko
STEAUA: Zapata 5 - Golanski 5, D. Goian 7, I. Rada 4 (62, Lovin 5), P. Marin 4 - Nicolita 5 (75, D. Zaharia), M. Radoi 6, Plesan 5, M. Croitoru 4 (54, Bicfalvi 6) - N. Dica 8, Neaga 5. Antrenor: Gheorghe Hagi
Stadion: „Gradski Municipal” - Borisov; Spectatori: 4.000; Arbitri: Matteo Trefoloni 6 - Luca Maggiani 5, Cristina Cini 6
FOTBALUL-STAT
„Nasul” bielorusilor e mana dreapta a lui Lukasenko Federatia din Belarus isi are sediul intr-un loc numit „Casa Fotbalului”, exact ca si cladirea in care salasluieste forul condus de Mircea Sandu in Romania. Constructia de la Minsk este un labirint complex, prin care nimeni nu s-ar putea descurca fara ajutorul cuiva care munceste acolo. „Ghidul” nostru a fost un tanar care s-a recomandat simplu Serghei, ofiterul de presa al forului bielorus. Chiar daca era zi lucratoare, niciun oficial important din FFB nu era de gasit.
„Presedintele Ghenadi Neviglas are o functie importanta in guvern. E seful Administratiei Prezidentiale (n.r. - mana dreapta a dictatorului Viktor Lukasenko). Are treaba multa acolo”, ne-a explicat Serghei. Mihail Vergeenko, vicepresedinte si, totodata, seful Scolii de Antrenori, nu era nici el de gasit.
Stange, primul antrenor strain
Nici cu noul selectioner, germanul Bernd Stange, nu se poate vorbi despre meciul Belarus - Romania, programat la Minsk, pe 8 septembrie. „Domnul Stange nu vrea sa dea niciun interviu, nici macar presei din Belarus, pana la meciul cu Israel (n.r. - un „amical” programat pe 22 august), pentru ca inca nu cunoaste toti jucatorii si situatia din jurul echipei nationale. Este primul antrenor strain care va pregati Belarus. A fost adus pentru a introduce tehnici noi de pregatire si, poate, o alta viziune asupra fotbalului. La meciul cu Romania ne asteptam la un rezultat favorabil, dar mai ales la o schimbare in bine a jocului”, a motivat ofiterul de presa al forului de la Minsk.
Obiectivul lui Stange este clar. In meciurile ramase de jucat din preliminariile Campionatului European din 2008, el trebuie sa intinereasca echipa, dar, totodata, sa adune cat mai multe puncte, pentru ca echipa ex-sovietica sa fie repartizata in urna a treia valorica la tragerea la sorti pentru preliminariile Mondialului din 2010.
„Domnul Stange trebuie sa construiasca o echipa capabila sa se lupte pentru calificarea la urmatorul Campionat Mondial, deoarece sansele noastre de calificare la competitia de anul viitor sunt foarte mici. Romania este una dintre favoritele la calificare acum”, a conchis oficialul bielorus.
„Pe Puntus nu l-a fortat nimeni sa plece”
Serghei n-a stiut sa explice motivul despartirii de Iuri Puntus, fostul selectioner, care a preferat sa preia formatia MTZ - RIPO Minsk: „Nimeni nu l-a fortat sa plece. A fost alegerea lui, dar nu cred ca banii au fost problema, deoarece la un club nu poate lua un salariu mai mare decat la nationala. Alexandr Hleb si Vitali Kutuzov, vedetele nationalei, l-au sustinut, pentru ca ambii l-au avut ca antrenor la BATE Borisov, inainte ca ei sa plece la echipe din strainatate. Si jucatorii tineri ii erau apropiati, deoarece Puntus a antrenat si echipa nationala „Under 21”. Dar poate ca au fost si jucatori care nu l-au placut. La RIPO, el e seful”.
Vasili Hamutovski are mari sanse sa fie titular in poarta nationalei Belarusului la meciul cu Romania, deoarece Jevnov este accidentat. O alta varianta ar fi Amilcenka, un tanar care apara la FK Moscova. „Hamutovski face parte din lot si are sanse sa apere contra romanilor, dar numai la ora jocului vom sti exact”, considera Serghei.
MULTIFUNCTIONAL
Iarmaroc in jurul arenei „Dinamo” din Minsk
Stadionul „Dinamo”, acolo unde joaca echipa cu acelasi nume din Minsk, este o constructie masiva, in stilul atat de drag sovieticilor. Dupa montarea scaunelor, capacitatea arenei s-a redus la aproape 41.000 de locuri, desi in trecut au fost meciuri in care in tribune s-au inghesuit si 60.000 de oameni.
In jurul arenei vin zilnic zeci sau poate chiar sute de comercianti, care transforma locul intr-un imens iarmaroc. Imaginea este oarecum similara cu cea oferita de Piata Obor. Aici se pot gasi obiecte dintre cele mai diverse, de la cutite, unelte agricole, undite, haine, jucarii si multe alte articole. Iarmarocul este interzis in zilele in care sunt programate meciuri.