Pentru a atrage fondurile unor investitori puternici, o solutie pentru agentii ar putea fi achizitia in franciza a unui nume mare.
Din cele aproximativ 1.700 de agentii imobiliare inregistrate in Bucuresti, doar 125 au o activitate economica normala: circa patru angajati si o cifra de afaceri anuala de 100.000 de euro, la un profit ce nu trece, in medie, de 8.000 de euro, rezulta dintr-o cercetare realizata de divizia din Romania a companiei americane Century 21 Real Estate, cel mai mare jucator mondial de pe piata agentiilor imobiliare in regim de franciza.
Acelasi studiu indica faptul ca aproape o treime din agentiile imobiliare din Capitala exista doar pe hartie: au venituri zero si au fost infiintate cel mai probabil de straini, pentru a putea derula tranzactii imobiliare, explica Gabriel Alexandru, vicepresedintele companiei.
Fond de investitii, caut agentie serioasa
„Agentiile medii fac afaceri in mod gresit. Daca vor continua asa, singura solutie pentru a supravietui ar fi sa se uneasca”, spune Gabriel Alexandru.
Cu toate acestea, potential de crestere exista, atat timp cat tot mai multe fonduri straine de investitii se arata interesate sa investeasca in segmentul imobiliar autohton, iar randamentele sunt dintre cele mai atractive din regiune.
„De exemplu, un fond de investitii se pregateste sa investeasca 400 de milioane de euro in Romania, in sectorul imobiliar. Un francizor al Century 21 va intermedia tranzactia. In general, asemenea investitori cauta parteneri seriosi, care e de preferat sa aiba si un nume puternic in piata”, spune Alexandru.
Franciza, o solutie
Jumatate de milion de euro va investi Century 21 Romania pentru a-si aseza afacerea pe piata autohtona. Dupa modelul deja folosit la noi de agentia imobiliara Coldwell Banker, de exemplu, compania acorda in franciza nu doar numele, ci si cunostintele dobandite de firma-mama in 40 de tari in care activeaza.
„Ne adresam agentiilor imobiliare de dimensiune medie, care vor sa faca performanta. Nu le asiguram doar numele, care este foarte puternic, ci si cursuri pentru agentii imobiliari si manageri. Am observat ca ponderea agentilor imobiliari angajati in ultimul an a crescut cu 37%”, spune Gabriel Alexandru.