Muzicienii britanici si-au intrerupt turneul pentru a participa la o petrecere privata in Barcelona pe un onorariu de 4 milioane de euro.
Acesti bani se adauga in conturile de miliarde ale celei mai bogate trupe din istorie. Trupa Rolling Stones a primit un onorariu de patru milioane de euro pentru a participa la o petrecere privata, organizata joi seara, la Barcelona, pentru amuzamentul a 600 de manageri si analisti ai Bancii Germane (Deutsche Bank).
Mai multe publicatii spaniole, printre care „El Periodico” sau „Terra”, anuntau vineri dimineata ca „domnii din Rolling Stones” au admis sa-si intrerupa turneul international „A Bigger Bang”, care ajunsese deja in Muntenegru, pentru un onorariu de 4 milioane de euro.
In pompoasa „Sala Ovala” a Muzeului National de Arta din Catalonia, in care a fost organizata petrecerea, a fost instalata o scena potrivita, incadrata de o rama neagra, ca de tablou gigant, pe care au fost fixate cortine intunecate. Potrivit presei spaniole, intregul aranjament fusese pregatit inca de miercuri, in asteptarea importantilor oaspeti.
Pe aceasta scena au urcat cei patru muzicieni care au cantat pentru un cerc restrans, printre care se numarau, potrivit informatiilor publicate de presa locala, parteneri de afaceri ai Bancii Germane, precum reprezentantii bancilor Morgan Stanley, Goldman Sachs sau JP Morgan.
Cea mai scumpa delicatesa muzicala
Reprezentantii companiei nu au confirmat, dar nici nu s-au grabit sa dezminta ca Rolling Stones ar fi cantat la aceasta intalnire, cu atat mai putin sa comenteze suma vehiculata in presa si preluata si de „Spiegel Online”. In cercurile de afaceri insa, se precizeaza ca asemena intalniri au loc anual si sunt dedicate departamentului „Corporate and Investment Banking” (CIB).
Cu alte ocazii, la asemenea reuniuni au cantat Kilye Minogue, Stevie Wonder sau Rod Stewart. Daca Rolling Stones au incasat intr-adevar 4 milioane de euro, aceasta ar fi cea mai scumpa „delicatesa muzicala” pe care si-a permis-o institutia financiara pentru o asemenea intalnire. S-a spus ca Minogue ar fi incasat suma de 1,5 milioane de euro pentru o prestatie de 40 de minute, ceea ce a condus, la vremea respectiva, la discutii fierbinti in presa si la o dezmintire urgenta din partea bancii.
„Totul trebuie vazut ca pe o modalitate a acestei companii de a-si face reclama: departamentul pentru clienti ai Bancii Germane face, in principiu, acelasi lucru, prin reclame TV si in presa scrisa. Trebuie sa tinem cont si de faptul ca CIB a adus companiei anul trecut un venit de peste 18 miliarde de euro, iar in primul sfert al anului 2007 a adus deja 6,7 miliarde euro”, spun specialistii germani, citati de „Der Spiegel”.
Cea mai bogata trupa din istorie
Pentru Rolling Stones, turneele reprezinta cea mai importanta modalitate de a face bani, aducand fiecaruia dintre cei patru parteneri venituri de zeci de milioane de dolari. Petrecerile private, pentru care trupa percepe tarife exorbitante, doar adauga cate ceva acestei impresionante averi. (Anul trecut, Rolling Stones au cantat la New York, la ziua fostului presedinte american Bill Clinton, insa suma, probabil de proportii, a ramas confidentiala.)
Daca au inceput, potrivit biografiilor trupei, prin a canta pentru 20 de lire prin cluburile londoneze, lucrurile s-au ameliorat simtitor pe parcurs, astfel ca numai din 1989 si pana in 2002, masinaria de facut bani „Rolling Stones” a generat venituri de 1,5Êmiliarde de dolari din vanzarea de discuri, drepturi de autor, sponsorizari si turnee.
