Prezentatoarea emisiunii "Iarta-ma" de la Romantica si a matinalului de la Magic FM, a ales sa-si petreaca ziua de nastere in Danemarca, alaturi de sotul ei, comentatorul sportiv Marius Ancuta.
Vacanta propriu-zisa mi-am petrecut-o in Antalya, impreuna cu sotul si cu fiica mea.
Concediul este insa mult prea scurt, iar mie imi place enorm sa calatoresc, asa ca am gasit o solutie. Pentru ca sunt un om ocupat si nu pot pleca in timpul saptamanii atat de des pe cat mi-as dori, am ales sa fac turism in weekenduri prelungite.
Am preferat sa merg cu sotul meu la Copenhaga, oras situat pe locul trei intr-un top al oraselor lumii in care se traieste cel mai bine. Imi doream de mult timp sa ajung in tarile nordice, asa ca atunci cand sotul meu m-a intrebat ce cadou vreau de ziua mea, raspunsul a venit imediat si a fost clar: „Vreau la Copenhaga, sa-mi fac poza cu Mica Sirena, preferata Marei” (n.r. - Mara Ilinca este fiica Ralucai Moianu).
Cazare in centru
Pentru turismul de weekend este foarte important ce hotel alegi, astfel incat distantele sa fie mici fata de principalele obiective turistice.
Eu aleg intotdeauna un hotel situat in centrul orasului, chiar daca asta inseamna sa coste ceva mai mult. In general, atunci cand vorbim despre hoteluri situate in centrul unei capitale sunt hoteluri de patru sau cinci stele. Dar merita! Platesti un ban in plus la cazare, dar scutesti banii de taxi, pentru ca poti vedea mai multe lucruri mergand pe jos.
Plimbare cu Hop On-Hop Off
Este greu sa cuprinzi in doua-trei zile tot ce are de oferit un asemenea oras. Pentru a-mi putea face o imagine de ansamblu, primul lucru pe care l-am facut a fost sa intreb de unde pleaca autobuzele turistice, supraetajate, asa-zisele Hop On-Hop Off, care opresc la fiecare obiectiv turistic important. In pretul biletului primesti si o pereche de casti, la care poti asculta o scurta prezentare.
In plus, poti sa cobori pentru a vizita si sa te urci in urmatorul autobuz ca sa continui traseul, platind un bilet pentru doua zile de urcari si coborari nelimitate. Am vazut mai intai Mica Sirena, o sculptura inspirata din povestea scrisa de Hans Christian Andersen, comandata de fondatorul berariei Carlsberg si donata orasului in 1913.
N-am ratat bijuteriile coroanei daneze, adapostite de Castelul Rosenborg, schimbarea garzii la Palatul regal Amalienborg, o plimbare cu barca pe canale si apoi pe jos, pe Stroget, cea mai lunga strada pietonala din Europa.
Danezii spun ca n-ai voie sa uiti sa faci o vizita la Kronborg, castelul ales de Shakespeare pentru Hamlet, astazi muzeu. Cine e dornic de senzatii tari alege sa-si petreaca timpul in Parcul Tivoli, situat in inima orasului. Nu poti parasi Copenhaga fara sa vezi muzeul berariei Carlsberg.
Probleme in aeroport
M-a impresionat foarte mult amabilitatea locuitorilor din Copenhaga si admir pasiunea lor pentru design si calitate. Nicio vacanta nu e lipsita de peripetii, asa ca si anul acesta am avut parte de cateva probleme.
La intoarcere mi s-au ratacit bagajele! N-ar fi fost nicio problema, doar ca in el aveam ceva extrem de important: papusica pentru Mara, o daneza autentica, imbracata gros (ca doar la Copenhaga erau 15 grade seara), fara de care eu si sotul meu nu ne puteam intoarce acasa...
Mi-as dori sa revin la Copenhaga, ar mai fi fost multe lucruri de vazut. Poate voi face o croaziera care sa cuprinda mai multe puncte din nordul continentului si am sa ajung inca o data la Copenhaga. E un oras minunat, un oras in care 90% dintre locuitori spun ca se simt in siguranta. Merita vazut, chiar si asa, pe scurt, intr-un weekend!
Cazare
Copenhagen Island, de patru stele
> Raluca recomanda hotelul in care a locuit pe durata weekendului - Copenhagen Island, de patru stele. Tariful este de 73 de euro de persoana in camera dubla, cu micul dejun inclus.
> Hotelul este foarte modern, din metal si sticla, si se afla la zece minute de mers pe jos de centru.
> Un alt hotel bun, situat in centrul istoric, este Scandic Sydhavnen, de patru stele. Aici, o persoana plateste aproximativ 64 de euro pentru un loc intr-o camera dubla. Micul dejun este inclus.
Restaurant
Produse de patiserie specific daneze
> Raluca nu este o mare gurmanda, asa ca nu s-a grabit sa incerce specialitatile culinare daneze. Pretul platit pentru o masa de doua persoane nu i s-a parut foarte mare.
> In centrul istoric sunt o multime de terase la care poti bea o cafea sau gusta din produsele de patiserie daneze.
> Danezii sunt recunoscuti pentru produsele de patiserie, care constau in prajituri de dimensiuni mici, umplute cu crema sau cu un amestec obtinut din unt, zahar si scortisoara.
Sfaturi
Hainele mai groase nu trebuie sa lipseasca din bagaje
> Luati-va haine mai groase, chiar daca mergeti vara, deoarece seara temperatura este de 15 grade Celsius.
> Este bine sa va faceti abonament pe asa-zisele Hop On-Hop Off, mijloacele de transport pentru turisti, care trec pe langa toate obiectivele turistice importante.
> Cazati-va aproape de centru, ca sa scutiti banii de taxi.
> Nu ratati Mica Sirena, o sculptura inspirata din povestea scrisa de Hans Christian Andersen, comandata de fondatorul berariei Carlsberg si donata orasului in 1913.