Bucuresti-Ilfov "face" peste 70% din deficitul comercial
- Adam Popescu
- 9 iulie 2007, 03:00
La polul opus se afla judetele slab dezvoltate: exporturile depasesc importurile.
Regiunea Bucuresti-Ilfov a „produs” peste 70% din deficitul comercial al tarii in 2006, potrivit datelor Ministerului Economiei si Finantelor (MEF).
Capitala, unde rata somajului este cea mai redusa fata de alte orase ale tarii, este responsabila pentru deficitul de 10,42 de miliarde de euro. Dezechilibrul balantei comerciale a tarii este generat in primul rand de zonele dezvoltate ale tarii.
„Judetele puternic dezvoltate au cel mai mare deficit comercial, in timp ce zonele slab dezvoltate inregistreaza excedent”, a declarat Varujan Vosganian, ministrul economiei si finantelor, in cadrul reuniunii anuale a consilierilor economici din reteaua de promovare economica externa.
Pe locul al doilea in clasamentul judetelor generatoare de importuri mai mari decat exporturi sunt cele unde deficitul consemnat a fost de peste 100 de milioane de euro. In randul acestora se inscriu judete precum Cluj, Timis, Sibiu, Brasov, Prahova sau Constanta.
Importurile dau crestere economica
„Regiunile cu cea mai mare crestere economica produc cel mai mare deficit comercial, deoarece sursa principala a cresterii economice in tara noastra sunt importurile”, explica Liviu Voinea, director la Grupul de Economie Aplicata (GEA).
Conform unui studiu realizat de GEA, structura importurilor s-a schimbat cu doar 18% in ultimii 11 ani. Diferenta este ca, in 2006, s-au importat mai multe masini si echipamente decat in anul 1995.
Pentru comparatie, in Ungaria importurile realizate anul trecut difera in proportie de 60a de structura pe care o aveau in 1995, sustine analistul economic. Potrivit acestuia, prea putine importuri in regiunile Romaniei sunt bunuri tehnologice.
„Daca ponderea acestora ar fi mai mare, in cel putin doi ani ar trebui sa exportam mai mult, adica ritmul de crestere a exporturilor ar fi trebuit sa-l depaseasca pe cel al importurilor”, considera Voinea.
In opinia sa, bunurile tehnologice importate sunt, in mare parte, utilaje pentru constructii - sectorul cu cea mai mare crestere din Romania - care insa nu genereaza exporturi.
Cine echilibreaza balanta La polul opus se plaseaza judetele slab dezvoltate, care au consemnat surplus in comertul exterior de peste 100 milioane de euro. Acestea sunt urmate de zone in care exporturile au depasit importurile cu mai putin de 100 milioane de euro.
Evolutie
Balanta se inclina mai mult la importuri
In primele trei luni ale anului, deficitul comercial a fost de 4,05 miliarde de euro, cu 1,7 miliarde de euro mai mare decat cel inregistrat in perioada similara din 2006.
In ultimele luni, importurile au crescut mai rapid decat exporturile, insa in ambele situatii bunurile de capital - care se folosesc in procesul de productie si genereaza venituri - detin o pondere tot mai mare, potrivit ministrului de resort.
Autoritatile estimeaza ca, la finele acestui an, diferenta negativa dintre exporturi si importuri va fi de 19,5 miliarde de euro. La finele anului, defici-tul contului curent urmeaza sa echivaleze cu 11,5% din PIB, indica estimarile oficiale.