In 1994-1995, turneul „Voodoo Lounge” a avut incasari de 370 de milioane de dolari in toata lumea. Trei ani mai tarziu, Rolling Stones a pornit din nou la drum cu „Bridges to Babylon/No Security Tour”, adunand 390 de milioane de dolari in toata lumea. In 2002, „Licks Tour” a totalizat 221 milioane de dolari (din care 5 milioane pentru o singura transmisiune live la TV).
„A Bigger Bang”, un turneu lansat in august 2005 si aflat inca in desfasurare, a fost inclus in topurile internationale (printre care si „Forbes”) drept cel mai porfitabil turneu al tuturor timpurilor. Daca pana anul trecut „A Bigger Bang” adunase 470 de milioane de dolari (dintre care 138,5 milioane dolari numai in 2006), suma s-ar putea rotunji simtitor dupa ce va fi finalizat si cel de-al doilea segment european.
Potrivit estimarilor, pana la final, trupa va incasa peste 500 de milioane de dolari numai din vanzarea de bilete. De la „Steel Wheels Tour” si pana in acest moment, Stones-ii au vandut mai mult de 43 de milioane de albume, incasand peste 520 milioane de dolari.
BILETE
Peste 60.000 de fani pe stadion
Mai sunt doua zile pana la intalnirea de la Bucuresti cu legendarii Rolling Stones. Bilete pentru concertul care va avea loc pe Stadionul „Lia Manoliu” se mai gasesc doar in reteaua Diverta din Bucuresti, la preturi de 87 (gazon B) si 97 de lei (peluza).
Organizatorii asteapta o centralizare a vanzarilor pentru a anunta numarul total de bilete vandute. Cu cateva zile in urma bilantul era de 57.000, in conditiile in care numarul total al biletelor puse in vanzare este de 60.000. In cazul in care raman tichete, acestea vor putea fi achizitionate in ziua concertului, de la portile de acces in stadion.
TOPUL AVERILOR
Cati bani au seniorii rockului
> 1. MICK JAGGER: INVINGATORUL Mick Jagger a ajuns pe locul al patrulea in celebra lista realizata de revista americana „Forbes” a celor mai bogati oameni din showbizul international. Inaintea lui troneaza numai Oprah Winfrey, Tiger Wood si Madonna. Averea lui Jagger este estimata de revista elvetiana „Money Makers Chart” la o jumatate de miliard de franci elvetieni (301.704.631 euro). Cand Mick a divortat de Jerry Hall, modelul a obtinut o suma intre 15 si 25 de milioane de dolari.
> 2. KEITH RICHARDS: RISIPITORUL
Averea chitaristului Keith Richards, care este considerat marele risipitor al trupei, ajungand mereu in paginile revistelor de scandal datorita exceselor sale de droguri si alcool, se ridica, potrivit expertilor elvetieni, la 415 milioane de franci elvetieni (250.414.844 euro).
> 3. CHARLIE WATTS
Bateristul Charlie Watts are o avere estimata la 196 de milioane de franci elvetieni (118.268.215 euro). O explicatie posibila pentru diferenta mare dintre averile lui Jagger, Richards si Watts este faptul ca bateristului, care in anii ‘70 si ‘80 era puternic dependent de alcool, i-a fost diagnosticat in 2004 un cancer la gat, iar acesta a fost nevoit sa se supuna unui tratament cu raze. El s-a realaturat formatiei abia in 2005, cu ocazia lansarii turneului „A Bigger Bang”.
> 4. RON WOOD: GHINIONISTUL Despre chitaristul Ron Wood publicatia „The Sun” scria recent ca ar fi pierdut in ultimii ani 8 milioane de lire sterline, datorita investitiei facute in clubul londonez de fotbal Harrington, infiintat de artist in anul 2000. „The Sun” nota ca Wood a fost nevoit sa se imprumute de la Jagger si Richards pentru a acoperi o parte din banii pierduti, cu promisiunea ca le va inapoia banii dupa finalizarea turneului „A Bigger Bang”. Averea lui este apreciata de „Money Makers” la 161 de milioane de franci elvetieni (97.148.891 euro).