Comisia Europeana ar putea impune o serie de restrictii pentru calatoriile cetatenilor americani in spatiul UE, in semn de raspuns la promulgarea, vineri, in SUA, a unei legi care restrictioneaza calatoria cetatenilor europeni in Statele Unite.
Noua lege americana, care i-a deranjat pe oficialii de la Bruxelles, ii obliga pe toti cetatenii din statele scutite de obligativitatea vizelor sa instiinteze autoritatile americane despre planurile de calatorie in SUA cu cel putin 48 de ore inainte de plecare.
Acum, scrie „Financial Times”, intentiile Comisiei Europene sunt de a raspunde cu aceeasi moneda.
Concret, cetatenii americani care calatoresc in Europa in vizita sau in interes de afaceri s-ar putea confrunta cu un proces de inregistrare dificil, identic celui pe care noua lege americana il impune europenilor.
Un purtator de cuvant al executivului european a declarat ca nu a fost adoptata o decizie finala, dar a precizat ca adoptarea, de catre congresmenii SUA, a legii de securitate interna „a dat un nou impuls” proiectului. Oficialii americani au fost instiintati inca de luna trecuta in legatura cu aceste planuri.
Cu sau fara vize pentru romani?
Noua lege de securitate interna a SUA vizeaza si cele 13 state UE, printre care si Romania, pentru care exista in continuare obligativitatea vizelor. Mai precis, actul legislativ a modificat criteriile de elaborare a listei tarilor incluse in programul Visa Waiver, de ridicare a vizelor pentru SUA.
Unul dintre acestea este procentul de cereri de viza respinse in cazul cetatenilor unei anumite tari, care nu trebuie sa depaseasca 10a. Publicatia „The International Herald Tribune” relata, zilele trecute, preluand o stire Associated Press, ca in Romania si in Polonia, numarul cererilor respinse se ridica la 25%.
Oficialii americani din cadrul Departamentului pentru Securitate Interna au insa ultimul cuvant, iar decizia finala se va baza pe cooperarea dintre SUA si autoritatile statului respectiv in domeniul securitatii. Presedintele american George W. Bush a precizat, de altfel, dupa promulgarea legii, ca va continua eforturile de includere in programul Visa Waiver „a unora dintre cei mai apropiati” aliati ai SUA.