Ce faceti cand nu aveti concediu

Ce faceti cand nu aveti concediu

Ca sa nu ajungeti la epuizare emotionala, solutia este sa va respectati toate weekendurile, sa iesiti cu prietenii si sa va decorati biroul.

Daca nu aveti vara aceasta concediu, luati-va weekenduri mai lungi de doua zile, iesiti in fiecare seara cu prietenii si ascultati muzica de cate ori aveti ocazia.

Daca va relaxati, veti avea mai multa energie pentru urmatoarea zi de lucru. Munca fara zile libere duce la epuizare emotionala si, in scurt timp, vor aparea dezinteresul de a mai comunica cu ceilalti si iritabilitatea fata de prieteni, rude ori colegi, atrag atentia psihologii.

Studiile arata ca cele mai predispuse epuizarii sunt persoanele care lucreaza in birouri mari, intrucat se incarca mai repede cu problemele celorlalti.

Scade randamentul fizic si intelectual

Dupa luni sau ani intregi de lucru, fara pauze, exista riscul sa va scada randamentul fizic si intelectual, iar capacitatea de concentrare va fi mai mica.

„Multe persoane devin nerabdatoare, foarte recalcitrante, agresive, dominate de sentimente de frustrare”, enumera posibilele semne ale epuizarii psihologul Sorina Cristea, de la Spitalul de Urgenta Floreasca.

Cei mai afectati de lucrul fara pauze mari sunt cei care muncesc in birouri cu un numar mare de persoane. „Studiile arata ca 50% dintre ei ajung la epuizare emotionala, deoarece exista riscul mai mare de a se incarca cu problemele celorlalti”, mai spune psihologul.

Semnele de epuizare emotionala sunt lipsa disponibilitatii de a mai comunica cu cei din jur si tensiunile aparute in familie.

De asemenea, o sa va fie greu sa va treziti dimineata si, chiar dupa un somn bun, veti fi lipsiti de orice entuziasm. „O persoana epuizata capata o gandire depresiva si vede numai inutilitatea lucrurilor pe care le face”, subliniaza psihologul Eugen Hriscu.

Ascultati muzica sau emisiuni haioase la radio

Ca sa nu ajungeti la epuizare si lipsa de entuziasm puteti inlocui lipsa concediului cu weekenduri prelungite sau petrecute in afara orasului. Acestea va pot crea impresia ca timpul petrecut la birou este mai scurt. „Odata ce te-ai indepartat de sursa de stres, te relaxezi, te rupi de orice te frustra inainte”, spune Sorina Cristea.

Pentru a va deconecta, psihologii va mai sfatuiesc sa faceti cat mai multe lucruri placute. „Pe drum spre serviciu ascultati muzica sau o emisiune radio haioasa, iar dupa lucru iesiti in oras cu prietenii sau duceti-va la dans. Creati-va si la birou un mediu placut: o floare, o fotografie schimba mult aspectul”, va sfatuieste psihologul.

In momentul in care faceti lucruri care va plac, se elibereaza in organism hormonii fericirii. „Aceste substante mediaza sentimentul de placere si recompensa si au efect pozitiv asupra organismului: se produce vasodilatatie, scade frecventa batailor inimii, adica inima are mai putin de lucru, muschii sunt mai putin incordati”, explica psihologul Eugen Hriscu.

Mai mult, specialistii va recomanda sa realizati zilnic un echilibru intre sarcinile obligatorii de la serviciu si micile placeri. Astfel, va veti redobandi energia pentru a doua zi de lucru, sunt de parere expertii.

Ne puteți urmări și pe Google News