Masa de aer cald care a venit din nord-vestul Africii se instaleaza asupra Romaniei ca o cupola de aer care se incinge.
Varful caniculei va fi in vest, sud-vest si sud. O masa de aer cald de provenienta subtropicala care vine din nord-vestul Africii va stationa deasupra Romaniei in intervalul 17-22 iulie.
Temperaturile maxime vor depasi 35 de grade Celsius, ceea ce i-a determinat pe specialistii de la Administratia Nationala de Meteorologie sa emita o atentionare cod galben pentru intreaga tara in toate cele sase zile.
Pentru judetele din vestul, sud-vestul si sudul tarii, Arad, Timis, Caras-Severin, Mehedinti, Dolj, Olt, Giurgiu, Teleorman, Ilfov, si pentru Bucuresti s-a dat atentionarea cod portocaliu. Cei care locuiesc in aceste zone vor avea parte, in zilele urmatoare, de temperaturi de 40 de grade Celsius.
Maximele termice de ieri, cuprinse intre 24 si 37 de grade pana la ora 18.00, au depasit cu cinci-sase grade Celsius normele acestei perioade - care sunt intre 25 si 31 de grade Celsius, mai ales in zona de sud-vest a tarii.
Nopti tropicale
Daca termometrele din adaposturile meteorologice vor arata temperaturi de 30 de grade Celsius astazi la pranz, temperatura pe care corpul uman o va resimti va fi cu opt grade mai mare.
Astfel, joi, cand meteorologii anunta maxime de 37 de grade Celsius, locuitorii oraselor vor resimti o temperatura de 45 de grade Celsius. Fenomenul se explica prin caldura pe care o degaja asfaltul, cladirile si autoturismele care circula prin oras.
De asemenea, indicele de confort termic temperatura-umezeala (ITU) va depasi pragul critic de 80. Aerul va fi incarcat de vapori de apa ce vor spori gradul de disconfort al organismului uman prin impiedicarea evaporarii transpiratiei.
Vom avea parte de nopti tropicale, cu temperaturi minime care nu vor cobori sub 20 de grade Celsius in Capitala. „Aceasta masa de aer va fi ca o „cupola de aer cald”.
Temperatuile vor creste pe zi ce trece, dar e posibil ca la sfarsitul intervalului de avertizare sa scada, insa diferentele vor fi aproape insesizabile, de trei-patru grade Celsius”, explica Teodora Cumpanasu, seful Biroului de Prognoza de scurta durata din cadrul ANM.
La un pas de cod rosu Daca maximele termice vor depasi 40 de grade Celsius, meteorologii de la ANM vor emite cod rosu. „Din datele pe care le avem pana acum nu stim decat ce se va intampla in perioada cat aceasta masa de aer va stationa deasupra Romaniei. Oricum, noi luam date in mod constant si vom actualiza atentionarile daca va fi cazul”, spune meteorologul de serviciu de la ANM.
La temperaturi cuprinse intre 35 si 37 de grade Celsius, prefecturile primesc atentionare cod galben. Intre 38 si 40 de grade Celsius este cod portocaliu, iar daca maximele depasesc 40 de grade Celsius se emite atentionare cod rosu.
Alerta la Budapesta Toate aceste fenomene care vor afecta tara noastra pana pe 22 iulie au creat deja probleme in tarile din jurul Romaniei.
Astfel, Ungaria a intrat deja in alerta de canicula. In Budapesta au fost amplasate numeroase puncte de ajutor in cazul in care oamenilor li se face rau, iar Ferenc Falus, seful Autoritatii Medicale din Ungaria, a atras atentia asupra pericolelor la care se expun cei care petrec prea mult timp in soare.
Masuri
Guvernul primeste canicula cu solutii „de rezerva” Cu o zi inainte de declansarea caniculei, guvernul a scos la inaintare un plan de actiune elaborat de medici francezi care include o mai mare implicare a autoritatilor locale.
„Cred ca este o situatie exceptionala, dar ea trebuie gestionata cu calm. In plus, Romania nu este singura tara cu astfel de probleme”, a declarat premierul Calin Popescu-Tariceanu, in cadrul unei reuniuni a celulei de criza in caz de canicula si seceta.
Seful executivului a recunoscut ca, in prezent, exista o reala problema cu rezervele de apa potabila si a cerut directiilor sanitare judetene sa verifice permanent calitatea apei din unele zone in care fantanile au secat.
„Cer Ministerul Internelor si Reformei Administrative sa intervina, ca si pana acum, mai ales pe linia furnizarii de apa potabila pentru populatie. Functionarii de la serviciile deconcentrate sa se duca pe teren, nu sa stea in birouri. Nu trebuie sa asteptam sa treaca intai canicula si ulterior sa intervenim”, a mai spus Tariceanu.
Sanatatea, din nou sub lupa
Planul „subtire” prezentat de Tariceanu si de prefecti a fost centrat insa pe cresterea numarului de ambulante puse la dispozitia cetatenilor si de umplerea stocurilor cu medicamente.
Daca prefectii au anuntat ca nu au probleme majore, Tariceanu le-a cerut sa se asigure ca nu vor exista situatii de criza provocate de lipsa de personal medical sau de medicamente.
In plus, reprezentantii guvernului au tinut sa aduca inca o data in discutie puncte din planul unitar de actiune al Ministerului Sanatatii, elaborat de specialisti din Franta: masuri pentru institutiile de ingrijire a varstnicilor si a persoanelor bolnave, organizarea unor spatii de asistenta pentru oamenii afectati de canicula dotate cu surse de apa potabila si medicamente de prim ajutor.
