Laptopul scolar, testat de EVZ

Laptopul scolar, testat de EVZ

"Laptopul de 100 de dolari" costa acum 176 dolari.

Laptopul ieftin, numit XO, este un proiect al fundatiei „Un laptop pentru fiecare copil” (OLPC), condusa de Nicolas Negroponte. Acesta este unul dintre cele mai controversate concepte ale momentului. Prin intermediul lui, toti elevii si profesorii din tarile aflate in curs de dezvoltare ar putea beneficia de un instrument educational. In Romania, proiectul „Un laptop pentru fiecare elev si profesor” a dat nastere multor pareri pro si contra.

Desi proiectul a fost respins initial de ministrul telecomunicatiilor de atunci Zsolt Nagy si de parlament, premierul Tariceanu a dat asigurari ca programul va fi aplicat si pentru copiii romani in aceasta toamna. In cazul in care va ajunge in Romania, XO va avea un cost final, fara a-l include pe cel de service, de 176 de dolari. Asta deoarece, fiind achizitionat de guvern, pretul lui nu ar include TVA si nici alte taxe.

Principala alternativa la XO este laptopul educational oferit de compania Intel, ce costa 380 de dolari/bucata. Insa pentru pachete de 10.000 de bucati, Intel face un discount de pana la 180 de dolari/bucata. Pentru inzestrarea tuturor elevilor si profesorilor din Romania se estimeaza ca ar fi necesare aproximativ 5 milioane de astfel de laptopuri, iar costul final al proiectului ar depasi 950 de milioane de dolari (700 de milioane de euro).

Oameni din IT sustin proiectul

XO este produs de compania Quanta din Taiwan, are un procesor AMD Geode LX-700@0.8W care tine loc si de procesor video (cele doua procesoare sunt integrate intr-unul singur), o memorie de 256 de MB DRAM si o capacitate de stocare flash de 1 GB.

„Caracteristicile sale sunt mai mult decat suficiente pentru un instrument educational. Daca ne gandim la instalarea de jocuri si divertisment, ne indepartam de scopul pentru care el a fost construit”, spune Diana Cionoiu, managerul in varsta de 27 de ani al unei companii de software care sustine acest proiect.

In aceste momente, impreuna cu alti cinci programatori din tara, Diana se ocupa de formarea unei organizatii nonprofit care sa promoveze acest proiect pe langa forurile decizionale. „Daca acest proiect nu va fi pus in dezbatere publica, el nu va fi adoptat. Este pacat, deoarece mii de oameni si companii din intreaga lume s-au concentrat sa creeze un concept de la zero. Totul a fost reinventat pentru XO si este un instrument educational foarte bun, nu neaparat un computer”, a adaugat Diana.

Primele lucruri care atrag atentia la acest laptop sunt dimensiunile reduse si greutatea de numai 1,25 kg. Carcasa este construita din plastic gros de aproximativ 2 milimetri, pentru a rezista in conditii dure de utilizare. Cu monitorul oprit, poate cadea chiar si pe ciment de la o distanta de aproximativ un metru fara a se strica. Durata de viata a bateriei este de aproximativ o ora si 12 minute. Sistemul de operare instalat pe XO este o varianta de Linux, dezvoltata special pentru acest proiect de compania RedHat.

PUNCTE TARI

Proiectele interactive, derulate cu succes pe XO

Ceea ce individualizeaza acest laptop este capacitatea de a se interconecta instantaneu wireless cu alte terminale de gen, fara a se face vreo setare, prin intermediul a doua antene asezate lateral in partea superioara a ecranului. Mai mult, daca un elev din sala de curs are internet pe laptopul sau, vor avea internet automat si ceilalti din raza de conectivitate a antenelor.

Fiecare calculator este un rutar fara fir functional, care are functia de nod intr-o retea de tip navod. Profesorul poate astfel trimite prin intermediul laptopului un document elevilor. Apoi copiii pot interveni cu totii asupra acestuia, facand modificari sau aducand completari, fiecare de pe sistemul sau, sub supravegherea profesorului.

Tot asa, mai multi elevi din clasa pot vizualiza aceeasi imagine, putand sa o modifice. Cele doua antene sunt tot timpul pornite, iar raza medie la care se pot conecta cu alt dispozitiv wireless este de aproximativ 100 de metri.

Ecranul color TFT (Thin-Film Transistor, o varianta de monitor pe cristale lichide ce ofera imagini superioare calitativ) se vede bine chiar si in soare puternic, deoarece sunt disponibile doua moduri de afisare: un mod color si unul reflexiv vizibil la lumina solara. Ambele moduri au un consum de energie redus.

Rezolutia maxima pe care o suporta ecranul este de 1200x900 pixeli. XO include si o camera video si un microfon, putand astfel intermedia video-conferinte sau apeluri video cu laptopuri de gen aflate in raza de actiune wireless sau cu orice alt computer, prin internet.

Meniul sistemului de operare este simplu si nu este problematic pentru un utilizator de PC. Portofoliul software include instrumente de editare text, imagine sau navigare pe internet, browserul fiind creat special de Mozzila pentru acest proiect.

PUNCTE SLABE

Incet si cu ecran mic „Este un proiect interesant si nu trebuie desconsiderata munca acestor oameni, insa cred ca in Romania conceptul vine un pic peste mana. Trebuie vazut exact cui i se adreseaza acest proiect si catre cine se duce. El este bine-venit in tari slab dezvoltate in care informatizarea atinge o cota de 2%-3%. Eu cred ca Romania a depasit aceasta etapa de mult, iar in viitorul apropiat lucrurile vor evalua mult mai rapid. Mai mult, acest laptop se adreseaza unui nivel de varsta destul de scazut. El este optim pentru copiii de nivelul clasei a IV-a. Mi se pare mult prea putin pentru un profesor, spre exemplu. Este ca si cum, in loc sa privesti in viitor, te intorci in trecut”, crede Catalin Patrasescu, managerul firmei de PR si consultanta IT Smart Point.

Tot Catalin vede un paradox in instalarea de tehnica wireless (fara fir) care faciliteaza conexiunea la internet, avand in vedere faptul ca in tarile carora li se adreseaza proiectul internetul este o raritate. Alte voci au sustinut faptul ca interconectivitatea instantanee poate fi dezvoltata si de catre producatorii de PC-uri, fara prea mari eforturi.

Un alt dezavantaj al acestui proiect este paleta software limitata. Nu este compatibil decat cu programe special create pentru el si nu permite decat editarea de texte, imagini si navigarea pe internet. Instant messengingul nu este posibil decat intre laptopurile XO.

Urmeaza apoi ecranul de dimensiuni reduse, numai 7,5 inchi, care face greu lizibil scrisul de pe paginile de internet, spre exemplu. O alta limita este reprezentata de partea hardware (componente), ce nu poate fi imbunatatita ca in cazul unui laptop obisnuit sau PC. La toate acestea se adauga viteza mica a sistemului, mai ales atunci cand navighezi pe internet, si capacitatea redusa de stocare de doar 1 GB, datorata lipsei unui dispozitiv de stocare in masa (hard disk).

Ne puteți urmări și pe Google News