Restrictii noi pentru transportatori
Circulatia autovehiculelor cu masa mai mare de 7 tone pe drumurile nationale din judetele afectate de canicula va fi interzisa din nou, incepand de astazi, in intervalul orar 10.00-20.00. Interdictia va fi valabila pana la ridicarea avertizarilor prin cod galben sau portocaliu.
Transportatorii, care pierd zilnic pe vreme de canicula milioane de lei, nu sunt insa singurii afectati. Incepand de maine, trenurile vor avea intarzieri si mai mari din cauza masurilor suplimentare de siguranta si supraveghere care trebuie aplicate in cazul liniilor de cale ferata. (Mihaela Dinca)
Sfaturi utile
Beti ceai de menta si faceti dusuri cu apa rece! Temperaturile foarte ridicate pot cauza socuri calorice, socuri hipovolemice sau crampe musculare.
> Ca sa faceti fata caniculei, consumati cel putin doi litri de lichide la temperatura camerei si alegeti ceaiul de menta si bauturile puternic mineralizate, va sfatuiesc medicii.
Pentru ca prin transpiratie se elimina saruri minerale din organism, protejati-va si cu suplimente din farmacie, pe care le amestecati cu aproximativ o jumatate de litru de apa.
„Daca pierdeti mult calciu sau potasiu prin transpiratie, primele simptome sunt crampele musculare si palpitatiile”, spune medicul de urgenta Rodica Marinescu, de la Serviciul Ambulanta al Municipiului Bucuresti.
> Si dusurile reci sau relaxarea picioarelor intr-un lighean cu apa va ajuta sa faceti fata caldurii. „Dusurile cu apa la o temperatura de 15 grade C va ajuta sa pierdeti caldura cat sa ajungeti la un anumit confort. Nu va puneti cuburi de gheata pe piele deoarece va fac sa pierdeti brusc prea multa caldura. Acestea sunt utile numai in cazul celor care au intrat in soc termic”, afirma Cristian Sever Oana, medic de familie.
> Pe timp de canicula, nu gatiti si nu calcati timp indelungat in camere neaerisite, deoarece va veti deshidrata, iar afectiunile deja existente se vor agrava.
> Nu este bine nici sa faceti sport in timpul zilei, pentru ca efortul fizic accentueaza starea de oboseala. (Ionela Croitorescu) EFECTE
Animalele moldovenilor, infometate de seceta
Seceta face victime printre animalele taranilor moldoveni. In satele din Vaslui, judet unde mii de fantani au secat, pasunile au fost parjolite de canicula. Ca sa nu-si piarda animalele, tot mai multi sateni prefera sa le sacrifice. O parte din carne este oprita pentru consumul propriu, restul e vanduta. „Lumea taie din animalele tinere”, ne-a spus Constantin Bucur, vacar din zona Husi.
Cireada, care numara 60 de capete, nu are apa suficienta. „Pe campul Dricului avem o sursa de apa, care se afla pe proprietatea cuiva. Chiar a fost un scandal pentru faptul ca nu avem voie sa lasam vacile sa ii calce omului proprietatea”, a mai spus Bucur. Primaria a promis ca va duce apa cu cisterna pentru animale.
Specialistii avertizeaza ca temperaturile caniculare pun in pericol sanatatea bovinelor. „Seceta a generat o serie de afectiuni importante la animale. In primul rand, congestiile pulmonare si tulburarile digestive si, un efect al caniculei, sindroamele nervoase. Starea de agitatie a animalelor, intentia lor de a se manifesta violent provin de la caldura excesiva, de la lipsa apei in cantitati suficiente”, ne-a declarat Gheorghe Cojan, seful Centrului de Ameliorare si Reproducere Husi. (Alina Darie) Bacau: taranii taie animalele infometate
Satenii din zona de est a judetului Bacau, grav afectata de seceta, isi taie animalele din ograda, de teama sa nu le moara de foame, sustin oficiali din localitati precum Lipova, Plopana, Rachitoasa, Vultureni, Motoseni, Izvorul Berheciului, Saucesti, Itesti, Filipesti si Colonesti. Cele mai multe animale sacrificate sunt, in special, bovine.
„Carnea este vanduta la preturi de 4-5 ori mai mici. O vaca cu vitel costa in jur de 2.000 de lei, iar acum se vinde cu cel mult 600 de lei. In plus, oamenii se gandesc ca la iarna nu vor avea ce sa le dea de mancare, pentru ca pe campuri s-a uscat tot”, a declarat Mihai Banu, seful Directiei Agricole Bacau. Autoritatile cauta rezerve de fan si furaje. (Ovidiu Pauliuc)
Iasi: avantaj pentru speculanti
Si taranii ieseni se lupta cu efectele secetei. Oficialii Directiei Sanitar-Veterinare (DSV) Iasi spun ca, deocamdata, nu s-au inregistrat cazuri de animale taiate in gospodarii, dar lipsa hranei este favorabila pentru speculanti.
„Oamenii vand, in special, bovinele pe nimic. O vaca de peste 1.000 de lei este vanduta cu 300-400 de lei. Sunt speculanti care merg la poarta taranilor si le cumpara. Cum nu mai au ce le da de mancare, taranii le vand decat sa le moara de foame”, a declarat Neculai Ivanciu, purtatorul de cuvant al DSV Iasi.
El a precizat ca astfel de situatii se inregistreaza mai ales in comunele Coarnele Caprei, Sipote, Dagata, Tibana si Tibanesti, cunoscute drept cele mai sarace localitati din judetul Iasi. (Mirela Cimpoi)